Carnevale Praha 2016 podesáté

Carnevale Praha 2016 podesáté

Tisk

Karneval200V letošním roce slaví pražský Carneval 10. výročí své novodobé historie. Společně s tímto jubileem si připomínáme také 750tiletou historii karnevalu v Praze. Festival Carnevale Praha proběhne od 29. ledna do 9. února a je významnou kulturní a společenskou událostí v životě metropole. Po několika úspěšných ročnících festivalu se tak Praha řadí ke světovým metropolím ve kterých se odehrávají městské karnevalové slavnosti. 

 

Festival a jeho tradice                                                                                                                        

Festival Carnevale Praha je znovuzrozením fenoménu, oslavujícího lidskou radost a pospolitost. Vyvrcholení programu Bohemian Carnevale se uskutečňuje v masopustním období. Probíhá na různých místech; na veřejných prostranstvích, v palácích, muzeích, galeriích, divadlech, školách a dílnách, ale také v restauracích a obchodech.

Karneval4

 

Festival Carnevale Praha se stal během své historie ojedinělou barvitou přehlídkou báječných nápadů, jedinečných schopností, rafinovaných chutí a kreativity.
Také letošní program oslav zahrnuje široké spektrum kulturně společenských aktivit, od slavností, průvodů, tvůrčích dílen, pouličních divadelních představení na historických náměstích a veřejných prostranstvích, koncertů, plesů, scénických představení až po festival tradičních masopustních kulinářských specialit.

Karneval5


OPERA BAROCCA - hudba, tanec a zpěv na evropských dvorech XVII. a XVIII. století


Důležitou součástí pražského carnevalu je festival barokní kultury, který je tradičně pořádán v autentických místech, spojených s historií pražského carnevalu a který představuje veřejnosti projekty mapující vrcholná období carnevalového fenoménu. Tato multižánrová přehlídka, organizovaná ve spolupráci s odborníky na dobové pojetí uměleckých disciplín, spojuje v jednotlivých projektech hudbu, divadlo, tanec a návazné umělecké disciplíny a klade důraz na jejich scénické provedení a historickou autentičnost.

Karneval6

Představeni prezentují hudbu, tanec a zpěv v autentickém stylu, tak, jak byly uváděny v dobách svého vzniku. Poklady barokní hudby, špičkoví interpreti, historické nástroje, dobová scénografie, atraktivní iluminace a prostředí velkolepých pražských paláců, spoluvytvářejí magickou barokní atmosféru.  

Karneval1

 


www.carnevale.cz   hodnocení 80 %, ilustrační foto archiv autora


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Flašinet žije! Centrum města bude patřit flašinetářům

flasinet 200Začátek srpna patří v Praze již tradičně flašinetům. Národní muzeum letos přichystalo III. ročník mezinárodního setkání flašinetářů Flašinet žije!, který se uskuteční v úterý 9. srpna 2016. Pouliční umělci z různých koutů Evropy oživí centrum Pr...

Z archivu...


Literatura

Jak ti zmizet ze života je román o tom, jak přežít zlé časy

Jak ti zmizet ze zivota

Po delší době jsem si přečetla skvělý román. Trocha romantiky nikdy neuškodí. Nejprve mě upoutal jeho název, pak obálka a nakonec děj, který mě chytl od začátku až do konce. Román Jak ti z...

Divadlo

Premiéru hry na motivy pohádky O dvanácti měsíčkách uvede v adventním čase pražské Divadlo MA

Zimni kouzlo 200Představení inspirované tradiční pohádkou „O dvanácti měsíčkách“ v humorném podání uvede v předvánočním období pražské Divadlo MA. Režisérka a ředitelka divadla Marianna Arzumanová vybrala pro známý příběh o Marušce, která je vyhná...

Film

Olomoucká univerzita zkoumá prezentaci světa kolem nás

TV komiks perexPodává televizní zpravodajství doopravdy objektivní obraz světa kolem nás? Nebo ve skutečnosti vyzněním záměrně manipuluje, neboť v tvaru zkráceném až na samu hranici ještě únosné délky (či spíše krátky) sn...