FOK zveřejnil program nové koncertní sezóny

FOK zveřejnil program nové koncertní sezóny

Tisk

fok 200Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK odhalil program 87. koncertní sezóny v online pořadu FOK On speciál. Ne náhodou se ve své dramaturgii významně zaměřil na domácí hudebníky a ansámbly jako gesto podpory po více než roční pauze kvůli pandemii. Vrátí se ale také zahraniční hosté, jména s FOKem nerozlučně spjatá.


„Nová sezóna 2021/2022 je, nejen pro FOK, ale pro celou společnost, novým začátkem po dlouhé nucené pauze, kdy se veškerá kultura v podstatě zastavila. I proto jsme chtěli významnou část programu věnovat českým umělcům a podpořit tak naši kulturu na cestě zpět k normálu. Chceme primárně vyjádřit solidaritu a ukázat, že jejich umělecké úsilí má smysl. Jsem optimistou a věřím, že ticho v koncertních sálech bude brzy jen vzpomínkou dní minulých a že si novou koncertní sezónu všichni naplno vychutnáme,“ řekl k nové sezóně ředitel FOK Daniel Sobotka.

Sezónu zahájí 13. a 14. října koncerty šéfdirigenta Tomáše Braunera s klavíristou Lukášem Vondráčkem. Již během pandemie se ukázalo, že tato dvojice mistrů ve svém oboru spolu funguje velmi dobře, a proto se po společném nahrávání Rachmaninovových klavírních koncertů opět setkají, tentokrát před publikem.

Považuji skoro až za zázrak, že se nám v této době podařilo společnými silami vytvořit několik nahrávacích projektů, za které jsem opravdu šťastný a myslím si, že zpětně poznáme, že to byl naprosto výjimečný čas, který jsme tomu mohli věnovat. A jedno z těchto natáčení bylo právě natáčení s Lukášem Vondráčkem, kterého, ač je to český muzikant, je dohnat po světě v podstatě nemožné. Jsem moc rád, že bychom v příští sezóně hned na začátku měli završit náš společný projekt, který je poměrně větších rozměrů, a že s námi sezónu bude zahajovat právě on,“ vyjádřil se šéfdirigent FOK Tomáš Brauner.

Vedle šéfdirigenta Tomáše Braunera a hlavního hostujícího dirigenta Jac van Steena se během sezóny za dirigentským pultem setkáme s Andrejem Borejkem, který má k FOKu velmi blízký vztah nebo estonským dirigentem a skladatelem Kristjanem Järvim, který přiveze hudbu severu. Vrátí se také Michael Sanderling, který se zaměří na tři ztvárnění Dona Juana v hudbě. Dvořákovo Stabat mater uvede hlavní hostující dirigent Poznaňské filharmonie Łukasz

Borowicz. Taktovky se ujme také dirigentská legenda a bývalý šéfdirigent FOK Petr Altrichter, šéfdirigent Norského rozhlasového orchestru Petr Popelka, Jan Kučera, se kterým FOK spolupracoval již v minulosti, nebo mladý dirigent Robert Kružík, který se ujme svátečního Koncertu pro republiku.

fok 1

Program jako výlet časem i prostorem a zase zpět domů

Orchestrální program bude také nabitý vynikajícími sólisty. Již zmíněný klavírní virtuóz Lukáš Vondráček se představí hned dvakrát – jednou s dílem Sergeje Rachmaninova a podruhé Antonína Dvořáka. Hornista Radek Baborák, který s FOKem spolupracuje velmi často, se v sezóně objeví jako sólista i jako dirigent. Konečně vystoupí také houslista Vadim Repin, jehož koncert musel být už dvakrát přesouván. Houslista a violista Pinchas Zukerman a violoncellistka Amanda Forsyth nás provedou románem Don Quijote ve variacích Richarda Strausse. Nesmí chybět ani Pavel Šporcl, který se tentokrát zaměří na taneční melodie. Prahu navštíví také americký barytonista Thomas Hampson, jehož koncert s FOK je od loňského roku mnohými netrpělivě očekáván.

„Mám radost, že můžeme představit sezónu nadobyčej pestrou, kterou opřádají nitě zářivých barev – nit nových přátelství i starých lásek, nit premiér i tolikrát prožitého repertoáru. Na jedné straně Dvořák, Rachmaninov, Mozart, Franck, Strauss, Šostakovič, Janáček, Mahler, na druhé zase Brousek, Pärt, Liška, Hatzis, Mařatka, Järvi, Bodorová, Braunfels, Husa. Navíc co jméno dirigenta či sólisty, to příběh skutý společným prožíváním náročného času. Sezóna 21/22 je také poutí, poutí Prahou – nejen skrze hudební díla, ale také ze secese Smetanovy síně do renesance kostela sv. Šimona a Judy, přes gotiku Anežského kláštera a poetismus Divadla Viola zase zpět…“ zamýšlí se dramaturg FOK Martin Rudovský.

Ani v komorních cyklech nebude nouze o unikátní projekty a světoznámá jména. Pocta Ástoru Piazzollovi, houslový recitál Julie Svěcené nebo málo známé Stabat mater Jakuba Jana Ryby jsou jen začátek. Skladatel a multiinstrumentalista Kryštof Mařatka uvede několik svých děl i novou aranž Dvořákových Dumek.

V klavírních recitálech se návštěvníci mohou těšit na Tomáše Kača který svým příznivcům již v prosinci 2020 předvedl malou ochutnávku své tvorby prostřednictvím online pozdravu. Představí se také Martin Kasík, Adam Skoumal nebo Eugen Indjic. Za pozornost jistě stojí Mozartovi věnovaný večer světoznámé umělkyně Marii João Pires a její žačky Lilit Grigoryan. Unikátní barokní zážitek zajistí David Fray a FOK s Bachovými koncerty pro dva, tři a čtyři klavíry.

