Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

Tisk

kaspari200Pražský Divadelní spolek Kašpar již tradičně přiváží do Ostravy k Bezručům výběr ze svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí na jevišti Divadla Petra Bezruče od 19. do 24. března 2022.

 

 

Havlovy vaňkovky

Hostování u Bezručů zahájí hned dvě hry Václava Havla, které odehraje Divadelní spolek Kašpar v rámci jednoho večera. Vernisáž i Audience jsou konverzační jednoaktové hry Václava Havla z roku 1975 řazené mezi takzvané vaňkovské hry.

Havlova Vernisáž líčí návštěvu zakázaného spisovatele Bedřicha (Jan Zadražil) v bytě svých přátel, manželů Věry (Jitka Nerudová) a Michala (Miloslav Tichý). Věra má kvartýr. Michal mu dal ksicht. Neudělá Bedřich na návštěvě kiks?

Následovat bude Audience – slavná aktovka, která se odehrává v 70. letech v kanceláři jednoho malého, bezvýznamného pivovaru, kde místní sládek (Jakub Špalek) a spisovatel Vaněk (Jan Potměšil), co tu za trest koulí sudy, společně zjistí, že je to všechno na hovno. To jsou paradoxy, co?!

FC Rudý lev – klub je rodina, klub je zákon, klub je všechno

Po desetileté pauze napsal Patrick Marber (známý svým dramatem Na dotek) text, který je na první pohled vyznáním fotbalu, ale ve skutečnosti jde o životní vítězství a prohry. Hra FC Rudý lev je o tom, co nás žene dál a dává sílu pokračovat. V roli Kidda se mohou diváci těšit na Jana Zadražila, Yatese ztvární Jan Potměšil a v roli Jordana se představí Miloslav Tichý.

kaspari rudy lev

Macbeth v komorním obsazení 5 herců

Na závěr divadelní přehlídky je připravena jedna z nejznámějších Shakespearových tragédií Macbeth. Lákavá věštba tří čarodějnic, dýky a temná noc, vražda a královská koruna. A bitva, kterou nelze prohrát, dokud se nepohne les – Macbeth – Shakespearova tragédie, ve které se zlo rodí teď a tady a z uctívaného hrdiny se stává nenáviděný tyran. V titulní roli diváci uvidí Štěpána Coufala, role Lady Macbeth byla svěřena Jitce Nerudové, dvojroli Duncana a Malcolma ztvární Tomáš Karger, dvojroli Banqua a Macduffa pak Miloslav Tichý, Hekaté zahraje Irena Kristeková.

kaspari macbeth

Zdroj foto: Martin Svoboda

Více informací: https://www.bezruci.cz/hoste


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Z VIP večírků jsem šel do fekálií a kanálů,“ směje se Roman Buťa

altČeský rybníček je malý. A každá tvář v něm hned upoutá pozornost. Obzvlášť, když je to někdo mladý, talentovaný a nadšený nejen do práce, ale i do životního optimismu. Roman Buťa rozhodně někým takovým je. Publikum si získává už více než deset let ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Převychová farář neonacistu, nebo neonacista faráře?

adamova jablka perexFarář Ivan (Jacob Erftemeijer) je prototyp vzorného křesťana. Ve všem vidí jen to dobré a vůbec nepochybuje o tom, že Bůh při něm stojí a pomáhá mu. Proto na faře poskytuje útočiště osobám ve výkonu alternativního trestu ...


Literatura

Kuchařská škola Marie B. Svobodové má co říct i dnes

kucharska skola 200Ljuba Vašáková dala dohromady knihu Kuchařská škola Marie B. Svobodové, která rozhodně není obyčejnou kuchařkou, ale spíše velmi cenným návodem nejen pro mladé hospodyňky.

 

...

Divadlo

No Dimension Summer

altPosledním červnovým dnem končí sezóna v experimentálních prostorech NoD. Ovšem ne tak docela – letos se prvně spustí projekt No Dimension Summer, letní program plný umění, kulturních zážitků a zajímavých projektů. “Letní p...

Film

Marie Královna Skotská: Tohle království je pro dvě královny malé

Stuartovna perexMarie Stuartovna se stala nejmladší královnou vůbec, když byla korunována šest dní po narození, poté co její otec zemřel. Jako šestiletá byla zaslíbena králi Francie, a poté se i se svým skotským doprovodem přestěhovala do Francie. Ovš...