V druhé půli února začne přehlídka španělsky mluveného filmu

V druhé půli února začne přehlídka španělsky mluveného filmu

Tisk

pelicula logoNa letošní přehlídce španělsky mluvených filmů LA PELÍCULA (v Praze ji zastihneme mezi 18. a 23. únorem, poté se přesouvá do Brna, Hradce Králové a Ostravy) si zopakujeme tragikomedii Pedra Almodóvara Bolest a sláva. Do tuzemských kin se sice dostala už v květnu loňského roku, pouhé dva měsíce po španělské premiéře, ale bohužel zdejší publikum příliš neoslovila – vyhledalo ji zhruba jedenáct tisíc zájemců. Avšak v mezinárodním kontextu má tento snímek výsostné postavení: jednak se ocitl mezi kandidáty na amerického Oscara, jednak zabodoval v soutěži o nejlepší evropské filmy, jednak sesbíral opravdovou žeň domácích cen zvaných Goya. Proto jej připomíná i La Película.

 


V nabídce letošní Películy (toto pojmenování lze přeložit jako „filmový pás“) tudíž nemá v tomto ohledu vážného konkurenta. A to se organizátoři neomezili toliko na Španělsko, ale obhlédli i další španělsky mluvící země - s výjimkou Brazílie je to celá Jižní Amerika doplněná středoamerickými státy. Většina do programu zařazených filmů patří mezi díla u nás dosud nedostupná, jen ojediněle se některé tituly už mihly v tuzemských kinech (vedle Almodóvarova počinu to jsou Naprostá láska a Abrakadabra), případně se do zdejší distribuce teprve dostanou (Chvění, Ixcanul). Právě obě posledně jmenované výpovědi přibližují situaci ve středoamerickém prostředí, v překvapivě exotických končinách, spoutávaných přísnými tradicemi prosycenými náboženskými předsudky, odmítáním všeho, co narušuje vžité konvence a řád, ať je to homosexualita nebo nežádoucí těhotenství.

pelicula plakat

Ze španělské tvorby (pocházející převážně z let 2018-2019) organizátoři nabídnou průřez oblíbenými žánry, třebaže představené položky zpravidla nepatří k nejoceňovanějším špičkám. Skutečně hodnotná díla nás bohužel minou. Mám na mysli přepis sugestivního Carrascova románu Na útěku, který vyšel i česky, přiblížení posledních měsíců života španělského vědce, spisovatele a dramatika de Unamuna, který umírá na počátku občanské války, ve filmu Zatímco válka trvá (jen pro pořádek dodávám, že inscenování jednoho jeho divadelního textu přihlížíme v českém filmu Hra). Pominout nemohu ani film Bezedný příkop zpracovaný podle skutečných událostí, kdy někteří frankistickému režimu nepohodlní lidé se ve vlastním domě skrývali před pronásledováním po celá desetiletí, aniž směli vystrčit nos – před několika lety uvedla Película dokumentární ztvárnění jednoho takového případu nazvané 30 let v temnotě. Škoda, že o hranou verzi téhož příběhu zůstaneme ochuzeni.

Pelicula Bolest a slava

Co tedy vlastně uzříme? Místní varianty kriminálního ukotvení reprezentují např. thrillery Než to shoří (kde se jedná o získání zabavených drog dříve, než budou zničeny) a 70 binládinů (zde dokonce nalézáme jazykovou hříčku: jako binládin se totiž označuje bankovka 500 euro, kterou prý - stejně jako proslulého teroristu Bin Ladina – málokdo viděl, protože byla stažena z oběhu, avšak hlavní hrdinka potřebuje během krátké doby sehnat sumu, rovnající se rovnou sedmdesáti takovým bankovkám!). Psychologizujícím zaměřením se vyznačují filmy Matka, Přijde smrt a bude mít tvou tvář, Výhody cestování vlakem, Mezi dvěma vodami.

