Westernový příběh s bluesovým hrdinou a otevřeným koncem nabízí nová nahrávka písničkáře Jana Fice

Westernový příběh s bluesovým hrdinou a otevřeným koncem nabízí nová nahrávka písničkáře Jana Fice

Tisk

jan fic 200Album nazvané Potom složil a natočil zpěvák, kytarista a kytarář Jan Fic. Autorské písně plné silných výpovědí o současné době produkoval Martin E. Kyšperský. Novinka je druhou řadovou nahrávkou originálního písničkáře po vstupu na jeho sólovou dráhu a daleko blíže než k bluesrocku má k indie folku. Jedenácti písňová kolekce zachycující střet poety s realitou vyšla 11.9.2020.

 

 Jan Fic avizoval novou nahrávku před časem singlem Podvedená generace. Už tato píseň ukázala, že celé album bude o výpovědi současného stavu generace, která většinu života prožila až po pádu komunismu. „POTOM je takovej westernovej příběh, kde hlavní hrdina cíleně spoluvytváří děj, bojuje o svý štěstí aktivně a myslím, že i dost urputně a statečně“ říká Jan Fic, který nedávno získal i cenu „Za krásu slova“ rádia Proglas. „Překvapilo mě to, že zrovna mé texty takto někoho oslovily. Snažím vyhýbat různým klišé a baví mě třeba hrát si s rytmem a frázováním textu, aby zněl jako ledabyle odříkaná věc, ale bylo v tom nějaký napětí. A o to jsem se snažil i na novém albu Potom.“

Síla příběhů a obrazotvornost textů Jana Fice je jen jednou z částí jeho druhé řadové desky. Z bluesového oparu barově špinavých melodii se prodralo ven jedenáct skladeb a tvoří silnou kolekci originálního písničkáře. „Moje předchozí album bylo hudebně mostem mezi mou bluesovou minulostí a folkem. Bylo tam pořád ještě víc cítit právě to blues. Současné POTOM je už blues podle mě spíš tématy a náladou než formou. Uvědomil jsem si, že se fakt nemusím nechat ničím omezovat.“ Říká Jan Fic. Dotvořit skladby do finální podoby pomohl Martin E. Kyšperský, leader kapely Květy. Výsledný zvuk je tedy na hony vzdálen uhlazenému popfolku, ale naopak skvěle vystihuje i místy ponurou atmosféru, kterou v sobě písničky mají.

Spolupráce s Martinem E. Kyšperským a Janem Ficem vyústila i do koncertní podoby. „Producentská role u mých nahrávek, to byla souhra náhod, ale jsem za ni strašně rád. Martinovi jsem stavěl i opravoval nějaký nástroje a tahle spolupráce prostě vyplynula. A troufnu si říct, doufám, že nadšení a spokojenost je oboustranná, takže v tom vesele pokračujeme na koncertech.“ Kdo znal předchozí kapelu Jana Fice The Weathermakers, bude možná na koncertech trochu zaskočen. „Ačkoliv blues miluju, nemám v sobě jen tenhle žánr.“ Přiznává Jan Fic. „Sólový hraní mi dává větší svobodu. Vystupuju jako písničkář sám, to mě baví, je to osobní, intimní. Ale taky mám rád zvuk a náladu kapely, mám rád, když je občas muzika nářez, takže když můžu zahrát s celou kapelou (a troufnu si říct, že moje současná koncertní sestava je fakt dost silná), jsem za to hrozně rád a hodně mě to nabíjí.”

