Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

Tisk

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na českého diváka až moc netradiční?



Baterka Miki je dílo staré dvě desetiletí. Monodrama napsala Natacha de Pontcharra, Francouzka žijící v Paříži a publikující sedmatřicet let. Je autorkou více než dvaceti divadelních her, které byly přeloženy do čtyř jazyků a získaly několik ocenění. V originále nese hra název Mickey la Torche a nyní se poprvé dočkala českého provedení. Hra sice u nás vyšla v překladu Daniely Jobertové (pod názvem Reflektor Miki) v roce 2001 v časopisu Svět a divadlo a dočkala se i scénického čtení, ale na prkna divadla se dostala až teď pod názvem Baterka Miki. Hra se tak řadí mezi sedm titulů nové programové řady souboru Kašpar s názvem Kašpar.noir- Někdo to rád hořké! A tato inscenace rozhodně hořkou je!

„Jde o příběh muže z okraje společnosti, který vnímá náš svět duševně pokřivenou optikou a považuje se za nedoceněného hrdinu, jenž na svá bedra bere odpovědnost za blaho svého okolí,“ popsala dílo mluvčí souboru Kašpar Lenka Bočková. Nezbývá než s ní souhlasit. Takřka devadesátiminutový monolog v podání Petra Lněničky je zvláštní směsí humoru připomínajícího Forresta Gumpa a prostoduchosti Václava ze stejnojmenného filmu. Na okraj společnosti se zřejmě nedostal vlastní vůlí, ale příroda ho neobdarovala přílišnou bystrostí a naopak „jinakostí“ nešetřila. Vypořádat se se slabinami, o kterých hrdina nemá ani potuchy, je nekonečný souboj mezi ním a okolním světem. To samé lze ale bohužel říci i o samotném monodramatu.

baterka miki

Režie se ujal Lukáš Jůza, poměrně zkušený herec, který ale v této inscenaci poprvé okusil režisérskou práci. Ke ztvárnění role oslovil svého hereckého kolegu, již zmíněného Petra Lněničku, kterému tak svěřil skutečně nelehký úkol. Udržet pozornost publika několik desítek minut v monologu oživeném pojížděním na kole a sbíráním odpadků. Pan Lněnička se do svého výkonu skutečně snažil vnést naprosté maximum a rozhodně se role zhostil svědomitě. Stejně jako režisér Jůza a i celý zbytek týmu. Koho tedy označit jako viníka výsledného dojmu, který se nachází někde na pomezí nudy a rozpačitosti? Myšlenka příběhu je sice už stokrát napsaná, přesto ne marná, ale samotné zpracování je poněkud nešťastné. Může za to tvůrkyně monodramatu Natacha de Pontcharra či dramaturgie divadla, která při výběru představení šlápla vedle? Přece jen hra není pod nálepkou alternativy, hraná v experimentálních prostorech, ale zařazená v programu jednoho z velmi respektovaných pražských divadel.

Divadlo v Celetné je krásným divadelním prostorem s úžasnou tradicí a kouzlem. Jejich program je plný hodnotných kousků, které stojí za to vidět. Ovšem Baterka Miki se pravděpodobně k nim bohužel nezařadí.

Baterka Miki
Uvádí: Kašpar Divadlo v Celetné
Premiéra: 19. února 2013
Hraje: Petr Lněnička
Režie: Lukáš Jůza
Dramaturgie: Lenka Bočková
Překlad: Daniela Jobertová
Originál: Natacha de Pontcharra
Více informací: www.divadlovceletne.cz
Hodnocení: 50 %

Zdroj foto: FB stránky Divadla v Celetné


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastislav Toman: Jsme v Česku schopni natočit film podle komiksu?

Kruan perexNovinář a spisovatel pan Vlastislav Toman je autorem dobrodružných, sci-fi a fantasy příběhů. V letech 1959 – 1992 byl šéfredaktorem časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců. Kromě kultovního českého komiksu o Malém bohovi a Kruanovi napsal pře...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nebezpečné hry irského tance

Lord perex1. listopadu jsme měli možnost zhlédnout další unikátní taneční show Lord of the Dance, tentokrát s názvem "Dangerous games". Představení proslulého Michaela Flatleyho opět nezklamalo.

...

Literatura

Některé ženy zvládnou cokoliv. Až na pár věcí. Těch nejdůležitějších.

kdo miluje nejvic 200Podtitulek knížky „Kdo miluje nejvíc“ britské spisovatelky Tess Stimson určitě vzbudí zvědavost a přiměje čtenářku, ale i některého čtenáře, aby knížku otevřeli a začetli se do ní.

...

Divadlo

Zdenek Merta u klavíru v Brně

Merta perexNa činoherní scéně Městského divadla v Brně bylo ve středu 22. ledna zase plno. Jak jsem se rozhlížel po hledišti, nenašel jsem jediné sedadlo prázdné. Když jsem se o přestávce zase rozhlédl, tak jsem konstatoval, že naprostá většina diváků byla v...

Film

V Maroku vzniká nový film a videoklip s českou koprodukcí

maroko 200Režisér David Stejskal se opět spojil s Milanem Matyášem Deutschem, hercem, producentem a zpěvákem, v novém projektu Magician. Snímek se stejnojmenným názvem připravují v česko-marocko-španělské koprodukci. Vzniká také videoklip s hlavním soundtracke...