CKY vstalo z popela s novinkou The Phoenix

CKY vstalo z popela s novinkou The Phoenix

Tisk
cky perPokud vám něco říká šílený fenomén bláznů Jackass, nemusela vaší pozornosti ujít rockově laděná kapela CKY. Ta si prošla za svou existenci řadou personálních turbulencí, ale je zpět v plné síle, v pozměněné sestavě a hlavně s novým albem. Je libo se zaposlouchat?
 
 

CKY je americká kapela z Pensylvánie, kterou založil v roce 1998 zpěvák a kytarista Deron Miller, kytarista Chad I Ginsburg a bubeník Jesse Margera pod původním jménem Camp Kill Yourself. O kapele se začalo mluvit v souvislosti s CKY videi a televizní sérií Jackass, neboť bratr bubeníka, Bam Margera, je jedním ze základních členů Jackass.
Styl kapely se dá jen těžko popsat, v podstatě jde o pohodový rock, alternativu, občas trochu industriál nebo taky punk. Písně psal v minulosti Miller a o vše ostatní se staral Ginsburg. Ale členové kapely se nepohodli a Miller kapelu v roce 2011 opustil a pokračuje dál v sólové kariéře. Následovala odmlka a už se zdálo, že s kapelou bude amen, ale opak se stal pravdou a břemeno zpěvu převzal Ginsburg.

Současná sestava je tedy taková: Chad I Ginsburg – zpěv, kytary, syntetizéry, produkce, mixování; Jess Margera – bicí a Matt Deis – basa, syntetizéry. A co diskografie? Vypadá takhle: Volume 1 (1999), Infiltrate•Destroy•Rebuild (2002), An Answer Can Be Found (2005), Carver City (2009) a konečně The Phoenix (16. června 2017). The Phoenix je vhodně zvolené jméno – kapela má před sebou nový začátek a i textově se dotýká témat nevydařených vztahů a pojetí úpadku jako takového.
cky 1

The Phoenix je pátá studiovka CKY, novinka po osmi letech a hlavně hlásí nezanedbatelné změny v sestavě. Ginsburg není Miller, má svůj vlastní styl a přináší nový ráz. Úvodní pecka Replaceable je na albu nejkratší (3:10) a od prvních tónů je poznamenaná nezaměnitelným podpisem kapely. Působí až funky a i díky jinému zpěvu mi přijde experimentálnější. Na lenivější Days of Self Destruction hostuje na kytaru Brant Hinds z Mastodon a právě tady až nepatřičně vyniká právě jeho delší kytarové sólo. Unknown Enemy působí zpočátku chytlavě a zároveň uvolněně, ale v celkovém měřítku tomu chybí drajv.
Mezi nejlepší skladby na desce patří Head for a Breakdown, která sice může na někoho působit ucajdaně a ano, hraje na jemnější notu, to ale neznamená, že se nevpálí do hlavy. Hlavně I know the feeling when I get too high, Then I get too high and head for a breakdown. Naopak nejméně mě oslovila písnička The Other Ones s poněkud odbytým textem. U Wiping Off the Dead mě dostal začátek a následně i tempo – rytmické a chytlavé. Akčnější Lies From You o nevydařeném vztahu se liší od ostatních skladeb, ale rušivě rozhodně nepůsobí. Album uzavírá nejdelší (4:41) skladba Better Than Get Even, která je možná melancholická, ale hlavně návyková. 
 
cky per
Největším šokem pro mě byla změna zpěváka. A o ní jsem se dozvěděla až při poslechu novinky! Deron Miller byl základním kamenem a jeho hlas byl nenahraditelný, ale musím říct, že Chad I Ginsburg rozhodně nechce, aby kapela upadla v zapomnění a proto se zhostil mimo ostatních povinností i zpěvu. Je to zvláštní, ale nedokážu je srovnat a myslím, že ani posluchači by neměli. CKY budou pořád svěží a svým způsobem neokoukaní a pokud vás právě tohle láká, deska má necelých 31 minut, takže za poslech nic nedáte!
 

Název nosiče: The Phoenix
Interpret: CKY
Žánr: svébytný alternativní rock
Skladby:  01. Replaceable, 02. Days of Self Destruction, 03. Unknown Enemy, 04. Head for a Breakdown, 05. The Other Ones, 06. Wiping Off the Dead, 07. Lies from You, 08. Better Than Get Even
Stopáž: 30:42
Vydavatelství: Entertainment One
Hodnocení:   75 %
Zdroj foto: internet

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Na každém koncertě při rozloučení a poděkování přeji lidem, ať jsou zdrávi. A vše ostatní přijde samo.“

lakoma barka 200Českokrumlovská dívčí folková kapela Lakomá Barka v září oslavila 15. narozeniny. Velký to důvod k oslavě a třeba i zamyšlení, čím si děvčata za ta společně strávená léta prošla a jak to bude dál. To se sice nikdy ned...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Má se přání babičky splnit za každou cenu?

posledni-slova 200V nakladatelství Bookmedia vyšla po dlouhých čtyřech letech další kniha Lindy Greenové. Tato nese název Poslední slova a zaměřuje se na rodinná tajemství.

 

...

Divadlo

Dracula znovu ožil

dracula perexNepodléhejme šalebnému vábení nadpřirozených sil, mezi které reklama a propagace zajisté patří. Nechal jsem se zviklat sugestivní nabídkou, že divadelní představení Dracula Reloaded, čas od času divadlem Aqualung pořádané v Ž...

Film

Kean vs. Kean

big eyes uvodkaPo dvaceti letech se Tim Burton opět pustil do natočení životopisného filmu (první Ed Wood, 1994). Tentokrát se zaměřil na malířku Margaret Kean, která proslula obrazy dětí s obrovskýma očima a které je Burton sám fanoušek a vlastní některá...