Cyklus Staré hudby bude cesta časem do dob minulých. V baroku se posluchači setkají mimo jiné s Dieterichem Buxtehudem v podání hvězd staré hudby Céline Scheen a Damiena Guillona, s Janem Dismasem Zelenkou v nastudování Sergia Azzoliniho, nebo nahlédnou do Café Zimmermann. S Tiburtina Ensemble se ponoří do tajů Jistebnického kancionálu, s Hipocondria Ensemble objeví krásu Šimona Brixiho, a nakonec doputují až do dob gregoriánského chorálu se Schola Gregoriana Pragensis, který společně s violoncellistou Jiřím Bártou vytvoří dialog hlasu a strun.

FOK se vrací také do Divadla Viola s oblíbeným cyklem Slovo a hudba, který nabídne setkání s herci Janem Vlasákem, Igorem Orozovičem, Andreou Černou nebo Jiřím Lábusem.

Také uvede tři koncerty v řadě Obrazy a hudba pořádané ve spolupráci s Národní galerií, kdy každému koncertu předchází odborná přednáška k vybranému obrazu.

Mimořádné koncerty začnou již v srpnu tradičním koncertem ve Valdštejnské zahradě, tentokrát dva dny za sebou. Následovat budou rovněž tradiční, sváteční Koncert pro republiku a Novoroční koncert. Adventní a vánoční čas zpříjemní Kouzelná Rybovka Matěje Formana. Večer, který rozhodně stojí za pozornost a potěší jistě i fanoušky populární hudby, bude Tomáš Klus & FOK, kde orchestr společně s formací Cílová skupina a pod taktovkou Jana Kučery zahraje nové aranže zpěvákových známých hitů. Nezapomenutelný bude také open-air koncert Léto přichází – Hradišťan & FOK, který představí zcela nový projekt Jiřího Pavlici k stému výročí narození básníka Jana Skácela a bude se konat přímo na Náměstí Republiky.

FOK nezapomíná ani na program pro mladší posluchače. Hned 1. září si děti budou moci zpříjemnit první školní den koncertem Ze školy na klasiku, kterým bude provádět Jan Cina a Johana Schmidtmajerová a na který naváže interaktivní program Klasika všemi smysly – Karneval zvířat v kostele sv. Šimona a Judy. Pokračuje také v rodinných pořadech Orchestr na dotek. Během čtyř sobotních odpolední se děti seznámí s Haydnem a Mozartem, Beethovenem, Čajkovským, Ravelem a Debussym. Ti nejmenší se s hudbou těchto velikánů seznámí v Hudebním klubu Fík pod vedením zkušených lektorek z České Orffovy společnosti.

fok 2

Prodej vstupenek bude probíhat i o prázdninách

Prodej abonentních cyklů a vstupenek na mimořádné koncerty byl spuštěn 1. června 2021. Rezervace pro stávající předplatitele jsou platné do konce srpna. Vstupenky na jednotlivé koncerty bude možné zakoupit od 23. června 2021. Kromě toho je opět možnost sestavit si vlastní abonentní cyklus v rámci sdružené vstupenky Moje řada, kde již při zakoupení tří libovolných koncert vzniká sleva. Pokladna FOK zůstane letos otevřena i přes léto a posluchači si tak budou moci zakoupit vstupenky během celého července a srpna. Vstupenky je samozřejmě možné zakoupit i online.

Pravidelně bude také aktualizována webová stránka hygienických opatření, která reaguje na současnou epidemiologickou situaci. Cílem je, aby každý návštěvník koncertu našel přehledné a ucelené a vždy aktuální informace ke své návštěvě akcí FOK na jednom místě.

Veškeré informace o zveřejněném programu jsou dostupné na webových stránkách FOK.

Symfonický orchestr hl. m. Prahy děkuje svému zřizovateli, Hlavnímu městu Praha, hlavnímu partnerovi 87. sezóny, agentuře Prague City Tourism, a dalším partnerům a dárcům za podporu.

Více informací:
Web FOK: www.fok.cz
Kompletní program FOK: https://www.fok.cz/cs/program
Instagram: https://www.instagram.com/orchestrfok/
YouTube kanál Pražští symfonikové FOK
Facebook: www.facebook.com/orchestrFOK

Záznam pořadu FOK On speciál: https://youtu.be/N6iBzxlcCf8

Programová brožura ke stažení: https://www.fok.cz/sites/default/files/brozura_2021-22_na_web.pdf


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Nedvěd: „Na nemožné situace se nepřipravuju a na ty možné je nemožné se připravit, protože není možné předpokládat, že budou opravdu možné. Zkrátka, je to nemožné. Ale práce s obecenstvem mě prostě baví (smích).“

nedved richard200Kouzelník a komik Richard Nedvěd se stává stále čím dál tím více populárním díky jeho skvělým nápadům, jejichž hlavním aktérem není jen on sám s jeho kouzly, ale také samotní diváci. Touhle interakcí mezi ním i samotn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vydejte se na výlet za šiframi

vylety za siframi200Vydavatelství CPress vydalo netradičního turistického průvodce nazvaného Výlety za šiframi tentokrát zaměřeného na Prahu a Středočeský kraj.

 

 

Divadlo

Richard III. vládne Hradci

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i k...

Film

Vydejte se Všemi směry

altJaká cesta vede k reportáži? Jak dlouho trvá její příprava a co všechno se musí obětovat? Zřejmě si málokdo z nás dokáže představit, kolik práce stojí za stránkovým článkem v novinách či časopise. O tom, jak trnitá cesta vede k dobře pos...