Lávka River Stage: nový rozměr divadla

Lávka River Stage: nový rozměr divadla

Tisk

Lavka River StagePosledního červencového dne startuje již třetí ročník originálního divadelního projektu na řece Vltavě Lávka River Stage. Pódium na hladině řeky, noční osvětlení a zajímavé vizuální zážitky už mají svou tradici. Letošní ročník slibuje v programu unikátní podívanou a láká každého milovníka pohybového umění. Živo bude každé úterý, čtvrtek a neděli. Na co konkrétně se můžeme těšit?

Kupříkladu na profesionální provazochodkyni. Pětadvacetiletá Kristýna Vlčková se živí, mimo jiné, právě chůzí na volném laně. Umí také žonglovat snad se vším, co se jí dostane do rukou. S míčky nebo kužely ji ale vidět můžete určitě. Občas se projde na chůdách, či si doslova zahraje s ohněm. V kombinaci s pověstnou křehkou ženskostí se pak otevírá nový rozměr cirkusových kousků. Z jiného, ale stále novodobého úhlu pohledu, se představí i Cirque Garuda. Ten založil před pěti lety umělec říkající se AMI. On sám se věnuje kontaktnímu žonglování a jeho mladí svěřenci žonglování spojují s fireshow, akrobacií, fyzickým divadlem a samotným cirkusem.

Lavka River Stage

Vedle takto zaměřených představení se návštěvníci seznámí (pokud ještě nikde neviděli) i s novodobou vášní netradičních projektů – mappingem. Jedná se o moderní směr audiovizuálního umění. Vytváří se schémata či obrazy určitých skutečností, jevů, situací a událostí, které mohou diváka přenést na zcela jiné místo, než na kterém se nachází. Jedním z představitelů tohoto uměleckého trendu na Lávce bude Petr Krejčík, který se mappingu věnuje přes osm let, podobně jako další host Ing. Martin Zrcek. Ten v současné době působí jako programátor a výzkumník pro Mezinárodní centrum moderního umění CIANT a návštěvníkům slibuje interaktivní projekce.

alt

Lávka River Stage ovšem nezapomíná ani na milovníky vážnějších záležitostí. Baletní soubor taneční konzervatoře hlavního města Prahy, Bohemia balet, předvede několikero svých tanečních variací. Choreografie Umírající labutě či Vltavy Mgr. Aleny Drapalíkové, v podání křehkých “víl” na osvětleném pódiu v noční atmosféře okolo řeky, je představou takřka romantickou. Milovníky hudby pak potěší dámy, říkající si String ladies. Houslistka Eliška Dvorská s violoncellistkou Kateřinou Zíkovou si pozvou hosta, jenž si zahraje “druhé housle”. Seskupení je známé široké veřejnosti. Několik vystoupení v zábavných pořadech či koncertech vysílaných na televizních programech rozšířilo povědomí o jejich činnosti. Stejně zvučnému jménu se těší teprve sedmadvacetiletá MgA. Markéta Mátlová. Sopranistka, jež před dvěma lety vystoupila se svým debutovým CD (a letos se chystá hned na dvě další), stála na jevištích po celém světě. Tudíž ani na Lávce chybět nemůže. Na klavír ji doprovodí Lada Jirásková.


Lávka River Stage slibuje vedle zajímavého programu i netradiční a nezapomenutelné prostředí. Zážitek uměleckého rázu ve světle měsíce, lamp či ohnivých artefaktů v odlesku vodní hladiny v samotném centru Prahy? Lze jen doporučit!

Lavka River Stage plakat

Lávka River Stage
Datum konání akce: 31. července – 30. srpna
Program akce: www.lavkariverstage.cz

Zdroj foto: lavkariverstage.cz, facebook.com/lavkariverstage


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nakonec je úplně jedno, odkud jsme a co jsme, když se budeme soustředit na to, co nás spojuje

Klára SvobodováSpisovatelka, autorka projektu Neslyšící příručka pro přežití, blogerka, dřevořezbářka, maminka dvou dětí. Řeč je o Kláře Svobodové. Napsala knihu Těhotný Buddha a byla nominována na ocenění Moje Heroin. Rozhovor s ní připravila Ludmila ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Drama O myších a lidech se zažere hluboko pod kůži

o mysich a lidech200V sobotu 20. dubna 2013 opanovala zlínské Městské divadlo atmosféra o trochu svátečnější než v jiné soboty. V ten den se konala již čtvrtá letošní premiéra. Poprvé tak diváci měli možnost zhlédnou psychologické drama z pera


Literatura

Gordon Smith: Zprávy z druhého břehu

200litJe to kniha mrazivá, nebo naopak hřejivá? Asi záleží na tom, jaký máte vztah k člověku, jehož životní poslání se nazývá „médium“. Tedy zprostředkovatel zpráv od našich mrtvých blízkých nám živým. Gordon Smith patří ke špičce v tomto oboru a pravidelně vystu...

Divadlo

Jak vypadá Prostřeno po zlínsku?

laska prochazi zaludkem 200Divadlo Malá scéna Zlín se v současnosti zaměřuje na vlastní autorskou tvorbu, a pokud by všechna představení byla taková, jako Láska prochází žaludkem, je velká škoda, že toho nehrají více. Druhá repríza této komed...

Film

3KINO 2022 se vynořilo na obzoru

3KINO perexLetošní festival středoevropského filmu nazvaný 3KINO je letos bezmála o polovinu kratší, než tomu bývalo v uplynulých letech. Začíná ve středu 9. listopadu a slavnostní zakončení, provázené projekcí vítězného filmu, nastává již v neděli 13. listopa...