Všechny čerpají ze zápletek již dříve hojně zužitkovávaných: jednou je to příběh ženy, která si vezme do hlavy, že chlapec, jehož náhodně spatřila, se až příliš podobá jejímu ztracenému dítěti. Další snímek řeší otázku umírání v rodinném kruhu namísto nemocnice – a ozvláštňuje jej jedině to, že hrdinkami jsou dvě lesby. Nebo zjistíme, že historky vyprávěné ve vlaku málokdy přidají na optimismu, navíc je mohou předčít i vlastní zážitky. Také téma sbližování dvou sourozenců po letech odloučení sotva bude úplně objevné. A nechybí ani jedna z početných variant věkově rozdílného milenectví, jmenovitě mezi postarší ženou a mladičkým hochem – po dánském dramatu Srdcová královna, již uvedeném v tuzemských kinech, se zásluhou Películy seznámíme se snímkem Dvakrát tolik a patnáct navíc. Tam se partneři poznali přes internet…

Do programu jsou zařazeny rovněž dokumenty, například aktivistický počin Idrissa, příběh jedné obyčejné smrti zkoumá okolnosti, které vedly ve skonu jednoho (nejspíš ilegálního) migranta v detenčním středisku pro cizince, i pokusy tuto událost zatajit před veřejností. Dva zhruba hodinové pořady – jeden španělský, druhý francouzský - se vztahují ke Kubě, respektive rodinným kořenům s ní spjatým (ale bohužel samotná kubánská filmová tvorba zůstává utajena). Některé dokumenty zaujmou i netušenými přesahy do dalších výrazových oblastí. S experimentem třeba hraničí snímek Vidět ženu

Pelicula Bunuel

Dokonce se naskytne příležitost spatřit animovaný dokument (či přesněji dokudrama, neboť ve vyprávění mohli být použiti živí lidé namísto animovaných postaviček). Nazývá se Buñuel v želvím labyrintu a s osvětovou dikcí líčí okolnosti, za jakých vznikal slavný sociálně protestní dokument tohoto legendárního tvůrce Země bez chleba (1933), zachycující neskutečnou bídu a vůbec existenční primitivitu v odlehlé hurdské vsi. Režisér Salvador Simó se přitom odvážil do animovaného příběhu vkládat i skutečné záběry (nejen) z onoho snímku. Buñuel v želvím labyrintu sotva upoutá technickým ztvárněním, ostatně dvojrozměrné, jakoby „rukodělné“ pojednání celého příběhu dává najevo, že zásadní význam zde mají sdělované myšlenky, snaha přiblížit rozsochatou Buñuelovu osobnost. Právě proto jej považuji za jeden z nejvíce inspirativních titulů celé přehlídky.

www.lapelicula.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách bude naše nejroztomilejší deska“

200rozSka kapela Sto zvířat, kterou původně založila partička nadšených pedagogů, vystupuje už od roku 1990. Při příležitosti koncertu skupiny v brněnském klubu Fléda jsme vyzpovídali frontmana a spoluzakladatele Jana Kalinu. Zaujal především svou pohotovostí a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak si vedla česká animace v pandemickém roce 2020 a co ji čeká letos

asaf 200Pandemie Covid-19 zasáhla v loňském roce stejně jako všechna tvůrčí odvětví i animaci. Řada domácích i zahraničních festivalů, na kterých se odehrávají premiéry a dojednávají distribuční spolupráce, byla zrušena, nebo se přesunula do online prostředí. ...


Literatura

Všichni žijem v blázinci. Pochybuje o tom vůbec někdo?

Honzak knihaO tom, že všichni žijeme v blázinci rozhodně nepochybuji. A MUDr. Radkin Honzák v tom má naprosto jasno. Název publikace, která se skládá z rozhovoru se známým psychiatrem, je poměrně trefný. Text sestavila novinářka Renata Červenková.

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Favoritka - exhibice intrik, toxinů a naturalismu

Favoritka perexRežisér Yorgos Lanthimos proslulý úspěšnými podivnostmi jako byly filmy Humr (2015) a Zabití posvátného jelena (2017) představuje historické drama z doby vlády královny Anny Stuartovny s názvem Favoritka (2018). Dokonalé scény, šokující na...