Turistický seriál K21: Šatlava – Muzeum vězeňství Uničov

Turistický seriál K21: Šatlava – Muzeum vězeňství Uničov

Tisk

satlava exterier 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho! 


O muzeu vězeňství nám pověděl pan Jaroslav Franc.

Popište prosím ve zkratce vaše muzeum. V čem je speciální?

Šatlava/ muzeum vězeňství v Uničově se nachází v historické budově bývalé šatlavy – městského vězení. Expozice „Právo na Uničovsku“ představuje vývoj a historii práva (nejen) na Uničovsku od středověku až po 1. polovinu 20. století. Uničovská šatlava je jednou z mála dochovaných šatlav na našem území v původní podobě.

Co je nejunikátnější exponát a jak o něj pečujete?

Nejunikátnějšími exponáty jsou bezesporu historická pouta a okovy z 19. století.

Jaký exponát je nejoblíbenější u návštěvníků?

Největší ohlas u návštěvníků mají popravčí kolo či realisticky vyhlížející figuríny vězně a velitele věznice.

Nabízíte také interaktivní činnosti – můžete je popsat?

Součástí expozice jsou interaktivní kiosky s dotykovou obrazovkou, možnost uplést si z cárů prostěradla lano k útěku z vězení, napsat dopis vězně domů pomocí brka a inkoustu či si zkusit práci tehdejších vězňů – lepení papírových pytlíků. Samozřejmostí jsou další interaktivity jako skládanky (puzzle), samoobslužné pracovní listy, vědomostní kvízy.

 satlava mucici-nastroje

Kdy vznikla myšlenka o založení tohoto muzea? Jaká byla cesta k dnešní podobě?

Město Uničov se snažilo využít chátrající budovu bývalé věznice, která se jako jedna z mála na našem území dochovala v původním stavu. Realizace rekonstrukce a vytvoření muzea vězeňství byla možná díky dotaci z fondů Evropské unie.

Hledáte do muzea stále nové věci? Musíte se kvůli muzeu i nějak neustále vzdělávat? Jak to probíhá?

Akviziční činnost muzea spočívá v získávání drobných předmětů, pohlednic, publikací k problematice vězeňství. Vzděláním jsem historik, další vzdělávání probíhá formou sebevzdělávání.

Co se vám za dosavadní provoz expozice nejvíce povedlo? Na co jste opravdu hrdí?

V únoru 2013 jsme otevřeli novou expozici „Právo na Uničovsku“, která představuje historii a vývoj práva v tomto regionu od středověku až po 1. polovinu 20. století. Součástí expozice jsou i překlady vybraných nápisů v němčině, psané kurentem, které se dochovaly na stěnách jednotlivých cel. Důraz jsme kladi i na interaktivní prvky – viz výše zmíněné lano k útěku, psaní dopisu, lepení papírových pytlíků či i možnost naučit se číst a psát kurentem.

satlava patro-vestibul

Jak vypadá váš běžný pracovní den? Co je nejčastější náplní práce? Jedná se o jednoduchou práci? Jaká jsou její úskalí? Měli jste někdy chuť muzeum zavřít?

Běžný pracovní den spočívá v realizaci výstavnické činnosti, různých akcí pro veřejnost (přednášky, filmové projekce, besedy, komunikaci s obdobnými institucemi, sběrateli. Samozřejmostí je i běžná agenda a starání se o běžné provozní záležitosti. Práce jednoduchá není, vyžaduje hodně invence a asertivity. Největším kamenem úrazu je údajný nedostatek financí či nechuť nadřízených zkoušet nové věci – to jsou situace, kdy bych nejraději muzeum zavřel.

Jaké je to s návštěvností muzeí v dnešní době? Jaké věkové skupiny tvoří vaše nejčastější návštěvníky? Děláte vy sami něco pro propagaci? A co financování? Jaké jsou náklady na běžný provoz? Co vše pokrývá vstupné?

Obecně chodí do muzeí méně lidí, než dříve. Nejčastěji navštěvují naše muzeum důchodci (zájezdy), rodiny s dětmi či školy. Propagujeme naše muzeum formou tištěné inzerce, TV, rozhlas, internet, FCB a plakátů, pozvánek. Muzeum je financováno z městského rozpočtu. Vstupné pokrývá prohlídku muzea – expozice, krátkodobé výstavy, samozřejmě s výkladem průvodce.

Proč by měli naši čtenáři navštívit zrovna vaše muzeum? A kde o něm najdou více informací? Konají se u vás o prázdninách nějaké akce? Zde je prostor pro jejich přehled!

Navštívit Šatlavu/ muzeum vězeňství v Uničově je jedinečnou možností vidět originální prostory jedné z mála v originále zachovaných šatlav. Vedle samotné expozice a interaktivních prvků si návštěvníci mohou vyzkoušet sami na sobě i repliky mučicích nástrojů jakými jsou například španělská bota, palečnice či drtič kloubů. Více informací nejen o muzeu samotném, ale také o připravovaných akcích viz www.muzeumunicov.cz, sekce aktuality.

satlava wachcimra


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka: Vždy jsem zpíval víc s holkama

savkaMaybe perexTomáš Savka navazuje na sérii tématických koncertů a tak ve středu 28. května navodí v Divadle v Rytířské pravou májovou atmosféru pomocí živé hudby a zamilovaných swingových melodií. V s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Co si počít se sebevrahy?

bez-zpevu-a-bez-zvoneni perexVyskytovala se období a společnosti, kde sebevražda byla přijatelným způsobem, jak opustit tento svět, pokud přestal vyhovovat nebo naopak – pokud člověk uznal, že nadále nemůže žít podle svých představ. Někd...

Z archivu...


Literatura

Stylové čtení na léto trávené nejen ve městě

200 carrieNe každý se o prázdninách plně věnuje nicnedělání. Někteří využívají dva měsíce volna pro splnění svých snů. A přesně takovou strategii zvolila hrdinka knihy Léto ve městě.

...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Anna Karenina, vášnivé drama o lásce a odpuštění

anna karenina200Švandovo divadlo připravuje inscenaci Anna Karenina, věčně živé drama o vztazích, milostné vášni a smyslu života.

...

Film

Před osmdesáti lety vyhrál anketu českých žen Rolf Wanka, "nejušlechtilejší z českých filmových milovníků"

wanka 200Pokud by se v polovině třicátých let minulého století vyhlašovala anketa o nejkrásnějšího filmového herce či milovníka, zvítězil by Rolf Wanka. Patřil k filmovým idolům, kterého milovaly služky, úřednice stejně jako dámy z vyšší společnosti. Potvrdil...