Palác Akropolis uvádí MANI(E)FEST, sérii literárně-divadelních live streamů dvaceti autorů

Palác Akropolis uvádí MANI(E)FEST, sérii literárně-divadelních live streamů dvaceti autorů

Tisk

MANIEFEST 200Po festivalu hudebních streamů zabydlí pódium Paláce Akropolis básníci, spisovatelé, performeři, umělci a teoretici. Od 18. do 22. dubna probíhá MANI(E)FEST, série live streamů rozdělena do pěti tématických kategorií: performance, prostor, ekologie, literatura a společnost.

 

Dvacet osobností po dobu pěti večerů skrze své osobní a mnohdy intimní zpovědi představí divákům svoji tvorbu. O své texty a myšlenky se podělí například performerka Markéta Vacovská za doprovodu zpěvačky Never Sol, básník Jonáš Zbořil, umělkyně a performerky Darina Alster a Kateřina Olivová, publicistka Johana Nejedlová ze spolku Konsent, filosofka Alice Koubová, autorka románu Praskliny Klára Vlasáková, architektka a básnířka Anna Beata Háblová a další. Celá Mani(e)fest série se koná pod dramaturgickým patronátem nakladatelky a literární dokumentaristky Barbory Baronové. Účinkující bude možné zdarma sledovat na facebookovém profilu Paláce Akropolis. Více info na www.palacakropolis.cz

Ze skleněné kostky umístěné na jevišti žižkovského paláce zazní po dobu pěti večerů hlasy jedinců, jejichž tvorba je důležitou součástí české společnosti. “Mani(e)fest je o skrytých půvabech zákoutích lidského já, které se jako dítě ve stavu údivu vystavuje zvědavým pohledům přihlížejících. Žijeme v době, kdy jsme zavření, často osamělí, bez možnosti přirozené interakce setkávání. Přesto chceme ostatním říci, kdo jsme, co prožíváme, o čem přemýšlíme. Je to svého druhu mánie a manifest zároveň. Mánie, která nemůže být nikdy potlačena.”, popisují organizátoři sérii čtení a divadelních performance v nichž se představí několik osobností.

Sérii sdílení myšlenek a názorů odstartovala v neděli 18. dubna filosofka Alice Koubová, která se v projektu Slova jako síly zaměřila na pojmy, které se objevují v současných diskuzích o roli kultury ve společnosti a o povaze současné sociální změny. Performerka Markéta Vacovská uvedla intimní výpověď o ztrátě dětí, která vznikla se záměrem podpořit pozůstalé rodiče na jejich dlouhé cestě a jako potřeba autorky mluvit o tabuizovaném společenském tématu. Hudebně ji doprovázela zpěvačka Sára Vondrášková vystupující pod jménem Never Sol. Dále se na prvním večeru Mani(e)festu věnovaném tématu performance představila vizuální umělkyně a pedagožka Darina Alster a Sufján Massalema věnující se slam poetry.

Tématem pondělního večera bude Prostor. Od 19 hodin zahradní architektka Lucie Králíková pracující pod značkou efemér přečte ze své sbírky Svátosti, která je autentickým poetickým deníkem spojujícím literárně stylizované dokumentární zápisy s uměleckou a experimentální fotografií. Dramaturgyně a spisovatelka Klára Vlasáková se s diváky podělí o kapitolu ze svého loňského románu Praskliny. Architektka a básnířka Anna Beata Háblová si pod názvem Perforovaná a performovaná architektura pro diváky připraví mix autorského člení, slam poetry a performance. Performerka a umělkyně Kateřina Olivová, která společně s Darinou Alster vede na AVU ateliér Nových médií 2 uvede performance Závažná, kde zprostředkovává zkušenosti z veřejného prostoru a sdílí osobní postoje jazykem, který není lehce interpretovatelný.

Třetí večer nese téma ekologie a o svoji tvorbu se podělí biolog Jiří Sádlo, který přečte ze svých textů o vnější Praze. Básník a publicista Jonáš Zbořil přiblíží svojí sbírku Nová divočina, která vyšla v loňském roce. Za svůj básnický debut Podolí byl nominován na Magnesii Literu a Cenu Jiřího Ortena. Dalším vystupujícím je Michaela Hadravová, která mimo jiné vydává knihy v družstevním nakladatelství IDEA a na Mani(e)festu uvede projekt Nakreslit jiný svět, kde promluví o tom, že staré modely nefungují, potřebujeme nové myšlenky a ideje, abychom zastavili narůstající nerovnosti ve společnosti i klimatickou krizi. Provokativní básnickou skladbu ERTH, kterou napsala Olina Stehlíková uvede výtvarník, básník a performer Aleš Kauer, který je rovněž zakladatel bibliofilského nakladatelství Adolescent a organizátor kulturních akcí a literárně-hudebního festivalu Kvílení.

