Člověk jako nadbytečný lidský zdroj? Výstava poukazuje na oběti kapitalismu!

Člověk jako nadbytečný lidský zdroj? Výstava poukazuje na oběti kapitalismu!

Tisk

stanko200Nadbytečné lidské zdroje, vybombardované město, vyloučení… Na osudy lidí, kteří jsou denně podrobováni těžkým zkouškám ve stávajícím systému, upozorňuje výstava Libuše Staňkové Nezapomínejme na oběti kapitalismu - …minulé, současné i budoucí, která je až do 29. dubna instalována v galerii Idea (Františka Křížka 10, Praha 7).

 

 Výstava se skládá z výtvarných děl i tiskových materiálů, upozorňujících na oběti současných exekucí, válek nebo střelby za první republiky. Díla varují i před pekarizací práce, vylučováním lidí na okraj, propouštěním lidí pro nadbytečnost nebo volají po respektu k muslimským ženám s podtitulem „jiný svět je možný“. Jiné dílo - televize zakrytá černým suknem s podtitulem Události komentáře - má značit nevyvážené zpravodajství veřejnoprávní televize.

Historička Marie Neudorflová v rámci vernisáže poukázala na rušení sociálních výdobytků, které nám zanechali naši předci. Lidé jsou podle jejích slov ponižováni, ocenila ty, kteří se tlaku brání. Sociolog Marek Hrubec uvedl, že podle OSN v důsledku světové chudoby ročně umírá  20 milionů lidí.

stanko0

 

Kromě pondělí každý všední den

Na vernisáži promluvila i ekonomka Ilona Švihlíková, která s Libuší Staňkovou spolupracuje v Alternativě zdola. Promítnut byl desetiminutový dokument Lenky Procházková Lavička Františka Havla, poukazující na rozpor slibů z roku 1989 a současnou realitou. Spisovatelka Procházková dodala, že umělec je povinen konat proti „hanebné době“.

stanko2

 

Odlehčenou písničku na téma politické současnosti zazpívala Eva Novotná z iniciativy Ne základnám, všichni zúčastnění pak Libuši Staňkové zapěli k jejímu životnímu jubileu. Vernisáže se zúčastnila i poslankyně a pražská zastupitelka Marta Semelová (KSČM), která se sociálním tématům věnuje.

stanko7

 

Výstavu lze navštívit každý všední den (s výjimkou pondělí) od 12. do 18. hodin (v pátek do 17. hodin). O víkendech a státních svátcích lze galerii, kde jsou vystavena i další díla, navštívit po předchozí domluvě s majitelkou Olgou Truskovou. Ekonomka Švihlíková při vernisáži mimochodem uvedla, že se jedná o její studentku z Vysoké školy ekonomické.

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Nejradši se učím texty zásadně v lese, doma to ani neumím,“ říká herec Jan Hönig

jan honig200Randle Patrick McMurphy se s ničím moc nepárá. Je to chlap, který za všech okolností říká, co si myslí. Má kladný vztah k ženám, alkoholu, hazardu... To je charakteristika postavy, která hraje prim v inscenaci Přelet nad kukaččiným hnízdem a kterou...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ateliérová výstava v pražské Galerii Makráč aneb aby nám nakonec nezbyly oči jen pro pláč!?

makrac 200V Galerii Makráč neboli v Makrokoulích na pražských Petřinách jsme se 3. ledna 2013 zúčastnili vernisáže Ateliérové výstavy na podporu časopisu Ateliér, kterou inicioval kurátor a u...


Literatura

Jak vydělat na internetu? Novinka z IFP Publishing vám to shrne!

internet  perexMáte svůj sen? Chcete si vydělávat na vlastní pěst něčím, pro co hoří vaše srdce? Tak to máte půlku této praktické i motivační knihy za sebou. Nemáte-li úplně jasno, posaďte se soustředěně už k první stránce, protože autorce se podař...

Divadlo

Zničující a krutá láska na Větrné Hůrce

Vetrna hurka perexKdyž Kateřina a Heathcliff společně vyrůstali, slíbili si na svobodných úpětích Větrné Hůrky věčnou lásku. I když byl Heathcliff jen nalezenec, kterého do domu přivedl Kateřinin otec, aby se o něj postaral, Kateřina v tom nevid...

Film

Reklamy světem vládnou

do Pod znackou Bata 200Když se zahledím na dnešní půlminutové reklamy (zvláště pak ty na čisticí a prací prostředky), jímá mě stud nejen za všemu přizpůsobivé tvůrce, ale i za hospodyňky, které se nechávají tímto paskvilem oslovit. Jinak si nedo...