V Praze poprvé vystoupí kanadský hudebník Daniel Romano

V Praze poprvé vystoupí kanadský hudebník Daniel Romano

Tisk

Daniel Romano200Country, psychedelie, folk, rock’n'roll i punk. Daniel Romano, kanadský hudebník s několika nominacemi na prestižní ceny Juno Awards a Polaris Music Prize 26. června poprvé v Praze! Jako hosté vystoupí Adrian T. Bell a americká písničkářka Carson McHone.


Daniel Romano je jedním z nejoriginálnějších současných kanadských umělců s několika nominacemi na prestižní kanadské ceny Juno Awards a Polaris Music Prize. Je nejen talentovaným hudebníkem, textařem, skladatelem a zakladatelem vydavatelství You´ve Changed Records, ale také výtvarníkem, grafikem i nadšeným výrobcem kytarových popruhů. Navíc s osobitým módním vkusem, který se promítá také celkové vizuální stránky jeho projektů. V Praze se představí vůbec poprvé se svou doprovodnou kapelou The Outfit. Jako support vystoupí texaská písničkářka Carson McHone a britský hudebník Adrian T. Bell s kapelou.

Kanadský hudební magazín Exclaim! popsal Daniela Romana jako hudebního chameleona a identifikoval základní hudební žánry, mezi kterými na svých albech i koncertech volně přechází: jemný rustikální folk, retro country, klasický i psychedelický rock a punk. Ostatně v recenzích je často přirovnáván k Bobu Dylanovi a tvorbě kapel 60. a 70. let.

Daniel Romano 1

Romano během covidu nezahálel, sám nebo pod jménem Daniel Romano's Outfit vydal čtrnáct alb nového i archivního materiálu, včetně 23minutové suity Forever’s Love Fool s bubeníkem Tool, Danny Careym.

Životní příběh Romana by vydal na film. Rodiče se ho vzdali krátce po narození, v pěti letech ho adoptovali starší manželé, hráči na kytaru a autoharfu. A k hudbě vedli také Daniela, který se začal učit na kytaru, vyrůstal na folku, country a rocku. Ve třinácti letech se mu ozvali biologičtí rodiče, s překvapením zjistil, že se jedná o rodinu profesionálních hudebníků. Romano si díky nim vyzkoušel nejrůznější nástroje, oblíbil si bicí, jednu dobu dokonce bubnoval v rodinné kapele. Přesto se nejvíce toužil stát pilotem letadla, problémy se zrakem mu ale pilotování znemožnily.

Na střední škole hrával především v punkových kapelách. S kamarády a bratrem Ianem založili Attack in Black. I když se na deskách Attack in Black už objevily folkové a rockové prvky, ve své nejranější podobě byla především punkovou kapelou, Romano naplno své bubenické zanícení projevil v punkovém projektu Ancient Shapes. V létě 2009 se spolu s písničkáři Julií Doiron a Frederickem Squire sešli u mikrofonu a natočili rustikální folkovou desku Daniel, Fred & Julie. Domácky laděná nahrávka je sbírkou lidových písní i několika Romanových originálů, těžko je od sebe rozpoznáte.

Ačkoli je country nádech patrný z mnoha Romanových nahrávek, svůj retro countryový zvuk začal skutečně zdokonalovat až s deskami Sleep Beneath the Willow z roku 2011, Come Cry With Me (2013) a If I've Only One Time Askin' (2015. Nebylo neobvyklé vidět Romana na pódiu v “Nudie suit”, obleku pošitém cinkrlátky a výšivkami.

Na rockabilly albu Mosey z roku 2016 spojil Romano svůj countryový talent s rock and rollem a vytvořil tak jedno z nejvýraznějších alb své diskografie. Na Mosey je Romano vším najednou: punkáčem, rockovou hvězdou i kovbojem v obleku s kravatou, dokonce si zazpívá duet s herečkou Rachel McAdamsovou v jímavé rockové skladbě "Toulouse".

Zatímco na albu Mosey se Romanův zvuk začal rozšiřovat do psychofolk a rockových teritorií, na desce Modern Pressure z roku 2017 se do psychedelie ponořil naplno. Po několika letech odstupu od country se Romano po boku Kay Berkel vrátil k žánru na Human Touch, což stvrdil roku 2020 albem Content to Point the Way s doprovodnou kapelou The Outfit.

V rámci karantény se Romano se rozhodl neohlášeně vydat Visions of the Higher Dream, bublající rockovou desku, kterou z větší části natočil sám v domácím studiu před odjezdem na turné. A to byl teprve začátek. Jak se pandemie prodlužovala, Romano pokračoval ve vydávání materiálu.

Spolu s bubeníkem skupiny Tool Dannym Careym natočili třiadvaceti minutovou progresivní skladbu Forever Love's Fool a vydal dokonce knihu poezie s názvem At Last There Is No End (The Love Poems of Daniel Romano). Kvantita si překvapivě drží neoddiskutovatelnou kvalitu, ještě působivější je, že se každá deska drží jedinečného stylu - country, progrocku, punku atd. Alba z roku 2020 tak posloužila jako mikrokosmos celé Romanovy diskografie.

Umělci jako Daniel Romano nově definují, co znamená být country hudebníkem současnosti. Čerpají z řady neortodoxních vlivů, rock, punk, world music i noise se vkrádá do riffů a refrénů. Country, stejně jako všechno ostatní této neuchopitelné doby, se proměňuje. Ve své nejaktuálnější podobě s kapelou Outfit je Daniel Romano nejrockovější, což nesou konzervativní fanoušci nelibě. Trvat však na jednom směru by bylo u kanadského umělce zcela zbytečné, právě v pestrosti je jeho síla.

daniel carson

Carson McHone je oceňovaná americká písničkářka z Texasu. Její album “Carousel” bylo časopisem Rolling Stone zařazeno mezi nejlepší country & americana alba roku 2018. Letos vydala nové album “Still Life", které produkoval právě Daniel Romano.

Vstupenky zakoupíte v prodejní síti GoOut.net.

Daniel Romano2

Více informací:

www.earthmusic.eu

FB událost: https://www.facebook.com/events/647159263039969


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Senioři potřebují naši pozornost více než kdy dříve. Monika Kopřivová pomáhá knihami

Monika Kopřivová (3)Proslavila se zejména úspěšnými knížkami „Babičko, vyprávěj“ a „Dědečku, vyprávěj“, díky nimž zůstanou životní osudy našich babiček a dědečků stále živé. Založila internetový obchod Babičkářství, který nabízí zajímavé, milé ale ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Michaela Klevisová: Zmizelá v mlze

zmizela v mlze200Připravte si šálu, teplý svetr a několik hrníčků horkého čaje. Nebo ještě lépe svařeného vína, protože u téhle knihy vám bude opravdu zima. S Michaelou Klevisovou se dostaneme na nejsevernější cíp Evropy, vysoko za polárním kruhem do je...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Rande v kině stále není klišé, a to ani pokud jste zrovna teď single

rande z filmu200Kino je od nepaměti jedním z nejčastějších míst setkání prvního rande nebo oslavení výročí. Napadlo vás ale někdy, že se v kině můžete i s někým seznámit? Poslední dva roky, díky světové pandemii, randit v kině moc nešlo, ale ani to neodrad...