Vše, co zazní na středečním večeru bude zaštítěno tématem Literatura. Básnířka a spoluzakladatelka Platformy Knihex Anna Štičková představí divákům bibliodiverzitu a její význam pro českou literaturu, kdy promluví o odpovědném a udržitelném přístupu ke knihám. Básník a herec Ondřej Macl oceněný Cenou Jiřího Ortena na Mani(e)festu promluví o projektu Jste moje děti. Další držitelkou Ceny Jiřího Ortena je spisovatelka Alžběta Stančáková která divákům mimo jiné nastíní, že pokud chceme kvalitní literaturu, musíme vzít v potaz i podmínky, v nichž vzniká. To, že je tělesnost nedílnou součástí člověka, připomene v povídce Játra ředitel Paláce Akropolis a režisér divadelního souboru Spitfire Company Petr Boháč.

Poslední večer s podtitulem Společnost uvede právnička a publicistka Šárka Homfray, která se mimo jiné zabývá nerovným zacházením a diskriminací, genderovými aspekty práva a světa práce. V Paláci Akropolis promluví na téma Společnost (ne)rovnosti a mýtus meritokracie. Spisovatel a editor Marek Torčík přečte ze své chystané prozaické knihy Rozložit paměť. Publicistka Johana Nejedlová je zakladatelkou spolku Konsent, který se věnuje boření mýtů o sexu a sexuálním násilí. Na Mani(e)festu uvede Mýty o sexu – ukázku z chystaného společného projektu s Barush Maush, který vyvrací zažité, ale vědecky vyvrácené představy o sexu a sexualitě. Celou sérii zakončí sólovým koncertem na kytaru básník, písničkář a režisér Jakub Čermák vystupující pod jménem Cermaque. V písních se pravidelně vrací k sociálním i environmentálním tématům a k možnostem naděje v současném světě. 

maniefest  plakat

MANI(E)FEST
18.–22.4.2021 / Palác Akropolis / Livestream
Na Facebooku Palace Akropolis

HARMONOGRAM

► 18. 4. MANI(E)FEST – PERFORMANCE
19:00 – 20:00 / Alice Koubová + Markéta Vacovská (+ Never Sol)
20:00 – 21:00 / Sufján Massalema + Darina Alster

► 19. 4. MANI(E)FEST – PROSTOR
19:00 - 20.00 / MANI(E)FEST: Lucie Králiková + Klára Vlasáková
20:00 - 21:00 / MANI(E)FEST: Anna Beata Háblová + Kateřina Olivová

► 20. 4. MANI(E)FEST – EKOLOGIE
19:00 – 20:00 / MANI(E)FEST: Jiří Sádlo + Jonáš Zbořil
20:00 – 21:00 / MANI(E)FEST: Michaela Hadravová + Aleš Kauer

► 21. 4. MANI(E)FEST – LITERATURA
19:00 – 20:00 / MANI(E)FEST: Anna Štičková + Ondřej Mácl
20:00 – 21:00 / MANI(E)FEST: Petr Boháč + Alžběta Stančáková

► 22. 4. MANI(E)FEST – SPOLEČNOST
19:00 – 20:00 / MANI(E)FEST: Šárka Homfray + Marek Torčík
20:00 – 21:00 / MANI(E)FEST: Johana Nejedlová + Jakub Čermák

Více informací: www.palacakropolis.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai: Základem vztahu s dítětem je důvěra

revai 200Namyšlený tělocvikář Aleš Nezval ze seriálu Gympl nebo vtipně glosující porotce v soutěži StarDance, hlavně ovšem lamač dívčích srdcí z filmu Rebelové. Tak známe herce a tanečníka Jana Révaie

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Stařec, který se rozhodl změnit běh dějin

tajna kniha 200Letošní rok díky sedmdesátému výročí ukončení druhé světové války zásobuje knižní trh knihami vzpomínek, autobiografiemi, historickou literaturou faktu, ale ani prozaici nejsou pozadu. Dnes vám představíme prvotinu Tajná kniha francouzskéh...

Divadlo

Jak je důležité míti po ruce Charleyovu tetu

200divCharleyova teta se celosvětově řadí mezi nejhranější a nejoblíbenější komedie. Ze dne na den proslavila autora hry Brandona Thomase, jenž byl do té doby spíše průměrným až podprůměrným dramatikem. Na českém jevišti se hra objevila už v roce 1894, tedy je...

Film

Přátelský podvod aneb Mystifikace (nejen) v české literatuře 20. století

mys 200Historická sebereflexe českého národa o sobě samém mnohdy vycházela z podvržených podkladů, tvářících se přitom naprosto seriózně a důvěryhodně, ba státotvorně. Tak tomu bylo v případě Hájkovy kroniky, při sporech kolem Rukopisů. A stejná slova lze vztáhno...