Evropské miliardy pomáhají českým památkám

Evropské miliardy pomáhají českým památkám

Tisk

Zamky Veltrusy 200Na českých památkách se dokončují rozsáhlé stavební a restaurátorské práce hrazené z evropských peněz, které umožnil Integrovaný operační program (IOP) 5.1 „Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví“. V rámci tohoto programu bylo k dispozici 5, 7 mld. Kč ze Strukturálních fondů, což s prostředky státního rozpočtu činilo celkem 6, 7 mld. Kč. Na šest projektů v celkové hodnotě 1,8 mld. Kč dohlíží Ministerstvo kultury. Pět z projektů realizuje Národní památkový ústav a jeden Národní technické muzeum. Zástupcem projektů, které přešly přímo pod Ministerstvo pro místní rozvoj je například klášter Teplá.


Mezi šest projektů patří Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži, Kuks – Granátové jablko, Schola naturalis ve Veltrusech, Národní centrum divadla a tance ve Valticích, Centrum obnovy památek architektury 20. století a Centrum stavitelského dědictví v Plasích.


Jako první z těchto projektů bylo dokončeno Národní centrum zahradní tvorby v Kroměříži s obnovenými cennými zahradami. Květná zahrada i celý areál Arcibiskupského zámku, byla zapsána v roce 1998 na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO.


K závěru se blíží také projekt Kuks – Granátové jablko. Jeho podstatou je vzorová památková obnova areálu Hospitalu Kuks, unikátního barokního komplexu F. A. hraběte Šporka s výjimečně kvalitní sochařskou výzdobou M. B. Brauna a komponovanou barokní krajinou a jeho adaptace na kulturní a edukační využití. Stavební práce, které započaly v květnu 2010, jsou v závěrečné fázi; na listopad 2014 je plánováno jejich ukončení. Během práce na projektu prošel Hospital komplexní obnovou, jejíž součástí jsou restaurátorské práce na nástěnných malbách. Součástí obnovy areálu je i rehabilitace zahrady.

Zamky Kuks1


Další projekt zahájený v lednu roku 2010 má za cíl vzorovou obnovu areálu zámku Veltrusy, staveb a zámeckého parku, kde bude obnoveno tradiční ukázkové hospodaření a ověřovány tradiční hospodářské a zemědělské postupy. V provozu je od jara letošního roku mj. oranžerie a schodiště hlavní zámecké budovy, probíhají práce na dalších četných objektech areálu a výsadba historického sadu ovocných stromů z 18. a 19. století.

Zamky Veltrusy1


Ve fázi rozpracování je projekt Národní centrum divadla a tance, spočívající ve vybudování experimentálního divadelního komplexu na zámku ve Valticích. Jádrem projektu je rekonstrukce / výstavba repliky zdejšího pozdně barokního divadla, používané jako experimentální dílna pro tuzemské i zahraniční soubory, a adaptace dalších prostor areálu (zámecké jízdárny, domu zahradníka). Stavební práce byly kvůli rozsáhlým archeologickým výzkumům zahájeny v dubnu 2014, ukončení projektu je plánováno na květen 2015. Probíhají stavební úpravy vlastního divadla, renovace historických prvků a restaurování sochařské výzdoby.


Posledním projektem NPÚ, jehož dokončení je plánováno v nejbližších týdnech, je Centrum obnovy památek architektury 20. století, který spočívá v ukázkové komplexní obnově areálu vily Stiassni v Brně Pisárkách, vyzkoušení postupů obnovy moderní architektury a vytvoření badatelské a dokumentační platformy pro oblast tzv. architektonické moderny a její památkové ochrany.  Stavební obnova byla zahájena v červnu 2010, dokončuje se v těchto dnech, a poznatky z ní budou zhodnoceny na odborné konferenci konané 11. listopadu 2014, která projekt uzavře.
Hlavním cílem projektu realizovaného v letech 2009–2014 je technicky rehabilitovat a optimálně využít národní kulturní památku, areál bývalého cisterciáckého kláštera v Plasích.
Národní památkový ústav, největší příspěvková organizace MK ČR, kromě jiného zajišťuje


správu více než 100 státních hradů, zámků a dalších typů památek, které patří k nejvýznamnější součásti nemovitého památkového fondu ČR. Na pěti ze spravovaných památek v tuto dobu probíhá vzorová stavební obnova a adaptace na budoucí využití – celkově za 1 370 milionů Kč.

Zdroj: tisková zpráva MK ČR a NPÚ
Foto: autor

www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pro mě je hvězda Hana Vítová i moje babička,“ říká Blanka Kovaříková

Blanka Kovarikova200Blanka Kovaříková je autorka osmnácti knih o legendárních hercích, domech slavných a prvorepublikových detektivech. Patří mezi ně například Herecké balady, Jak se dědí sláva, Rada Vacátko a jeho hříšní lidé, Lexikon slavných čes...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V lounském muzeu budou Vánoce vonět medem

lou 200Hned dvě výstavy s vánoční tématikou v těchto dnech dokončují v Oblastním muzeu v Lounech. Nevšední expozice s příchutí nejkrásnějších svátků v roce se pro návštěvníky otevřou 18. listopadu a už teď je jasné, že to bude opravdu stát z...

Z archivu...


Literatura

Tak trochu jiný příběh o únosu

mile dite perexDěj této knížky otevírá autonehoda, při níž byla vážně zraněna mladá žena. Tu do nemocnice doprovází její malá dcerka. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by u sebe měly nějaké doklady, které by potvrzovaly jejich totožnost. Pro...

Divadlo

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

...

Film

Intimní drama BLÍZKO (CLOSE) režiséra Lukase Dhonta v exkluzivní předpremiéře na MFF Karlovy Vary

blizko close 200Emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO získalo na 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty - Grand Prix. (Cenu získal ex-aequo s filmem Stars at Noon reřisérky Claire Denis.) „Jemnost není slabost,“ prohlásil dojatý reži...