Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

Tisk

MDZ Tri-musketyri200Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Dumase Tři mušketýři v nové komediální adaptaci současného amerického dramatika Kena Ludwiga, jehož titul Baskerville: Záhada Sherlocka Holmese se těšil ve Zlíně velké divácké oblibě. Režie se ujal Vladislav Kracík, umělecký šéf olomouckého divadla Tramtarie, kterému zlínské jeviště není cizí. Režíroval zde v minulosti například Povídky z jedné a druhé kapsy a pohádku Pipi Dlouhá punčocha. Premiéra se uskuteční v sobotu 20. dubna v 19 hodin ve Velkém sále. Diváci se mohou těšit na akční podívanou prodchnutou šermířskými souboji, jevištními triky a neutichajícím smyslem pro čest a spravedlnost.

 

Ocitáme se ve Francii v době panování Ludvíka XIII. Do Paříže přijíždí mladý dʼArtagnan a uchází se o členství ve sboru královských mušketýrů. Má to však jeden háček: musí do velkoměsta doprovodit i svou mladší sestru Sabine. Osudovým se mu stává setkání s Athosem, Porthosem a Aramisem. Jen díky pevnému přátelství jsou schopni odolat a zabránit všem intrikám kardinála Richelieua a krásné Milady. Šermířské souboje na život a na smrt a dojemná, upřímná láska dʼArtagnana ke krásné Constance Bonacieux. To jsou základní ingredience jednoho z nejslavnějších příběhů.

Co dělá z Dumasových Tří mušketýrů dílo, ke kterému se opakovaně divadelní, filmový i televizní tvůrci vracejí? “Tři mušketýři obsahují obrovskou radost a chuť do života. On Dumas sám byl velkým bohémem, možná jedním z největších v dějinách, a zřejmě tato jeho schopnost užívat si každou vteřinu na sto deset procent, ať to stojí co to stojí, se otiskla do jeho díla. Athos, Porthos, Aramis i d'Artagnan žijí každý den tak, jako by byl posledním dnem jejich života. A tak naplno jedí, pijí, milují, radují se… A tohle si myslím, že je inspirující v každé době!” přibližuje svůj pohled na známé dílo režisér Vladislav Kracík. Ten se rozhodl poctít klasické dílo a při inscenování se tedy nesnažil o přenos příběhu do současnosti. I díky tomu se diváci můžou těšit na šermířské souboje a odkazy na dobové kostýmy. Nicméně při úvaze nad poselstvím tohoto nesmrtelného příběhu se společně s inscenačním týmem rozhodl akcentovat dobový kult mužské síly a fyzické zdatnosti, rovněž tak smyslu pro spravedlnost, čest a fair-play. V dobré víře, že tyto hodnoty rezonují dodnes.

Scéna Hynka Petrželky, která představuje dobovou tělocvičnu plnu sportovního náčiní v jednom z obrazů připomene, že Olympjské hry 2024 se odehrají v rodné zemi Tří mušketýrů, v Paříži. Kostýmní výtvarnice Markéta Rosendorfová se držela taky dobových konvencí, nicméně své kostýmy opatřila detaily s odkazem na sportovní oblečení.

Ke spolupráci na soubojích byl přizván Daniel Bodlák, úspěšný kaskadér a choreograf bojových scén se zkušenostmi z velkých hollywoodských produkcí. Ten o tom, jak se mu spolupracovalo se zlínským hereckým souborem, říká: „Skvěle. Vždy ocením snahu, invenci, zájem. Ten zájem je strašně důležitý. Oni sami mi říkali, že je to pro ně výzva, a i když se jim to zdá náročné, tak si právě chtějí dokázat to, že to zvládnou. Ale já vím, kde mají herci hranici. A vím, co se zvládnou naučit, umím odhadnout, s čím zvládnou porvat.“

Efektní podívanou zaručuje i spolupráce s olomouckým iluzionistou Karlem Pomahačem a choreografkou Eliškou Hlavsovou. Hudbu k inscenaci složil Martin Peřina.

V rolích legendárních mušketýrů se představí Radovan Král (Athos), Josef Koller (Porthos), Marek Příkazký (Aramis). Postavu D’Artagnana ztvární energický Adam Kořán. Ten však do Paříže z rodného domova neputuje sám. Doprovází ho mladší sestra Sabine v podání Milany Gorské. Slavnou dvojici intrikánů hraje Marie Vojtěchová coby Milady a Radoslav Šopík jako Richelieu.

MDZ Tri-musketyri plakat

Ken Ludwig
TŘI MUŠKETÝŘI
režie – Vladislav Kracík
překlad – Šimon Dominik
dramaturgie – Katarína Kašpárková Koišová
scéna – Hynek Petrželka
kostýmy – Markéta Rosendorfová
hudba – Martin Peřina
choreografie bojových scén – Daniel Bodlák
choreografie – Eliška Hlavsová
jevištní triky – Karel Pomahač
sound design – Jonáš Meixner

Osoby a obsazení:
D’Artagnan – Adam Kořán
Athos – Radovan Král
Porthos – Josef Koller
Aramis – Marek Příkazký
Kardinál Richelieu – Radoslav Šopík
Rochefort / Stanley – Štěpán Princ
Král Ludvík XIII. / D’Artagnanův otec / Basille / Fache – Gustav Řezníček
Tréville / Vévoda z Buckinghamu / Ravanche / Hostinský / DeBris – Luděk Randár
Královna / D’Artagnanova matka / Elise / Matka představená / Abatyše – Marta Bačíková
Milady – Marie Vojtěchová
Sabine – Milana Gorská
Constance / Adele / Řádová sestra ve škole – Karolína Vlčková, j. h.
Gardisté – Radek Vojtěch, Jan Machů, Stanislav Bedřich, Tomáš Neuer (student ZSVOŠU)

premiéra 20. 4. 2024 | Velký sál

Více informací: www.divadlozlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Cíl veškerých mých psavých snah je jediný – dělat dětem radost,“ říká s úsměvem spisovatelka Daniela Krolupperová


altDaniela Krolupperová je velmi pilná spisovatelka. V loňském roce vydala šest knížek ve čtyřech nakladatelstvích, letos k nim přidala další – dobrodružný příběh Společenstvo klíčníků. Protože její nová knížka m...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Duchařská komedie o jednom velkém vánočním zázraku

Ti druzi 200Komedie Spirit Level, kterou v MdB uvedou pod názvem Ti druzí, sice obletěla úspěšně kus světa, ale o její autorce, přesněji o jejím životě se ví až podezřele málo. Anglická scenáristka a dramatička zůstává v téměř dokonalém utajení (důraz je na sl...


Literatura

Děti ulice to nikdy nemají lehké

nezlomny 200Spisovatelka Hana Hindráková píše vždy silné příběhy, nejčastěji z afrického prostřed. Nejinak je tomu u knihy s názvem „Nezlomný, která vyšla v nakladatelství Alpress.

 

...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...

Film

Nejoblíbenější ruská pohádka Mrazík baví už několik generací

altRuská filmová pohádka Mrazík (1964) je asi jediná klasika z bývalého Sovětského svazu, na kterou se dá dívat. Možná dnešní doba poněkud svádí ke zjednodušování, ale na rozdíl od ostatních filmů nebo knih se tohle neopírá jen o chudobu a tragédii, al...