Seznam skladeb:
1. Bouře
2. Podvedená generace
3. Silo
4. Stejně to zkouším
5. Půlnoční snídaně
6. Potom
7. To snad ani ne
8. Ve tmě
9. Svítá
10. Výtah z poznámek
11. Listopad

Jan Fic (nar. 1990) pochází z Rybníků na Znojemsku, ale od maturity žije v Brně. Ve třinácti letech propadl kouzlu blues a o pár let později začal experimentovat s výrobou vlastních bluesových hudebních nástrojů. Dnes má vlastní značku ručně vyráběných kytar a drnkacích nástrojů (Red Bird Instruments). V letech 2011-2019 vedl brněnskou bluesovou kapelu The Weathermakers, kterou dovedl např. do finále mezinárodní soutěže Blues Aperitiv nebo celostátního finále Porty. Stojí také za vznikem recesistické ultratrampské kapely The Honzíci. V roce 2018 vydal sólový debut Město, který se setkal s velmi pozitivním ohlasem u posluchačů i odborné veřejnosti. Nově je držitelem ceny Za krásu slova, kterou každoročně uděluje rádio Proglas.

Jan Fic2

Artist: Jan Fic
Album: Potom
Label: Indies Scope
Datum vydání: 11. 9. 2020
Hudba a texty: Jan Fic
Aranže: Martin E. Kyšperský

Jan Fic - zpěv, akustická kytara 1 5 8 9 11, el. kytara 1 2 4 5 8 10, rezofonická kytara 3 11, cigar box guitar 6 7, baskytara 11, dílna 3 (vrtačka, pilník, důlčík, smirek), kotelna 3 (rošt kotle, nabírání uhlí na lopatu)

Martin E. Kyšperský - klávesy, fender piano, piano, smyčky, elektronika, perkuse, el. kytara 2 4 6 7, akustická kytara 3 11, baskytary 1 2 4 7 8, kontrabas 5 6 9, bass synth 3 6 8, didley bow 1, ukulele 1, mandolína 4, zvuky auta 11

Aleš Pilgr - bicí a perkuse, bass synth 10

Radim Hanousek - saxofony a basklarinet

Jakub Kočička - bicí 7 10

Jiří Prajzner - el. kytara 10

Natočil Martin E. Kyšperský ve studiu Amakvaré a členové kapely doma v karanténě, v únoru až dubnu 2020.

Mix Martin E. Kyšperský
Mastering Ondřej Ježek ve studiu Jámor.
Obal: Jakub Horský, studio Upupaepop

jan fic obalka

Zdroj foto: Magda Štokingerová

Více informací:

Streaming multilink: http://bit.ly/POTOMtune
Indies Scope: http://bit.ly/potomIndies


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žáček a Born – tandem, ktorý nám závidia nielen v Čechách, alebo o Adolfovi Bornovi s Jiřim Žáčekom

zacek perexIch knihy stoja za to, aby boli v našej knihovničke. Upútajú prostým a krásnym literárnym obsahom a rovnako skvelou ilustráciou, ktorými nás očaria už od prvej stránky. Pre deti páčivé a nadčasové pre dospelých. Obsahovo vždy reflektujú prejav a k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

3. díl komiksu Noe pokračuje v zavedeném stylu

noe 200Dlouho jsem čekal, až budu vědět, kdy vyjde poslední díl komiksu Noe v České Republice, ale bohužel datum není známo, a tak Vám zrecenzuji 3. díl. Třeba se poslední díl objeví co nevidět a díky této recenzi se snad i fanoušci komiksu dočkají zakončení.

...

Divadlo

Labutí jezero – baletní klenot v ústeckém divadle

200divSeveročeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem má na svém repertoáru klasické zpracování Čajkovského baletu Labutí jezero. Baletní klasika „na špičkách“ vyprávějící severskou legendu o dívce Odettě proměněné v labuť si získala svou nesmrtelnost díky...

Film

Done in 60 seconds aneb staň se hvězdným režisérem!

altCo všechno se dá zvládnout za šedesát sekund? Hodně. Skoro všechno. Nebo možná úplně všechno? Co třeba celý film? Nevěříte? Tak to se pak mýlíte, protože: „Jediná minuta vás může dostat na filmový festival v Karlových Varech a toho nejlepšíh...