Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

Tisk

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.

 

Jistá organizace, podporující Hitlerovu historickou politiku, se rozhoduje poslat vůdci dárek, který by zvrátil průběh druhé světové války. Má jim v tom pomoci i profesionální pilot Karel Bureš, nicméně ten se odletu do roku 1944 nakonec nezúčastní. Karel a Jan jsou dvojčata a spolubydlící. Jeden je pilot a holkař, kterému se vede skoro všechno, na co sáhne a ten druhý zase slušný a hodný ťunťa, kterému se nedaří kromě dobrého vztahu s lidmi zase skoro nic.

alt

Na začátku příběhu se Karel v posteli udusil rohlíkem a jeho hodný bratr Jan se za něj začne vydávat. Je jasné, že pilot Karel vedl mnohem komplikovanější život, a tak se Jan místo něj dostává do svízelné situace v kokpitu stroje na cestování časem. Všichni kolem se s ním baví dost neformálně a ženské po něm neustále vyjíždí, a tak se stydlivý Jan dostává do úplně nových rolí. Jeho vystupování je dost nejisté, ale shodou náhod vypadá při právě probíhající návštěvě Hitlerova tábora vcelku adekvátně. A tak se společně se zločinci v čase dostává do německého obležení. Na místě už nic neprobíhá, jak má. Nový Karel Bureš nemá kromě létání o své práci ani ponětí a na Hitlera nedělá improvizovaný výstup zločinců důvěryhodný dojem.

alt

Rozhoduje se tedy vrátit v čase a svého bratra zachránit. Už ví, že se při snídani opaří čajem a jeho bratr se vzápětí udusí rohlíkem. Nic ale nejde tak, jak má. Jan se totiž při každé příležitosti snaží napravovat cokoliv, co udělal jeho bratr v minulosti špatně. Ke svému chování ale zrovna kritický není.

V porovnání se zločinci a třeba takovým Hitlerem je postava Jana Bureše velmi mírumilovná, jemná a solidní. Možná byl v té době podobný postoj celkem ve zvyku, protože se ve filmu moc nezpochybňuje. Na druhou stranu narážíme na každém Honzově kroku na jeho impotenci a neschopnost přizpůsobit svůj život vlastním touhám a to už o něčem vypovídá.

alt

Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Převzal pochodeň a běží s ní dál

zlaty orisek200Pokud máte ve svém okolí děti, které v něčem vynikají, jste-li přesvědčeni, že by si zasloužily víc pozornosti, víme, co s tím. Ještě lépe to ví Mgr. Jiří Kotmel – předseda nadačního fondu Zlatý oříšek, který se zaměřuje na vyhledávání a vš...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jeskyně zapomenutých snů aneb pravěká obrazárna

jeskyne zapomenutych snu herzog artcamDistribuční společnost Artcam a Levné knihy přinášejí nejen zájemcům o dějiny pravěku a výtvarného umění na DVD „meditativně hypnotický“ dokument německého režiséra, ...


Literatura

Štvaná zvěř: román z oddělení young adult

stvana zver200Devět studentů. Tři krvavé dny. Jedna zvrácená tradice. Už jste dostatečně navnazeni? V říjnu 2022 vydalo nakladatelství Cosmopolis knihu M. A. Bennettové Štvaná zvěř, nejen pro mladé čtenáře, ale pro všechny, co holdují netradičním prostře...

Divadlo

Šestnáctá Flora nabízí desetidenní porci divadla

altCelkem osm scén bude hostit 16. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora, který se tentokrát v Olomouci uskuteční 10. – 20. května. Tradiční nesoutěžní přehlídka divadelní tvorby českých i zahraničních soubor...

Film

Kean vs. Kean

big eyes uvodkaPo dvaceti letech se Tim Burton opět pustil do natočení životopisného filmu (první Ed Wood, 1994). Tentokrát se zaměřil na malířku Margaret Kean, která proslula obrazy dětí s obrovskýma očima a které je Burton sám fanoušek a vlastní některá...