Konec mafiánů Na zábradlí

Konec mafiánů Na zábradlí

Tisk

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafiány.

 

 

Jedná se o originální českou hru autora Davida Jařaba, který se na této inscenaci podílel ve třech rovinách - jako scénárista, režisér i autor nápadité scény. Sám Jařab v rozhovorech říká, že prvotním impulsem bylo vytvořit v divadle soukromé lázně. Ty se také staly hlavním dějištěm hry.

David Jařab ve své hře reaguje na čtyři roky starou událost, při které nejvyšší hlava církve vzkázala všem dobrých chlapcům z mafie, že jsou z církve exkomunikováni. Autor v inscenaci rozvíjí myšlenku, jak asi kmotři a jejich blízcí spolupracovníci mohli na tuto novinku reagovat. Protože v Itálii se bůh i maminka určitě poslouchají na slovo.
 
Soukromé lázně kdesi v Kalábrii - setkává se majitel lázní (Jiří Vyorálek), politicky činný přítel (Miloslav König), mladík, který se teprve začíná ve světě kmotrů rozkoukávat (Ivan Lupták). Trojici pak doplňuje biskup (Jakub Žáček). Na jeho přání pánové poslouchají kázání svatého otce, při kterém se dozvídají nemilou zprávu - už nesmí chodit do kostela, nesmí se ani modlit. Okolo nich se pohybují dvě sličné mladé slečny, které mohou symbolizovat mnohé.

 

chlapci

Mafiáni si svou práci vysvětlují jako starost o komunitu - i když udělají něco zlého a fatálního - je to pro dobro celku. Vůbec nejde o jejich vlastní prospěch samozřejmě. Alibistický život na entou, hurá!

První část hry se vleče ve velmi pomalém tempu, ale když přichází rána z čistého nebe, i v lázni to ožije. Biskup dostává takový strach, že dokonce prožívá opravdu bizarní zjevení. Celá situace se komplikuje, když je odhaleno malinké tajemství jedné z přítomných dívek. Ale nebyl by to správný šéf, kdyby situaci nevyřešil a své blízké nevytáhl z bryndy - a nezatáhl ji blíže k peklu.

Inscenace si krásně hraje s fantazií obyčejným lidem vzdáleného světa. Dostáváme se do konkrétních lázní, ale tušíme, že takové záležitosti probíhají všude na zeměkouli, třeba v jiných zařízeních. Hra má tedy upozornit na celospolečenský problém prostřednictvím humoru, poměrně dost černého.

 

chlapci2
 

Dobří chlapci
David Jařab
Hrají:  Jiří Vyorálek,  Jakub Žáček, Miloslav König, Ivan Lupták, Johana Matoušková, Petra Bučková
Scénář, scéna a režie: David Jařab
Dramaturgie: Petr Štědroň
Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková
Hudba: Jakub Kudláč
Divadlo Na zábradlí
Představení: 22. června 2018
Hodnocení: 70 %
Foto: KIVA, Divadlo Na zábradlí
http://www.nazabradli.cz/cz/17-repertoar/aktualni/1843-dobri-chlapci


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpán Kojan: „Prvnímu ročníku Rocku pro faunu přeji podporu široké veřejnosti pro dobrou věc Fauny“

keks 200Rock pro faunu – je nový projekt, který chce pomoci přírodě a zvířatům. Předkládáme vám, našim čtenářům, první rozhovor s leaderem kapely KEKS Štěpánem Kojanem:

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Špína otevře sezónu zlínského divadla

MDZ Spina 200Městské divadlo Zlín zahájí svou 78. sezónu českou premiérou. Naváže tak na dramaturgickou linii, které se v posledních letech zcela programově věnuje a v rámci níž se snaží hledat a objevovat současná témata a zajímavé nové texty a autory. Tento...


Literatura

R.U.R jako Rossumův universální robot nebo rosol?

robot100 perexRoboti našemu světu prozatím nevládnou, i když je to už sto let od doby, co tyhle umělé bytosti získaly své označení. Původně se „živé a inteligentní pracovní stroje“, hrdinové Čapkova vědeckofantastického dramatu, měly jmenovat laboři. Kd...

Divadlo

Pilsen Busking Fest 2022 oznamuje hlavní hvězdy svého programu

busking fest200Mezinárodní festival Pilsen Busking Fest, který už devátým rokem láká na vyvážený a velice pestrý program se po roce znovu hlásí o slovo. Tato přehlídka plná muzikantů, cirkusáků, akrobatů a dalších uměleckých profesí se uskuteční na konc...

Film

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

holubMožno si myslíte, že už ste videli svoj najabsurdnejší film, ale tento snímok dokáže vyvrátiť celý zmysel absurdity.

...