Muž mnoha tváří David Deyl a jeho album V ozvěnách

Muž mnoha tváří David Deyl a jeho album V ozvěnách

Tisk

Deyl v ozvenach 200Třicetiletý rodák z Ústí nad Labem David Deyl pojal svoje třetí album úplně jinak než dvě předešlá. Zdá se mi zahloubaný a svými písněmi jakoby volal z nitra duše. Jakoby si na něco přišel a zvážněl.

 

 

Často poslouchám cédéčka v autě, protože ta hodinová cesta mi dává prostor pro vnímání hudby a mluveného slova celkem vzato v klidu. Když stojíte v koloně, jsou vedle dopravního zpravodajství písničky milým zpestřením. A někdy mě prostě rádio nebaví. Mám ráda živou hudbu a svižné tempo, pozitivní energií nabité dvou až pětiminutovky. Na tomhle albu jsem však mezi dvanácti hity našla jen jednu takovou. Jen jedna splnila požadavky skladeb, které se mi hodí za volant. Ne, že by to byl nosič nudný nebo nepěkný. To ani v nejmenším. Spíš naopak. Jedna skladba za druhou je opravdová kvalita. Dobré aranže, skvělá hudba, smysluplné texty… Ale jsou pomalé. Můžete říct, ať si beru do auta něco jiného. A máte pravdu. Na druhou stranu, vzhledem k obsahu, který se v nich skrývá, jsem nemohla čekat žádnou diskotéku. David je tady hrozně vážný, rozvážný a romantický. A to je přesně ta hudba, která se hodí ke sklence červeného a pro nějaký pěkný večírek ve dvou.

V Chrámu vzpomínek zpívá o tom, že sen nepřichází a on ještě ve tři ráno bdí a vzpomíná. Přísahám je o uvědomění. Došlo mu, proč se některé věci staly a proč nemohly být jinak.  V ozvěnách je skladba, podle které je pojmenované celé album, je o ztracené duši a zlé pravdě. Posuďte sami, první tři skladby a mám z nich pocit marnosti, smutku, touhy a nenaplněných snů, snad možná i nadějí, které se rozplynuly. Šestka je ta „moje“ svižná. Souhvězdí mě naplnilo radostí. I když on doufá v šanci, kterou čeká od své vyvolené, v refrénu říká, že i když to na první pohled nevypadá, určitě k sobě patří a že jestli ona chce stát po jeho boku, on vystoupí z toho temného stínu a půjdou stejným směrem. Skladeb je tu dvanáct, to už jsem říkala. Některé jsou původní, tedy komplet z Davidovy dílny, některé jsou převzaté a upravené.   

Deyl v ozvenach

David Deyl je bezesporu zajímavý zpěvák. Nejenže má svoje skvělé vlastní nápady, ale nebojí se ani takových věcí, jako třeba nazpívat po svém, dnes již legendární, Holubí dům (kterého jsem se mimochodem trochu bála, protože nemám ráda tyhle přezpívané věci, ale obavy byly fakt úplně zbytečné), anebo takzvané předělávky, jako u skladby Cítím, kterou známe v originále jako Feelings. A ta mě nadchla velmi! Už první tóny prozradily, co bude následovat. David do toho dal všechno, co jsem tam čekala. Skvělá hudba, kvalitní text, procítěný přednes a hlavně emoce. Běhal mi mráz po zádech a měla jsem husí kůži. Pojďte se zasnít, opravdu to stojí za to!

A ještě pár organizačních informací: vedle autorské tvorby tady najdete hudební výpomoc například Ondřeje Ládka (Xindla X, chcete – li), Tomáše Staňka či Jany Rolincové. O doprovod se postarala Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Markem Štilcem, David se sám doprovodil ve čtyřech skladbách na piano, hudební supervizi si vzal na starost Daniel Hádl. Celkově vzato: tohle CD má můj obdiv, protože se na něm David Deyl ukázal jako muž mnoha tváří – ví, o čem zpívá, umí to a ví, že pro úspěch věci je nejdůležitější skromnost a pokora. Zkrátka: palec nahoru!            

Název: V ozvěnách
Interpret: David Deyl
Žánr: Populární hudba
Nahrávka orchestru: Stanislav Baroch, CNSO Studios
Nahrávka: Studio DH Vyžlovka, červen – září 2014
Mix: Daniel Hádl
Mastering: Tom Meyer, Master&Servant, Hamburg
Foto: Ondřej Pýcha
Styling: Jano Kimák
Cover design: Lukáš Andrle
Vydalo: DADE music v exkluzivní distribuci SUPRAPHON a.s.
Rok vydání: 2014
Celková stopáž: 46:49
                                                         

Foto: www.supraphon-as.cz
www.supraphon-as.cz

( 14 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dvě tvořilky, díky nimž se v jihočeské Soběslavi kreativně vyřádí děti i dospělí

kreativ sobeslav rozhovor200První březnové dny přinesou jistě nejen závan jara, ale i pořádný průvan kreativity, který mají na svědomí Michaela Oubramová Radová a Martina Šimonová. A odkud vane vítr, to vám t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Kdo zavraždil tetu Meluzínu?

matkovrazedkyne perex
Gábina, sarkastická tisková mluvčí, to skvěle umí s muži, ale nedokáže si poradit s vlastní matkou. Nejraději by s ní nemluvila vůbec, ale protože potřebuje číslo na svou oblíbenou tetičku Meluzínu, musí jí zavolat....

Divadlo

Zdenek Merta a jeho hosté si zahrají u klavíru v Městském divadle Brno

merta200Kdo zná Zdenka Mertu více než jen jako výtečného klavíristu z divadelních a koncertních sálů, ví, že je tento muž výborným a vtipným společníkem, šarmantním svůdcem nečekaných myšlenek a také pozoruhodným vypravěčem s uměním naslouchat jiným. Na hudbu po...

Film

Foxfire. Mladá Angelina Jolie exceluje v roli rebelky

foxfireJe to už hodně dávno, co jsem jednou takhle večer po desáté přepínala kanály v televizi v takovém tom módu, kdy uvažujete, zda už jít spát nebo co vlastně... A najednou na mě vykoukla úplně mladá Angelina Jolie ve filmu, co zrovna začínal a byl pro mě neznámý...