Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

Tisk

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 


Román, jenž se stal předlohou k tomuto představení, psal jeho autor dlouhých 12 let, během nichž se rozhodl své dílo spálit a pak vytvořit znovu. O dramatizaci se postaral polský režisér z Těšínského divadla Bogdan Kokotek společně s dramaturgyní Moravského divadla Olomouc Michaelovu Doleželovou.

MaM 2

Tvůrcům se podařilo rozsáhlý román nahustit do více než dvouhodinové stopáže protnuté přestávkou, bez toho, aby se důležité scény „ztratily v překladu“. Stejně jako v předloze i zde se děj odehrával ve dvou rovinách – jednou byl příběh Mistra, Markétky a ďábla, druhou pak reinterpretace biblického příběhu o Ježíši Kristovi (vystupující zde pod hebrejskou formou svého jména Ješua Ha-Nocri) a Pilátu Pontském, jenž byl sžírán pochybnostmi o svém jednání.

Ačkoli jsou v titulu jak knihy tak představení uvedena jména postav Mistra a Markétky, hlavní a nejdůležitější osobností je někdo zcela jiný – ďábel, jenž zde ve světě lidí vystupuje pod jménem Woland. Tuto roli strhujícím způsobem ztvárnil charizmatický Petr Kubes, jenž s načerno nabarvenými vlasy i vousy působil jako dokonalé ztělesnění satana. Jeho postava byla téměř neustále v centru dění, a to už od počátku, kdy se svou hůlkou seděl na gauči ještě předtím, než představení vůbec začalo.

MaM 3

Co se týká ostatních postav, i zde byl výběr vesměs šťastný, vyzdvihněme především Wolandovy pomocníky, a to Ivanu Plíhalovou v roli Korovjeva, Václava Bahníka coby Azazela a Danielu Krahulcovou jako kocoura Behemota. Momenty, kdy tato ďáblova suita dostává prostor, patří k vrcholům celého představení (například scéna psychického trýznění básníka Bezprizorného, jenž byl brilantně ztvárněn Tomášem Krejčím).

Pokud u tohoto hereckého ansámblu chceme hledat nějakou slabinu, pak bychom ji mohli nalézt snad jen u zdánlivě hlavní postavy Mistra. Ne že by Jan Ťoupalík v roli Mistra podával špatný výkon, tato postava však byla nevýrazná a dostala tak málo prostoru, že herec ani nemohl ukázat příliš mnoho ze svých schopností a výsledek byl v jeho podání poněkud mdlý. Druhá představitelka hlavní postavy, Vendula Fialová v roli Markétky, působila o poznání přesvědčivějším dojmem, především při Wolandově plesu.

MaM 4

Jednu z mála slabin této inscenace můžeme vidět v nevyrovnanosti a nepříliš zvládnuté návaznosti obou půlí. Zatímco před přestávkou se děj (příběh Ješuy a Piláta nepočítaje) točil především kolem šílenství básníka Bezprizorného, po přestávce se tato postava v podstatě vytratila. Naopak Mistr i Markétka, kteří se v první půli objevovali spíše epizodně, nyní měli tvořit nosnou linii (zde můžeme nalézt paralelu se slavnou kritickou analýzou Bible od divadla Sklep, kde se o hlavní postavě Nového zákona, tedy Kristu, říká, že v prvním díle se vůbec nevyskytoval a druhý díl je jen o něm).

MaM 5

Přes tyto drobné kritické připomínky a přes nepříliš přesvědčivý závěr se však tvůrčímu týmu Moravského divadla Olomouc podařilo vytvořit zdařilou parafrázi Bulgakovova románu, která stojí především na výborných hercích v čele s démonickým ďáblem Petrem Kubesem.

Michail Bulgakov: MISTR A MARKÉTKA
Režie: Bogdan Kokotek
Překlad: Alena Morávková
Dramatizace: Bogdan Kokotek, Michaela Doleželová
Dramaturgie: Michaela Doleželová
Choreografie: Katarzyna Anna Małachowska
Scéna a kostýmy: Krzysztof Małachowski
Hudba: Zbygniew Siwek
Projekce: Filip Jančo, Lubomír Peřina

MaM

Osoby a obsazení:
Mistr: Jan Ťoupalík
Markétka: Vendula Fialová
Woland: Petr Kubes
Korovjev: Ivana Plíhalová
Azazelo: Václav Bahník
Behemot: Daniela Krahulcová
Ivan Nikolajevič Bezprizorný: Tomáš Krejčí
Pilát Pontský: Michal Przebinda
Ješua Ha-Nocri: Vojtěch Lipina
Hela: Kristýna Krajíčková
Anuška: Naděžda Chroboková-Tomicová
a další...

Michail Bulgakov: MISTR A MARKÉTKA
Moravské divadlo Olomouc
Sobota 20. 5. — 16.00
Premiéra: 25. 11. 2016

140 min s přestávkou


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„...i do sítí pavoučích se dá štěstí chytat..."

aneta200Aneta Langerová je v pilných přípravách na turné k novému albu „Jsem", které se stalo v den jeho křestu zlatým. Turné začíná na koncertě v brněnském Semilassu 16. 2. 2010. Na koncertech zazní jak nové skladby, tak i oblíbené kusy z alb předchozích. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kdo věří pohádkám, ten patří k vítězům...na zámku tě vítá i princ s Popelkou! Fotoreportáž z českobudějovického představení Popelka na ledě.

popelka perexDivácky nejúspěšnější a nejprodávanější muzikál v České republice a Slovensku během Jarního turné 2014 navštívil exkluzivně Liberec, České Budějovice a Ostravu. V sobotu 5. dubna ještě zavítá do Hradce Králové a...


Literatura

Den šílenství ve stylu sci-fi i konspiračních teorií

Den šílenství 200Neotřelý český tvůrce Petr Junek přichází se svou čtvrtou knihou s názvem Den šílenství, která se oproti těm předchozím v mnohém odlišuje. Především se žánrově posouvá do vod, kde by mohlo plavat daleko více potenciálních čtenářů....

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Vrabčáka Ríšu čeká další dobrodružství – Letíme 2 je právě v kinech

Letime 2 200Zábavný animák pro celou rodinu v podobě velkolepého ptačího dobrodružství je zpět! Malý vrabčák Richard stále žije se svou rodinkou čápů, která ho vychovala. Tak jako každý rok se chystají přezimovat u Velkého jezera v severní Africe, a Richard...