Pavel Šporcl natáčí na nové album ve světové premiéře Koncert č. 1 C dur Jana Kubelíka

Pavel Šporcl natáčí na nové album ve světové premiéře Koncert č. 1 C dur Jana Kubelíka

Tisk

sporcl 200Jako další hold české houslové tradici a odkazu českých houslistů natáčí Pavel Šporcl ve Smetanově síni Obecního domu nové CD. Po celosvětovém úspěchu předchozího alba Paganiniana spolupracuje opět s prestižním německým vydavatelstvím Hänssler Classic.

 

Pavel Šporcl se o odkaz českých houslistů stará dlouhodobě. Kromě toho, že hraje skladby svých předchůdců na koncertech, natočil např. pro Českou televizi dokumentární cyklus Moje houslové legendy. K zájmu o českou houslovou historii ho přivedl jeho profesor na HAMU Václav Snítil. Ten byl žákem slavného Jaroslava Kociana a sám velmi často hrál skladby českých houslistů Kubelíka, Kociana, Lauba, Ondříčka a dalších.

„S panem profesorem Snítilem jsem si často o skladbách a životech těchto slavných českých houslistů povídal. Jsem velmi rád, že právě ve Smetanově síni Obecního domu mohu společně se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a dirigentem Tomášem Braunerem natáčet světovou premiéru tohoto Kubelíkova koncertu. A je pro mě velkou poctou stát na stejném pódiu, na kterém Kubelík tento koncert v Praze hrál“.

Podle Šporclových slov je tento koncert velmi těžký a velmi speciální v tom, že Kubelík míchá dohromady různé hudební styly tehdejší doby. „Kubelík složil 6 houslových koncertů, já si vybral ten první. Myslel jsem si ale, že když houslista hraje skladbu jiného houslisty, že mu to půjde takříkajíc do prstů. V tomto případě je opak pravdou, v koncertu jsou velmi složitá a technicky náročná místa, dá se říct až nehouslová. Kubelík měl zjevně naprosto odlišnou ruku od té mé a já jsem se při nastudování tohoto krásného díla mnohdy hodně zapotil“.

sporcl

Dirigent Tomáš Brauner k natáčení řekl: „V mnoha směrech je to pro mne poprvé. Poprvé natáčím dílo tohoto velkého českého houslisty a poprvé spolupracuji s Pavlem Šporclem. Jsem si jistý, že tento koncert promluví do světové houslové literatury a já jsem velmi vděčný, že se toho mohu zúčastnit“.

CD doplní nahrávka slavného Koncertu e moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Po Šporclově provedení tohoto díla v londýnské Cadogan Hall napsal renomovaný kritik Robert Matthew-Walker, že to bylo „patrně nejlepší provedení tohoto koncertu, jaké jsem kdy slyšel“.

Nahrávka vzniká opět pro prestižní německé vydavatelství Hänssler Classic. Předchozí album Paganiniana, natočené v této spolupráci, se dočkalo velmi kladného přijetí a skvělých kritik u nás i ve světě a bylo nominováno na prestižní ocenění ICMA.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na Velikonoce pojedu k mamince do Brna, říká Eva Pilarová

eva 200Zatímco v těchto týdnech podniká čtyřnásobná držitelka zlatého slavíka Eva Pilarová ještě s několika svými kolegy Evergreen Tour, na podzim ji čekají dva velké gala koncerty, kterými oslaví 55 let na scéně. Koncerty proběhnou 27. října v Mahenově divadle ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Všichni žijem v blázinci. Pochybuje o tom vůbec někdo?

Honzak knihaO tom, že všichni žijeme v blázinci rozhodně nepochybuji. A MUDr. Radkin Honzák v tom má naprosto jasno. Název publikace, která se skládá z rozhovoru se známým psychiatrem, je poměrně trefný. Text sestavila novinářka Renata Červenková.

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Lajna 2 je plná humoru, ale nezapomíná ani na důležitá témata

 

Lajna 2Televize Seznam již za několik dní uvede druhou řadu komediálního seriálu z hokejového prostředí s názvem Lajna. Dokáže svým ostrovtipem a zajímavým tématem navázat na úspěšnou první řadu? Zúčastnil jsem se slavnostní předpremiéry, kte...