Jersey Boys aneb každý si to pamatuje, jak chce

Jersey Boys aneb každý si to pamatuje, jak chce

Tisk

Jersey boys 200Film Jersey Boys (2014) vznikl pod rukama režiséra Clinta Eastwooda. Dlouholetá zkušenost s tvorbou komerčních filmů je na každém záběru patrná a nenechává diváka ani na chvíli odpočinout. Snad jen během hudebních vystoupení kapely The Four Seasons.

 

 

Příběh se odehrává v době, kdy byla jakákoliv záznamová média dost drahá, v šuplíku každého teenagera nebyl chytrý telefon nebo dva mp3 přehrávače. Každý poslouchal rádio, hrálo u holiče, doma během dne i při večeři, hudba se pouštěla v jukeboxech po hospodách, na kulečníku.. dá se říct, že vlastně nejde o nic zvláštního. Jenže když je poslouchání hudby tak významnou celospolečenskou událostí a rádio jediným elektronickým vybavením ve všech domácnostech, každý chce muziku hrát.

Jersey boys 1


A tak se dává dohromady čtveřice hrajících a zpívajících mladíků The Four Seasons. Ve filmu jde hlavně o, dá se říct, klasický životopisný dějový spád, mladí Taliáni vykrádají obchody, přístavy, ve vězení jsou jako doma, s policajty se znají už i jménem. Když jsou na svobodě, snaží se přijít s nápadem, jak založit úspěšnou kapelu. Až se dávají dohromady s nadějným zpěvákem Frankiem a nadaným skladatelem Bobem Gaudio. Dávají dohromady první skutečný hit, jejich kariéra se nenastartuje jako mávnutím kouzelného proutku, ale trvá jen pár let.

Populární muzika je v té době především o lásce a vztazích. Jenže co se The Four Seasons naučili, bylo dívat se kolem sebe, hledat témata, inspirovat se a dát tomu přitom jakýsi důležitý nadhled. V originále přitom vypadá tahle kapela jen jako usmívající se parta dementů, jeden vedle druhého. Tenhle film jim dal navíc všechno, co by moc potřebovali.

Tommy je zakladatelem kapely. Výbušný, energický a vede finance. Skladatel Bob chce hlavně, aby se jeho písničky hrály, byly co nejlepší a zatímco je neustále v ústraní, jeden z dalších členů, frontman a zpěvák Frankie Valli, který zpívá trochu jako holka, naopak vyčnívá. Tommy je dal dohromady, má rád nad kamarády neustálou kontrolu a umí si ji získat i násilím. Frankie je zezačátku spíš takové neschopné trdlo, snaží se s každým vycházet, ale jeho publikum mu časem dodává sebevědomí a právě tihle dva proti sobě vedou celou dobu jakousi tichou válku.

Jersey boys 2


Leckdo by si řekl, že ti hodnější bývají také spolehlivější a jsou i lepšími lidmi. Záleží v čem, protože i když Frankie vypadá na první pohled jako hlavní postava příběhu, není to úplně tak. Do vyprávění o kapele se postupně přidávají všichni čtyři členové a ze zvláštního mixu názorů na jejich situaci nakonec pokaždé vyplývá, že se neumí chovat ani jeden z nich. Přesto kapela z nějakého důvodu pořád funguje a i když se časem rozpadají, nakonec si ve stáří nad hrobem podávají ruce.

Velké hity a chytlavé písně o mezilidských vztazích vznikají však hlavně díky jejich neshodám. Podstata jejich úspěchu spočívá v tom, jak jsou jednotliví členové The Four Seasons názorově někde jinde a za svými postoji si každý z nich stojí. To jejich tvorbu dokázalo očistit od všeho, co by se třeba jednomu z nich nelíbilo a jednině tak měli nakonec šanci uspět před širokým publikem.

Říká se, že lidé ustupují nejčastěji těm, se kterými se mohou svézt a dokonce se to po nich vyžaduje. Názor druhého člověka bývá pro skutečně úspěšného jedince akceptovatelný však jen do jisté míry.


Jersey Boys
Hudební / Životopisný / Drama
USA, 2014, 134 min
Režie: Clint Eastwood
Předloha: Marshall Brickman (kniha)
Scénář: John Logan
Kamera:  Tom Stern
Hrají: Christopher Walken, John Lloyd Young, Michael Lomenda, Renée Marino, Erich Bergen,Mike Doyle, Erica Piccininni, Freya Tingley, Kathrine Narducci, Sean Whalen, James Madio,Vincent Piazza, Alexis Krause, Danielle Souza, Mark Lotito, David Crane, Rosemary Howard,Alexandria Sounis, Annika Noelle, Meagan Holder, Joseph Russo

Hodnocení: 90%

Distributor: Magicbox

Blu-ray k dostání:
http://www.magicbox.cz/blu-ray/jersey-boys-blu-ray

Foto: www.magicbox.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Pospíšilová - Je osvobozující nebrat se tak vážně

scen 200Scenáristka bydlící 1 419 km od Londýna, milující jídlo a staré filmy. Spoluautorka právě vycházející knihy Nervy v čokoládě zná možná recept na štěstí a umí hledat na Wikipedii. Zkrátka opravdový tale...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Černá komedie PŘIŠLA V NOCI má šanci na 5 Cen české filmové kritiky

Prisla v noci perexPŘIŠLA V NOCI. Komorní film autorského dua Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček si od českých kritiček a kritiků vysloužila nominace za nejlepší scénář, režii a film, a také herecké výkony Simony Pekové a Jiřího Rendla v hlavních rolích. ...


Literatura

Příručka mladých svišťů pro singl třicátníky

duvod200Jen co dozněl aplaus nad blogem (a knihami) plných věcí, které nás serou, máme tu další várku k zamyšlení. A ne jen tak ledajakého - jdeme po stopách posledního důvodu, proč se nezabít. Najdete si ten svůj?

 

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Tibetské rozjímání v kině Aero

altDruhý festivalový den tibetského filmu a filmu o Tibetu začal unikátním dvouhodinovým dokumentem Zrcadlo prázdnoty z odlehlého a veřejnosti nepřístupného kláštera Seršul. Ve vysokých horách, kde by lidé z nížin měli velké problémy ...