Hudební tip: Andělem oceněný písničkář Jiří Smrž vydává nové album Vojna a mír

Hudební tip: Andělem oceněný písničkář Jiří Smrž vydává nové album Vojna a mír

Tisk

Smrz 200Páté studiové album Jiřího Smrže Vojna a mír vznikalo dlouhých sedm let, kdy se třeba rok čekalo na správného hosta, správnou náladu… zkrátka na ten správný čas. V mezičase Smrž vydal album Nedokončené s minimem hostů. Vojna a mír obsahuje čtrnáct nových písní – jak je pro Jiřího Smrže typické, biblicky vzdálených, ale i třeskutě bolestivě současných, jejichž poslech vyžaduje naladění se na jeho vlnu a plné soustředění.

 

Z aktuálního novinkového alba zní všechno to, co příznivci Jiřího Smrže očekávají a mají rádi: charakteristický naléhavý výraz při zpěvu, pečlivě zřetelná výslovnost, melodie plně ve službě poezie. Písně se valí jedna za druhou a košaté texty přinášejí myšlenky tak naléhavé, že jejich proud snad ani nejde zastavit. Natočeno v letech 2015–2022 ve studiu AV SERVIS Vyšší Brod a v domácím studiu Jiřího Kováře. Nahrávka, mix a mastering jsou dílem Jan Friedla.

Český folkový písničkář a básník Jiří Smrž (* 3. května 1954 v Písku) začal hrát na počátku sedmdesátých let ve skupině Zvoníci a v duu s Jiřím Kovářem. V osmdesátých letech psal texty pro skupiny Sem tam a Minnesengři, v roce 2001 vydal první sólovou desku Dědičná krev, za svou druhou desku Poslední láska, která vyšla v roce 2005, získal Anděla v kategorii Folk & Country. V roce 2013 vydal třetí album Kořeny, oceněné rovněž Andělem, a inicioval po 25 letech vydání nikdy nepublikovaného alba skupiny Minnesengři s Pavlínou Braunovou Bílé místo, pro které napsal většinu repertoáru. V červnu 2019 vyšlo čtvrté řadové album Nedokončené a v srpnu 2022 následuje páté album Vojna a mír. Je rovněž spoluautorem folkového oratoria Královna severních záseků (1993) a autorem básnické sbírky Eurydika v uhelném dole (2003). Na rok 2022 chystá souborné knižní vydání svých textů a vzpomínání Dosud. Vystupuje na setkáních Osamělých písničkářů.

Smrz2

Ukázka z textů:

UNIFORMY BEZ OZNAČENÍ
Když k nám vpadli přes hranice
vypadali úplně stejně jako my
obyčejné tváře kluků
co se jako děti báli tmy

Řekli nám, že naše země
byla vždy pouze jejich bratrů zem
My řekli: Ano, to jsme my ti bratři
kvůli tomu jste nemuseli chodit až sem

Mluvili řečí, kterou se mluví i tady
ale ani při nejlepší vůli jsme jim nedokázali rozumět
tak začali střílet a my taky
zpočátku fakt jen kvůli srozumitelnosti vět

A jen jsem si tak někdy říkal
když jsem s nejistotou mířil na ty neznámé
podle čeho tedy vlastně
s jistotou je poznáme?

Měli uniformy bez označení
a my doma přece nebudem chodit v označených
stejně je po všem a jediné, co dá se s jistotou poznat:
Na kulkami označená těla padá sníh

Smrz Vojna a mir

Jiří Smrž: CD Vojna a mír, doporučená cena 300 Kč, vydalo nakladatelství Galén

Více informací: http://www.galen.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro skupinu Flattus je Sunday Music Jam srdcovka!

flattus 200Skupina Flattus vystoupí na začátku září na akci Sunday Music Jam. Co plánují a jak se jim vede se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Tajnosnubná Astra

Astra perexJaká vlastně je Astra Brineová, hlavní hrdinka románového debutu kanadské spisovatelky Cedar Bowersové? V lidech, které během svého života potkává, dokáže vzbuzovat nadšení pro svou osobu, touhu být jí nablízku a pomáhat jí. Proč však tyto vzta...

Divadlo

Život je kabaret

Cabaret 200Muzikál. To jest dramatický žánr, který vyvolává rozporuplné emoce. Jedni ho považují za vysoké umění, neboť jeho provedení klade na interprety notné nároky (muzikáloví herci musí být velmi dobří činoherci, zpěváci i tanečníci), jiní jím opovrhuj...

Film

Kdo si přečte vysoce odborné filmové časopisy?

casop200Mnohé odborné časopisy, které si potrpí na přízvisko "vědecké", se honosí tím, že jsou recenzované. Nemyslí se tím, že by se na ně psaly recenze (jako je třeba tato), nýbrž že sama redakce si nechává recenzovat nabídnuté texty, aby se si tak nechala ...