Markéta Irglová se po více než osmi letech vrací s deskou Lila

Markéta Irglová se po více než osmi letech vrací s deskou Lila

Tisk

Marketa Irglova 200Markéta Irglová, držitelka Oscara, známá nejen díky účinkování ve filmu Once jako polovina dua The Swell Season, se vrací do centra pozornosti s novou deskou LILA. Nové album vydává po více než osmi letech po vydání desky Muna (2014). Doba mezi touto a poslední nahrávkou nebyla pro Markétu Irglovou zdaleka odpočinkovou, protože se vdala, měla tři děti a vybudovala studio, koncertovala a přitom téměř neustále pracovala na nové hudbě.

 

Zatímco velká část hudebníků rekapituluje své prožitky posledních pandemických let, LILA je dílo, které se vyvíjelo a zrálo dlouhou dobu. Nahrávka, texty i celý koncept alba nabízí pohled na cestu Irglové a na to, jak dokázala najít rovnováhu ve své kariéře umělkyně, manželky a matky.

Ústředním motivem cesty, kterou v devíti písních Lila nabízí, je motiv lásky. Deska představuje Markétu Irglovou, která žije svůj vysněný život plný lásky a sdílí smíření s věcmi, které nemůže ovládat. Jak říká sama Markéta Irglová: “Naučit se jednoduše sedět a přijímat věci, které nemohu změnit, mě dovedlo dále, než snaha je vyřešit nebo od nich utéct. Postupně mě to přivedlo do hlubších míst v mém srdci a za to jsem vděčná.”

Irglová vytvořila album LILA se svým partnerem/producentem Sturlou Mio Thorissonem v jejich společném studiu Masterkey. Album je ukázkou klavírních a aranžérských dovedností Irglové, které ji proslavily už v písni „Falling Slowly“. Ke zpěvačce a skladatelce se na celé desce připojuje známá hráčka na smyčcové nástroje narozená ve Finsku a nyní žijící v Irsku Marja Gaynor, český kytarista Peter Moc a venezuelský perkusionista Manuel Barreto.

Marketa Irglova1

LILA připomíná svou náladou práce indie umělců jako Cat Power, Half Waif nebo Damien Rice, zatímco se však dotýká širších témat a stylů, které jsou hudebně blíže duchovnějším umělkyním jako Tori Amos, Sarah McLachlan či Enya.

LILA získala své jméno z indického slova, které se často používá ve chvílích pohody, kdy hravým a dobře míněným způsobem zasahuje do našich životů vyšší moc. Otevřenost těmto neviditelným silám pomohla Irglové orientovat se v jejím umění a životě.

Marketa Irglova Lila Cover

Umělec: Markéta Irglová
Album: Lila

Seznam skladeb:
1. Love Stayed With Me
2. Girl From a Movie
3. High & Dry
4. The Way
5. My Roots Go Deep
6. Remember Me
7. Alchemy of Love
8. The Season
9. Know Yourself

Více informací:

Multilink: https://lnk.to/Lila_MarketaIrglova

https://marketairglova.com
https://www.facebook.com/MarketaIrglova/
https://www.instagram.com/marketa_irglova/
https://www.youtube.com/channel/UCw5v-EcTKnxKMQFH7q_QHsw


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Středověké právo se sice od dnešního liší, ale Emma Riedová nedá při psaní na zkušenosti ze své advokátní praxe dopustit

emma riedova 200Emma Riedová vystudovala práva a dějiny umění a pracuje jako advokátka. Zaujetí pro dějiny a napínavé zápletky ji provází už od střední školy, kdy psala povídky i kratší historické a detektivní příběhy. Tuto svou vášeň zúročila už při psan...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Léčení včelími produkty

vceli produkty (2)Nakladatelství Esence si pro nás v dubnu připravilo zajímavou příručku, částečně odbornou, částečně řadící se do kolonky zdravého životního stylu. Jedná se o Léčení včelími produkty od slovenského autora Štefana Demetera. A nabí...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Severský filmový podzim – Ptáci nad průlivem

ptaci 200I v pátek 10. listopadu jsem vyrazila na film v rámci festivalu Severský filmový podzim do pražského kina Lucerna. Tentokrát padl výběr na válečné drama Ptáci nad průlivem, který přibližuje osudy dánských Židů a pokusy o jejich záchranu před běsnícími nacisty.