Pocta českým muzikálům na MHF Český Krumlov

Pocta českým muzikálům na MHF Český Krumlov

Tisk

muz 200Kdo jste navštívili Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově, jeho 23. ročník, měli jste možnost shlédnout např. cyklus komorních koncertů v Maškarním sále Státního hradu a zámku Český Krumlov, galakoncerty  v Zámecké jízdárně a mnoho dalších, kdy se jednalo hlavně o přehlídku převážně české hudby, jak tomu bylo i v případě festivalového večera věnovaného muzikálům. Takže v Pivovarské zahradě jste mohli ochutnat muzikálové hity z výhradně českých muzikálů.

 

Festivalový orchestr řídil skladatel, textař, jazzový pianista, ale hlavně dirigent Kryštof Jakub. Sám dirigent je autorem jedné z písní, které během večera zazněly. Jedná se o Písek je čas z muzikálu Vánoční koleda. Spolupracuje se symfonickými orchestry po celé České republice.

Jinak jste mohli dále slyšet naše přední zpěvačky Báru Basikovou, Leonu Machálkovou a Ilonu Csákovou, ze zpěváků pak Petra Koláře, Václava Noida Bártu, Jana Kříže a  Pavla Vítka. Celý večer vtipně a důstojně moderoval Pavel Vojtek.

Známé stálice české scény nám představily písně z více než 10-ti muzikálů. Pavel Vojtek nejprve uvedl několik informací o muzikálu, kdy vznikl a hlavně, jací autoři se na něm podíleli. Je zajímavostí, že tři muzikály: Kdyby tisíc klarinetů, Starci na chmelu a Limonádový Joe slaví tento rok 50 let od svého vzniku.

Nejprve zazněla Suita z muzikálu Limonádový Joe. Poté písně z muzikálu Starci na chmelu, Hamlet, Tři mušketýři, Monte Cristo, Lucie, zmiňovaná Vánoční koleda a Johanka z Arku. Po přestávce se představil muzikál Noc na Karlštejně, Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v Šantánu, dále nejúspěšnější Dracula a zcela nakonec pilotní píseň muzikálu Kleopatra.

Večer se nesl v duchu pocty skladatelům těchto českých muzikálových perel a vše bylo profesionálně připravené. Od hostesek při bráně, které příchozím návštěvníkům nabízely deku a pláštěnku, po profesionalitu hudebníků a zpěváků. Tomu všemu vévodilo prostředí Českého Krumlova, a tak děkuji za skvělý zážitek, který si, doufám, v budoucnu ještě zopakuji.  

Festival Krumlov

Autor foto: Rudolf Hojdar


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vánoční příběh pod drobnohledem autorů

vanocni pribeh 200Na trhu se objevila nová knížka pro celou rodinu s názvem Vánoční příběh. Jde o dobrodružný fantasy příběh pro děti i dospělé, který si pohrává s vizí tradičních vánočních atributů. Více nám o ní pověděli autoři <...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

O hvězdném přátelství, které nemohlo dopadnout dobře

vsechny hvezdy na nebi perexBex, Jenni a Ellory jsou nejlepší kamarádky, které nespojuje nic, kromě náklonnosti a obdivu k Ret, čtvrté člence jejich téměř nerozlučné skupiny. Ret je jako slunce a ostatní dívky jsou jako planety, kter...

Divadlo

Zamilovaný Shakespeare, brilantní komedie v Městském divadle Brno

Zamilovaný Shakespeare perexMám dojem, že nesu dříví do lesa, nebo sovy do Athén. O této inscenaci bylo toho asi napsáno dost. Vždyť premiéra byla v listopadu roku 2016 (!). To ještě nikdo netušil, že lidstvo napadne pandemie čínské ch...

Film

Severská filmová zima potěší fanoušky metalu

heavy200Není to tak dávno, co jsme vás zvali na Severský filmový podzim a už za pár dní na vás čeká zimní nálož toho aktuálně nejlepšího ze severské kinematografie. 14. února v Praze bude festival zahajovat bláznivým finským filmem o více méně úspěšné metalové...