První stálá expozice památek UNESCO v ČR je v Kutné Hoře

První stálá expozice památek UNESCO v ČR je v Kutné Hoře

Tisk

dacicky 200Vzdělávací a prezentační centrum kulturního dědictví UNESCO je v Kutné Hoře, v rodném domě známého kronikáře a bouřliváka Mikuláše Dačického z Heslova. V nedávno zrekonstruovaném domě byla zpřístupněna interaktivní expozice, první svého druhu v ČR. Seznamuje návštěvníky s organizací UNESCO, památkami na tomto seznamu u nás a zároveň zodpovídá otázku, proč je Kutná Hora součástí rodiny těchto nejvýznamnějších pamětihodností světa.

Návštěvník si  zrekonstruovaný pozdně gotický dům může prohlédnout od sklepa po podkroví. Uvnitř najde expozici využívající moderní technické a vizuální prostředky, jako je videomapping, dotykové obrazovky, nebo animace; zároveň se může sám prostřednictvím edukačních programů seznamovat s památkami a kulturním dědictvím.
Rodný dům Mikuláše Dačického z Heslova (1555 až 1626) je významný pozdně gotickým jádrem a vrcholně barokní fasádou se zbytky gotických prvků. Dům, nacházející se přímo v historickém jádru města, byl ve velice špatném stavu; o jeho revitalizaci se uvažovalo již v 80. letech minulého století. Na jeho špatném stavu se podepsaly i necitlivé stavební úpravy v minulých letech. Teprve v roce 2014 se naskytla možnost tuto významnou památku opravit. Dům má tři nadzemní a dvě podzemní podlaží.
Dačického dům nabízí prohlídku unikátního pozdně gotického domu, sezonní tématické výstavy, nebo možnost pronájmu konferenčních prostor. Hodnotná je celková dispozice domu a všechny vnitřní prostory, k nejcennějším patří sklepy a místnosti v přízemí.

dacicky

Nově zrekonstruovaná budova slouží jako informační centrum, které bude návštěvníky seznamovat s památkami UNESCO. Rekonstrukce Dačického domu byla možná díky dotaci Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Hlavním partnerem projektu byla Nadace Kutná Hora - památka UNESCO, která připravila programovou náplň, na jejímž základě žádost dostala zelenou.
Mikuláš Dačický z Heslova, autor memoárů a veršovaných satirických a vlasteneckých skladeb, se narodil roku 1555 v Kutné Hoře; zde také trvale žil. V kladrubském klášteře, kam byl dán na vychování, získal Mikuláš Dačický právnické a literární vzdělání. Až do zralého věku žil nevázaným životem, byl stíhán pro výtržnictví a pro zabití soupeře v šarvátce. Dílo Dačického se uchovalo pouze v rukopise, vydáno bylo až mnohem později. Pro návštěvníky je Dačického dům v Kutné Hoře otevřen celoročně.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pomoc druhým mě naplňuje radostí. To co dělám, má opravdu smysl!“ Nemoc je řeč naší duše

hana 200Statenice – O alternativních metodách léčení toho zaznělo již mnoho. Jedni je zavrhují a jiní na ně nedají dopustit, protože jim pomohly vyřešit problém, který je dlouhodobě trápil. V malebné obci nedaleko hlavního města žije Ing. Hana Mesiereurová, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Klasický ohňostroj vystriedal svetelný

200 slavnostiPočas víkendu 3. a 4. augusta čakal na návštevníkov Trenčianskeho hradu bohatý program. Konali sa už po dvadsiaty raz Trenčianske hradné slávnosti plné šermu a zábavy. Usporiadali ho pred...


Literatura

Matthew Fox: Skrytá spiritualita muže

skryta200Nádherné čtení na téma: Muži přece nejsou „problémem, který je třeba vyřešit“, ale hlubokým, nevyzpytatelným tajemstvím. Jsem si jista, že kniha se bude lépe číst otevřeným mužům bažícím po pochopení svého vnitřního světa, ale i pro ženy je to zajíma...

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou – již popatnácté

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně již patnáctým rokem poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním neb...

Film

Tři oříšky pro Popelku navždy

tri orisky-pro popelku 200V poválečném období nalezneme řadu neomrzitelných pohádek, které se k divákům (nyní už převážně televizním) ustavičně vracejí, a mezi nimi i několik takových, které bez nadsázky patří k tomu nejlepšímu, co v tomto žá...