Velké dobrodružství dívky a její odvážné kočičky

Velké dobrodružství dívky a její odvážné kočičky

Tisk

Zivot kotete perexVrnilka je živé a zvědavé mourovaté koťátko, které objevuje život na pařížských střechách. Jeho osud se ale změní, když se ho ujme desetiletá Clémence (Capucine Sainson-Fabresse).

 

Ta se rozhodne, že kočičku vezme na rodinný výlet do Vogéz. Tam potkávají nejen podivnou sousedku (Corinne Masiero) a jejího psa Ramba, ale i bílé kotě, se kterým se Vrnilka sblíží. Život na venkově vnese do Vrnilčina života nádech svobody a přírody, ale i nebezpečí života daleko od města. Jak tohle všechno ovlivní kočičku a její malou majitelku?

Jak funguje pouto dítěte a kočky?

Režisér Guillaume Maidatchevsky má bohaté zkušenosti s natáčením se zvířaty, což dokázal i ve svém předešlém filmu Putování se sobíkem. Ve své novince nazvané Život kotěte se zaměřuje především na pouto mezi dívkou a jejím kotětem a hledá odpověď na otázku, proč a jak to, co mezi těma dvěma vzniklo, vlastně funguje.

Zivot kotete

Zábavná koťata, nezajímavá majitelka

V prvních minutách filmu hrají hlavní roli koťata. Scény s nimi jsou netradiční a zaručeně pobaví. I poté jsou však kočky důležité. Vrnilka, která ochutná svobodu, se se svou novou kočičí přítelkyní vydávají na dobrodružnou výpravu. Během ní se z této typické bytové kočky stane divoké zvíře, které se učí respektovat zákony přírody. Tyto pasáže jsou skvěle zpracované a vynikají dechberoucí atmosférou. Další výrazný prvek představuje svérázná sousedka a její pes, kteří do filmu vnášejí neotřelý humor.

Pokud jde o Clémence, ta není nijak zajímavou postavou. Jediné, co se o ní dozvíte, je to, že má ráda svou kočičku a že se její rodiče hádají, což je dost málo. I příběh jejích rodičů a jejich rozchod jsou jen naznačené. Neví se, co se stalo ani proč, takže tato linka směruje doztracena a působí zbytečně a samoúčelně.

Stojí tedy za to film vidět? Pokud očekáváte poutavé povídání o kočkách, zřejmě se vám bude líbit. Pokud však čekáte komplexnější a provázanější příběh a vyvážené vyprávění, ve kterém všechny části do sebe dokonale zapadají, pravděpodobně budete zklamáni.

Zivot kotete plakat

ŽIVOT KOTĚTE
Původní název: Mon chat et moi, la grande aventure de Rroû Žánr: drama, rodinný Produkce a distribuce: Francie, 2023
Scénář: Guillaume Maidatchevsky
Režie: Guillaume Maidatchevsky
Předloha: Maurice Genevoix
Hudba: Julien Jaouen
Hrají: Corinne Masiero, Capucine Sainson-Fabresse
Produkce: Stéphane Milliére
Kostýmy: Marie Credou
Stopáž: 83 minut

Hodnocení: 60 %

Zdroj foto: www.csfd.cz/film/1288091-zivot-kotete/prehled/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Neff: „Zůstávám věrný sci-fi."

neff perexONDŘEJ NEFF alias Aston je jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů science-fiction u nás. V nakladatelství Albatros vydává populární „verneffky" a trilogii Tajemství pěti světadílů. Velké oblibě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ekonomika Hollywoodu

epstein Ekonomika hollywoodu200Americkým filmovým průmyslem protékají neuvěřitelné sumy, mnohonásobně převyšující český rozpočet - a mezi přední badatele, kteří se mnohasměrnými toky peněz zabývají, patří také Edward Jay Epstein<...


Literatura

Kdo by nechtěl vesmírného kamaráda

berta a ufo 200Berta je nejmenší holčička ze školky s největšími brýlemi na očích. Protože je malá, občas se mezi dětmi ztrácí, a protože je brýlatá, občas jsou na ni někteří dokonce zlí. Naštěstí  odlesky jejích obrovských optických ...

Divadlo

Na podzim do divadla: O pejskovi a kočičce

200divZlínské Městské divadlo si dětského diváka předchází, jak může. První premiéra sezóny 2013/2014 bude patřit dětem. Oblíbená dvojka pejsek a kočička opět budou řádit na jevišti. A děti budou znovu se zatajeným dechem sledovat, jak tito dva nerozluční kamarád...

Film

Dvojí tvář Jima Carreyho v Masce
ImageFilm Maska byl ve své době (1994) opravdovým hitem. Kombinací zvláštních a dost vtipných obličejů, které umí dělat tak dobře snad jen Jim Carrey, a počítačové grafiky se z ušlápnutého bankovního úředníčka stal...