Český start-up boduje s violoncellem z 3D tiskárny

Český start-up boduje s violoncellem z 3D tiskárny

Tisk

my cello 200Dřevěné smyčcové nástroje, jak je známe, jsou s námi již 400 let a budou i nadále. Zvuk violoncella je krásný, nezaměnitelný. Svůj nástroj každý violoncellista miluje. Ale ruku na srdce, do bytu ani na festivalové pódium se nehodí. Do bytu je moc hlasitý, na festivalu naopak není slyšet. Z těch důvodů přišla (r)evoluce v podobě elektrických hudebních nástrojů. Samotné hrají tiše, zapojené do reproduktorů klidně zboří dům. Nejen proto se český start-up Sensio.cz nyní rozhodl vyrábět revoluční violoncella MyCello na 3D tiskárnách. Zájem o produkt testuje na Hithitu, kde se do této chvíle povedlo vybrat již více než 600 000 Kč.

MyCello symbolizuje možnost violoncella přímo na míru pomocí technologie 3D tisku. „Každý violoncellista zná své cello po hmatu. U jiného cella je velmi důležité, aby mu ‚sedělo do ruky‘. U dřevěných cell jsou jisté standardy, ale spousta nástrojů má různé odchylky. A právě ty umíme naprosto přesně vychytat, aby cello sedělo přesně podle zvyklostí daného cellisty. Navíc každé MyCello je originál i co se týče tvarů, barvy, zvoleného materiálu… V době sériových výrob je skvělé mít své jedinečné cello, které nemá nikdo jiný,“ popisuje Ing. Jan Tobolík, ředitel společnosti Sensio.cz.

Jaké jsou nejzásadnější výhody MyCella

  • 1. MyCello dokáže být velmi tiché i velmi hlasité (již obsahuje snímač se zesilovačem).
  • 2. Je o více než 30 % lehčí, než dřevěné cello.
  • 3. Je skladnější, přitom má vše, co má violoncello mít.
  • 4. Má takovou menzuru, tvar krku, zdvih strun..., jaké chcete, na které jste zvyklí.
  • 5. Řeší různé neduhy dřevěného nástroje (nerozlaďuje se, nemá „vlka“, ladí mu kvinty...).
  • 6. Má spoustu vychytávek, které si každý cellista zamiluje (cello samo stojí, má držák na smyčec, tužku, mobil...).
  • 7. Je levnější, dostupnější! Dřevěná cella mají cenovky v řádech desítek tisíců až statisíců Kč. MyCello umí být násobně levnější.
 
my cello 1

Do budoucna plánuje společnost Sensio.cz prodávat MyCello na trhu hudebních nástrojů. „Stávající model chceme nadále vyvíjet a upravovat na základě připomínek a zkušeností hudebníků. Určitě nechceme zůstat jen u cella, ale máme v hlavách nápady na tisk dalších hudebních nástrojů. Chceme lidem také ukázat, že 3D tisk není jen hračka pro nadšence, ale začíná to být dospělá technologie, se kterou se dají dělat doslova zázraky,“ říká Jan Tobolík.

MyCello lze až do 18. března 2021 zakoupit v rámci kampaně na crowdfundingovém serveru Hithit.cz, kde je k dostání za zvýhodněné ceny v 6 velikostech a více než 30 možných barvách. „MyCellu jsme věnovali naplno několik posledních měsíců. Modelovali ho, vylepšovali, upravovali, ladili a zdokonalovali, aby bylo takové, jaké jsme chtěli. Nyní ho můžeme prostřednictvím Hithitu s čistým svědomím nabídnout široké veřejnosti. Vybrané finance nám pomůžou pokrýt rozjetí výroby, náklady na patent, marketing, vznik e-shopu atd.,“ uzavírá Jan Tobolík.

my cello2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PEPSON SNĚTIVÝ

pep 200Jak se stalo, že se z ekonoma stal spisovatel? - Spíš bychom se měli ptát, jak se z hudebně a literárně orientovaného člověka stal ekonom – byť pouze inženýrským diplomem, ne zaměřením či snad nedejbože mentalitou. V šedi osmdesátých let byly v Jablon...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Mysterium tremendum je český projekt, který nemá obdoby

myst200Velice zajímavým přírůstkem na poli české literatury se stala kniha s názvem Mysterium tremendum, kterou měl napsat jistý Sebastian Rainer. Skutečně stojí za pořízení?

...

Divadlo

Hráči - Komorní scéna Aréna
Hráči 200Hercům nejvyšší kategorie, těm, kteří dokážou svou profesi vypilovat na mistrovskou úroveň jemně cizelovaných detailů, říkám, čistě jen pro svou potřebu, hráči. Ostravská Komorní scéna Aréna má stejnojmennou Gogolovu klasiku na repertoáru už šestý...

Film

Když musí tvrďák do školky

policajt ze skolky200Film Policajt ze školky (1990) ve své době ukázal, že i typicky akční hrdina jako Arnold Schwarzenegger musí jednou za život řešit problém, který má většina z nás. I královny musí chodit na zá...