Legion of the Damned - Slaves of the Shadow Realm

Legion of the Damned - Slaves of the Shadow Realm

Tisk

lotd 200Nový rok nám v metalovém světě začal pěkně zostra, když nizozemští veteráni black/death/thrash metalu Legion Of The Damned vydali pod hlavičkou renomovaného vydavatelství Napalm Records již své osmé studiové album. Deska Slaves Of The Shadow Realm bude předmětem zkoumání v následující recenzi, ale už teď můžu říct, že se povedla!

 

Že jste o Legion of the Damned nikdy neslyšeli? Nu dobrá, nejde zrovna o nejslavnější kapelu, a žel bych řekla, že stojí někde ve stínu svých kolegů, kteří mají lepší propagaci, víc peněz na reklamu. Možná to bude i tím, že LOTD jsou kapela z Nizozemí. Zformovali se někdy v roce 1992 pod jménem Occult a až v roce 2006 změnili jméno na Legion Of The Damned. Jejich hudba je směsicí mnoha chutí; jejich texty se zaobírají mezi jinými hlavně hororovými motivy, náboženskými tématy, okultismem.

Kapelu tvoří tito členové: Maurice Swinkels (zpěv), Twan van Geel (kytara), Harold Gielen (basa) a Erik Fleuren (bicí). A když se podíváme na jejich diskografii, najdeme tu tyto alba: Malevolent Rapture (2006), Sons of the Jackal (2007), Feel the Blade (2008), Cult of the Dead (2008), Slaughtering… (2010), Descent Into Chaos (2011), Ravenous Plague (2014) a Slaves of the Shadow Realm (4. 1. 2019).

lofd band

Bohužel jsem nedohledala, kdo stojí za perfektním přebalem desky, který se nese zcela v duchu kouzla LOTD. Zcela jistě jde o první věc, která člověka příjemně překvapí. Na desce najdeme 11 skladeb, které nesou známé atributy kapely – chytlavá hudba s množstvím riffů, zběsilé bicí, nezaměnitelný hlas zpěváka. Kapela po pěti letech přichází s kvalitní krvežíznivou hudbou, po které jejich příznivci tak prahli. Já se nepovažuju za skalního fanouška, ale tahle deska mě mile překvapila a určitě se těším na to, až kapelu uvidím naživo.

Hned úvodní The Widow Breed přináší to nejlepší, co kapela dokáže předvést a vrací nás zpátky do časů desky Sons of the Jackal. Nocturnal Commando začíná rozvážněji a obsahuje epické vyhrávky, které zde ale pěkně sednou a ke stylu LOTD neodmyslitelně patří. Mezi mé nejoblíbenější fláky patří Charnel Confession, která se vyznačuje parádním frázováním a vtíravým tempem. Že by budoucí koncertní hymna? Skladba Slaves Of The Southern Cross je výpravná už svým názvem a jako ozvláštnění zde najdeme chorály. V téhle písničce vnímám trochu jiný feeling, než u zbytku písní, ale v rozmanitosti je krása, tak proč ne.

Warhounds Of Hades mi přišla trochu kýčovitá, ale na druhou stranu i návyková. Co mě neoslovilo, to je jedna z těch kratších písní, Black Banners In Flames a následující Shadow Realm Of The Demonic Mind s neotřelým klavírním úvodem. Zato vůbec nejkratší (3:04) song, Palace Of Sin, považuji za absolutní lahůdku. Stejně tak řízný Priest Hunt, lehce atmosférický s promyšleným pojetím skladby. S Azazel´s Crown kapela s plnou vervou ukazuje, co v nich je a jakou paletu metalu jejich hudba skýtá. Nejdelší (5:50) Dark Coronation/Outro nás nejprve rozdrtí a pak nechá zklidnit a vyšumět agresivitu do ztracena.

Legion Of The Damned to nemají lehké, jelikož hrají svůj vlastní unikátní mix hudby a to „pravověrné“ příznivce death či thrash metalu odradí, protože na takové směsky nejsou zvědaví. Na druhé straně to může přilákat fanoušky, kteří hledají další formu hudby a kašlou na škatulkování. Tohle album mi připomnělo zvuk kapel jako Destruction nebo Sodom, takže pokud holdujete těmto kapelám, určitě zkuste i LOTD. Zvuk je kvalitní, co se týká textů, tak je to pořád to samé – zkáza, smrt, destrukce. Ale o tom to je.

lotd cd cover

Název nosiče: Slaves of the Shadow Realm
Interpret: Legion of the Damned
Žánr: thrash/death/ metal
Skladby: 01. The Widow's Breed, 02. Nocturnal Commando, 03. Charnel Confession, 04. Slaves Of The Southern Cross, 05. Warhounds Of Hades, 06. Black Banners In Flames, 07. Shadow Realm Of The Demonic Mind, 08. Palace Of Sin, 09. Priest Hunt, 10. Azazel´s Crown, 11. Dark Coronation/Outro
Stopáž: 47:04
Vydavatelství: Napalm Records
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto/obálka: http://www.legionofthedamned.net/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Bittnerová: „Je důležité vyvolávat hlubší emoce!“

Bittnerova 200Viktor Dyk, Karel Hynek Mácha, Stanislav Kostka Neumann, Jiří Karásek ze Lvovic a další velikáni jsou v příbězích Martiny Bittnerové zajímavým způsobem „polidšťováni“. Spisovatelka a badatelka v jedné osobě nabízí nový pohl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Švédsko, sérioví vrazi a 100 procent

100 procent 200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr knihu významného švédského autora Anderse Roslunda, který není neznámý ani v naší kotlině. Severská novinka se jmenuje 100 procent a přináší specifický vyšetřovací tým, extrémně brutální zločiny a osobit...

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Slovenská literatura mezi námi

SlovFilm perex
Pro filmové fandy, kteří slovenštinu ještě nepovažují za nesrozumitelný jazyk a bez váhání si v něm čtou, jsou určeny následující řádky. Rád bych příznivcům kvalitního čtení o pohyblivých obrázcích – a nejen o nich - prozradil, že ...