Vesmírná filmová poezie

Vesmírná filmová poezie

Tisk

gravity plakat 200Mexickému režisérovi Alfonsu Cuarónovi (Harry Potter a vězeň z Azkabanu) se ve filmové branži podařilo vše, na co sáhl. Ani jeho nejnovější film Gravitace není výjimkou. Filmovými nadšenci očekávaný snímek má premiéru již 3. října a určitě by vám neměl uniknout. Tento film byl stvořen pro plátna kin. Filmová technika dnes dokáže zprostředkovat nevídané zážitky divákům a velký dík za tak brilantní kousek patří i vedoucímu trikového oddělení Timu Webberovi.

Sandra Bullocková (Zrození šampiona) se vtělila do postavy Dr. Ryan Stoneové – chytré, sympatické, avšak nesmělé, ženy, jež spolu s Georgem Clooneym (Syriana), jenž ztvárnil hlavou všudypřítomného Matta Kowalského, se vydali na zcela, pro kosmonauty, bezpečnou a jednoduchou akci – něco se však nesmírně pokazí a ze zcela jednoduchého úkolu se stává boj o holý život.

Záběry proletujících šrapnelů a úlomků vás doslova budou tlačit do sedačky. Můj filmový zážitek potvrzuje, že pochvalná slova nejvýdělečnějšího režiséra všech dob, Jamese Camerona, nebyly nijak klamná, protože technologicky se jedná o nejlepší film za poslední léta. Co se týče příběhu, ten tak inovatitní zase není, ale konečně jsme se dočkali zpracování, kterého jsme se u filmů tohoto typu zatím nesetkali. Doufejme ale, že se z tohoto nynějšího boomu nestane Hollywoodem často opakované pravidlo, jelikož jak všichni víme, člověk se jednou přejí všeho. Proto jsem rád, že po letech půstu mé oči viděli v kině něco, co si budu pamatovat do smrti, minimálně na hodně dlouhá léta.

gravity 2

I přes mé nesympatie k herečce Sandře Bullockové jsem si film nesmírně užíval. Proč nesympatie ptáte se? Jelikož si myslím, že hrát prostě neumí, až na pár světlých příkladů. V tomto filmu se mi také zdála být v určitých momentech toporná, což mne vytáhlo zpět do reality. A to by se u filmu stávat nemělo že? To je ale tak jediný zápor ve filmu. Ti, co mají tuto herečku rádi, žádný problém ve filmu nejspíš nespatří.

Pokud si teď říkáte, že to zní dobře, ale počkáte si na to, až to bude v televizi, pak jste tuto recenzi četli naprosto zbytečně. Protože pokud uvidíte tento film v televizi, navíc pokud nemáte k dispozici 3D technologii, potom se ochudíte o takový 70% zážitek. Jsou filmy, které pokud jste neviděli v kině, tak jako byste je neviděli vůbec.

gravity plakat

Gravitace/Gravity
Premiéra: 3. 10. 2013
Režie: Alfonso Cuarón
Hrají: Sandra Bullock, George Clooney
Scénář: Alfonso Cuarón & Jonás Cuarón
Hodnocení: 95/100

Zdroj foto: Warner Bross


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mým cílem v tanci je práce s emocemi

Seidlerova 200Nicole Seidlerová se tanci věnuje již od svých raných let. Ve stejné době, kdy byla přijata na AMU, začala v Praze vyučovat lekce moderního a klasického tance. Zazářila v muzikále „Addamsova rodina“, v českých videoklipech a spolu s tím se pr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Americký sniper: Nejúspěšnější film kariéry Clinta Eastwooda vychází na DVD

sniper 200Dožít se více než osmdesáti let je samo o sobě umění. Představte si ale, že byste v té době byli ještě aktivní a místo sezení doma a krmení ptáčků na lavičce byste pracovali a zdolávali nové výzvy. Přesně to dělá žijící hollywoodská legenda Clint Ea...


Literatura

David Deida: Cesta nespoutané ženy

200litNejerotičtější, nejladnější a nejněžnější text, jaký jsem kdy četla. Milostné vyznání plné mužské pokory a uznání ženské duši. To je David Deida, který tuto knihu napsal jako intimní sdělení své milované. Originální název knihy zní „Dear Lover“, a to my...

Divadlo

Nebezpečné hry irského tance

Lord perex1. listopadu jsme měli možnost zhlédnout další unikátní taneční show Lord of the Dance, tentokrát s názvem "Dangerous games". Představení proslulého Michaela Flatleyho opět nezklamalo.

...

Film

Karlovy Vary: lze odmítnout pozvání na slavnost?

KVIFFlogo1Na letošním karlovarském filmovém festivalu bude uvedena řada digitálně restaurovaných filmů, mezi nimi i české podobenství Jana Němce O SLAVNOSTI A HOSTECH. Diváky naprosto přehlížený, ovšem odbornou veřejnosti velebený snímek, v němž se nacházely ...