Před 600 lety byl upálen Jeroným Pražský

Před 600 lety byl upálen Jeroným Pražský

Tisk

jeronym 200Mistr Jeroným Pražský (Hieronymus Pragensis) se narodil v Praze na Novém Městě, někdy kolem roku 1380. Byl to bystrý mladík, proto studoval na pražské Karlově univerzitě. Zde také roku 1398 dosáhl hodnosti bakaláře filosofie. Pražská univerzita již tehdy patřila k evropské špičce.

 

Poté se jako výborný žák, vydal na studium na podobných školách Evropy. Jeho první studijní cesta vedla do Oxfordu; zde studoval Viklefovy spisy. Také studoval a přednášel na pařížské Sorbonně a na univerzitách v Kolíně nad Rýnem a v Heidelbergu. Na těchto školách získal titul mistra.
Jeroným Pražský často a rád cestoval a šířil Husovo učení. Měl přístup ke královskému dvoru; stal se diplomatem krále Václava IV. Podílel se na dekretu Kutnohorském a na významných univerzitních disputacích v Praze.
Po Husově zatčení přijíždí přes Husovo varování do Kostnice. Píše dopisy členům koncilu, je ale zatčen. Čtyřnásobný mistr svobodných umění se v dubnu 1415 ohlásil kostnickému koncilu k veřejnému slyšení, aby pomohl svému příteli Janu Husovi. Často byl vyslýchán a mučen, aby se zřekl kacířských myšlenek. Po 340 dnech věznění zemřel 30. května 1416 smrtí upálením.

jeronym

Na rohu pražských ulic Řeznické a Vodičkovy je dnes umístěna pamětní deska, připomínající život a dílo tohoto významného českého filozofa a reformátora Jeronýma Pražského.

(Foto: autor)    


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Největší úspěch pro mne je, že stále mohu malovat, říká Petr Polášek

petr polasek 200Petr Polášek nejen maluje, ale je také vidět. Můžete ho potkat na vernisážích, koncertech a také na společenských akcích, kde občas předává své obrazy. Je autorem portrétů mnoha slavných a známých osobností. Ale to je jen zlomek jeho tvo...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na Selské slavnosti do Holašovic

Holasovice2Tradiční lidová slavnost v duchu staročeského lidového venkovského jarmarku s ukázkami tradičních i netradičních řemesel nejen z celé České republiky, ale též ze Slovenska se koná 21. - 23.7.2017. Návštěvníci se mohou těšit n...

Z archivu...


Literatura

Zjednodušte život sobě i svým dětem!

jednoducherodicovstvi 200Také máte pocit, že dnešní děti mají všeho příliš mnoho? Příliš hraček, knížek, kroužků, velké možnosti výběru a velmi málo volného času? Není divu, že spousta dětí špatně spí, trpí bolestmi břicha, jsou neklidné, roztě...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Poslíček s blondýnami v drahém Audi

kuryr200Film Kurýr: Restart (2015) je nový díl filmové série o přepravci zásilkového zboží. Samozřejmě nejde o chlapíka, který s dodávkou objíždí firmy, ale o akčního superšpióna, kterému někdo každou chvíli míří pistolí na hlavu a občas, aby za sebou zahladil...