Na zámku v Litni se odehraje koncert na podporu ukrajinských umělců. Zazpívá i Štefan Margita

Na zámku v Litni se odehraje koncert na podporu ukrajinských umělců. Zazpívá i Štefan Margita

Tisk

dekujeme hudbou 200DĚKUJEME HUDBOU. Tak zní název benefičního koncertu klasické hudby v podání ukrajinských umělců, kteří k nám uprchli před válkou. Osm mladých hudebníků rozezvučí své nástroje či rozvibrují své hlasivky v pátek 20. května v sále historické Čechovny v areálu zámku Liteň. Na programu bude rozmanitý repertoár Mozarta, Chopina, Beethovena, Piazzoly, Faurého a dalších světových, ale i ukrajinských skladatelů. Jako exkluzivní host svým vystoupením umělce podpoří Štefan Margita. Koncert pořádá nezisková organizace zámek Liteň, která jej mimořádně zařadila na program 11. ročníku Festivalu Jarmily Novotné. Vstupenky jsou v prodeji.

„Téma pomoci Ukrajině nyní ve společnosti rezonuje. My jsme se rozhodli dát příležitost ukrajinským umělcům, kteří uprchli ze své země před válkou, aby oni sami svou hudbou mohli poděkovat za podporu, které se jim v České republice dostalo. Koncert „Děkujeme hudbou“ je benefiční a doufáme, že zaujme široké publikum,“ vysvětluje ředitelka Zámku Liteň Ivana Leidlová. 

Mladí hudebníci, jimž bude tento večer patřit, byli nuceni ze dne na den opustit svou vlast, a tak neskrývají svůj vděk nad tím, že našli útočiště právě v České republice, stejně jako že mohli navázat na svá hudební studia na Pražské konzervatoři a k tomu veřejně vystoupit v Litni: „Začátek války rozdělil můj život na „před“ a „po“, stejně jako životy milionů dalších Ukrajinců. Zmizel obvyklý řád věcí a fráze „žij každý den jako poslední“ se stala doslovnou. Je mi líto, že nemohu jít bránit vlast v první linii, ale snažím se pomáhat i jinak. Nemůžu nečinně sedět, zatímco umírají nevinní lidé. Proto je tento koncert pro mě a pro mou zemi, která momentálně trpí nekonečným ostřelováním, velmi důležitý,“ říká sedmnáctiletá violistka Viktoria Kovaka.

Koncert začíná v 19 hodin. Vstupenky je možné objednat na emailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo na telefonním čísle 737 650 497 v ceně 300 Kč. Celý výtěžek koncertu bude věnován účinkujícím z Ukrajiny.

dekujeme hubdou

Jen necelý měsíc po odeznění koncertu ožije zámecký areál zpěvem mladých hudebníků profesionálů, kteří jako každoročně přijedou studovat na Pěvecké kurzy v Litni. Ty se tentokrát uskuteční pod vedením prvotřídních pěvkyň, holandské pěvkyně a mentorky Margreet Honig a české sopranistky Simony Houda Šaturové. Dámskou dvojici doplní operní režisér Marek Mokoš. Kurzy budou výjimečné rovněž exkluzivní spoluprací s Operním studiem Slovenského národního divadla. Závěrem kurzů se jako tradičně odehraje společný koncert, a to v sobotu 18. června, tentokrát v kulisách zámeckého parku. Scénický open air koncert s názvem Dotek lásky nabídne árie o lásce v různých podobách. Vstupenky v ceně 500 a 300 Kč je možné objednat na emailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo na telefonním čísle 737 650 497.

dekujeme hudbou1

Zdroj foto: Jan Žirovnický

Více informací: www.zamekliten.cz, www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne a www.instagram.com/zamek_liten


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamin Kuras: Spisovatel musí umět pátrat a dávat věci do souvislostí!

kuras200Jeho knihy vynikají nesmírnou precizností a mohly by být učebnicí toho, jak má publicista pracovat s informacemi. A právě tomuto tématu jsem se s Benjaminem Kurasem věnovala a vyptala se ho na zákulisí takové práce. Jeho nová kniha Poslední naděje ci...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Druhá světová válka a láska. Oblíbené příběhy sestřiček z nemocnice Nightingale pokračují

sestricky pod jmelim perexPíše se rok 1941 a sestřičky z nemocnice Nightingale mají před sebou zatím tu nejtěžší zimu. Všichni trpí nedostatkem a zprávy v novinách se věnují pouze velkým ztrátám a porážkám. Britové jsou unavení a demoraliz...

Divadlo

Jaké bylo první letošní LiStOVáNí v Holešově?

kluk z kostek 200V holešovském New Drive Clubu se v úterý 23. ledna uskutečnila zastávka z projektu LiStOVáNí zaměřená na knihu Kluk z kostek.

...

Film

Válka, slzy, terapie. Recenze filmu Chlapi nepláčou

CP200Druhé nejvyšší ocenění, Zvláštní cenu poroty, si z festivalu ve Varech letos odvezl film Chlapi nepláčou. Dobře napsaný, suverénně zrežírovaný a také výtečně zahraný snímek, nahlížející z nečekaného úhlu na stále bolavé následky „jugoslávské války“, na festiv...