Festival Lodenica oslávi 20. výročie s českou legendou Jaromírom Nohavicom

Festival Lodenica oslávi 20. výročie s českou legendou Jaromírom Nohavicom

Tisk

Lodenica 200Obľúbený piešťanský festival Lodenica sa v roku 2018 uskutoční od 30. augusta do 1. septembra už po dvadsiaty raz. Medzi gratulantmi bude aj legendárny český folkový pesničkár Jaromír Nohavica, ktorý prinesie staré hity aj novinky.


"Návštevníci nášho festivalu si dlhodobo žiadali, aby na Lodenici vystúpil Jarek Nohavica. A ja som nesmierne rád, že im toto želanie splníme práve v 20. ročníku festivalu," neskrýva radosť organizátor Dušan Drobný.

Na Lodenici zaspieva okrem hitov ako Kometa, Ostravo, Ještě mi scházíš, Zítra ráno v pět, Zatím co se koupeš alebo Když mě brali za vojáka aj skladby z nového autorského albumu Poruba.

Lodenica Nohavica

"Už mnoho rokov sa po tomto svete pohybujem ako človek s gitarou. Je to činnosť, za ktorú dostávam peniaze, aby som si mohol kúpiť krásne knihy, platne, aby som mohol finančne zabezpečiť svojich blízkych, jednoducho aby som mohol fyzicky aj psychicky žiť. Nie som človek 'dostredný', spejúci k jednému bodu, ale skôr 'odstredný', ktorý sa prostredníctvom širokej palety skúseností uberá k pravde. Kiež by som nemusel meniť. Život pesničkára nie je pohodlný, ale je úžasný," vysvetľuje Nohavica svoj životný postoj.

Na koncertoch ho dlhé roky sprevádza poľský hráč na akordeón a piano Robert Kuśmierski a bubeník a perkusionista Pavel Plánka z Plzne.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Kaláb: „Na trojrozměrném graffiti i na sochách vůbec je nejdůležitější, aby byly pohledové ze všech stran. Jinými slovy, aby nevypadaly dobře jen z jednoho úhlu.“

jan kalab 200Přinášíme vám rozhovor s magistrem umění Janem Kalábem, kterého můžete znát také pod přezdívkami Splesh, Point či Cakes. Věnuje se graffiti, street artu a také velkoplošným obrazům ve městech. Taková díla můžete vidět napříkl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vydejte se na výlet za šiframi

vylety za siframi200Vydavatelství CPress vydalo netradičního turistického průvodce nazvaného Výlety za šiframi tentokrát zaměřeného na Prahu a Středočeský kraj.

 

 

Divadlo

Faust na deskách Buran Teatr v Brně

Faust 200Nejdřív několik základních informací:  BURANTEATR se zrodil v létě 2003 v hlavách dvojice studentů Divadelní fakulty JAMU Zetela a Jana Šotkovského – z potřeby realizovat své představy o divadelním provozu mimo existující divadla. Zakladatelé se tehd...

Film

Jak spolu prchali princezna a budoucí písař

princ 200Z trojice nových pohádek, které přichystala Česká televize, spatříme jako první Princeznu a písaře, a to ve stědrovečerním čase. O den později následuje Kdyby byly ryby a na druhý svátek vánoční se můžeme těšit na slovenský příspěvek Láska na vlásk...