Britské kytarové zázraky Editors a White Lies míří na Metronome Prague 2023

Britské kytarové zázraky Editors a White Lies míří na Metronome Prague 2023

Tisk

Metronome Editors200Mezi hvězdami již šestého ročníku Metronome Prague, který se usku-teční 22.–25. 6. 2023 na pražském Výstavišti, vedle francouzských M83 zazáří famózní britské formace Editors a White Lies. První zmíněná zde odehraje svůj první pražský open-air koncert. Na metronome.cz jsou nyní v prodeji zvýhodněné vstupenky z limitované vánoční edice 3 000 kusů.

 

Seznam zveřejněných účinkujících na Metronome Prague 2023 je opět bohatší. Spolu se světoznámým elektronickým projektem M83 multiinstrumentalisty Anthonyho Gonzaleze – zvukovou tsunami složenou ze syntezátorů, kytar, vo-kálů a epických refrénů, jejíž hit Midnight City má na oficiálním YouTube kaná-le kapely téměř 400 milionů zhlédnutí – se můžeme těšit na mistry britské ky-tarové scény Editors a White Lies.

Editors jsou čtyřčlenná alternativní kapela z Birminghamu, založená v ro-ce 2002. Hvězdnou kariéru skupiny odstartoval hned první singl „Bullets“, vydaný v roce 2005. Přelomový byl pro Editors rok 2007, kdy vystoupili jako jeden z headlinerů na obřím festivalu Glastonbury a coby předkapela absolvovali s R.E.M. jejich evropské turné.

Skupina dosud vydala osm alb: „The Back Room“ (2005), „An End Has a Start“ (2007), „In This Light and On This Evening“ (2009), „The Weight of Your Lo-ve“ (2013), „In Dream“ (2015), „Violence“ (2018), „Blanck Mass Sessions“ (2019) a „EBM“ (2022).

Za své debutové album „The Back Room“ byli v roce 2006 nominováni na Mer-cury Prize, jejich druhý počin „An End Has a Start“ obsadil první místo v britské i americké hitparádě alb. Na Metronome Prague 2023 pod širým nebem před-staví nové album, které slibuje strhující kombinaci kytar a elektroniky.

Metronome Editors

White Lies nepatří ke kapelám s dlouhou historií, ale již dnes se řadí ke kultov-ním kytarovkám s armádou fanoušků po celém světě.

Jejich kariéru nastartovalo debutové album „To Lose My Life“ z roku 2009 s bombastickými refrény, které trojici kluků z Londýna vystřelilo ke hvězdám. Ve Velké Británii se dostalo na první místo hitparád a předznamenalo, že White Lies budou patřit k průlomovým kapelám desetiletí.

Skupinu založili v roce 2007 zpěvák a kytarista Harry McVeigh, baskytarista Charles Cave a bubeník Jack Lawrence-Brown ještě pod názvem Fear of Flying.
Do dnešních dnů vydali celkem šest alb, vedle již zmiňovaného „To Lose My Life“, „Ritual“ (2011), „Big TV“ (2013), Friends (2016) Five (2019), „As I Try Not to Fall Apart“ (2022).

Na deskách postupně kalibrovali svůj sound a rozšiřovali zvukovou paletu. Vy-zkoušeli syntetické příchutě i novovlnné groovy, prozkoumali neznámé elektro-nické zvukové krajiny a nezalekli se ani dalších progresivních experimentů. A přesto se jim podařilo zůstat jednou z nejpevnějších rockových formací, která si nechává velké drama na pódium a mimo něj působí velmi nenápadně.

Metronome White Lies

Ročník 2022 se vzdaluje a 2023 se přibližuje. Máme radost, že postupně po-tvrzujeme hudební program, který potěší spoustu příznivců. Byť je jisté, že bu-deme muset vstupenky výrazně zdražit s ohledem na náklady a celkovou situ-aci, přichystali jsme nyní do prodeje tři tisíce vánočních vstupenek za cenu stá-le co nejvstřícnější. Jsme již nyní přesvědčeni, že zážitek s názvem Metronome Prague 2023 udělá o letošních Vánocích radost spoustě z vás,“ těší se organi-zátor David Gaydečka.

Metronome Prague 2023 pokračuje v plné síle a s odhodláním potvrdit své po-stavení nejvýznamnější hudební a umělecké události v Praze, a to za pomoci 8 samostatných scén s více než 50 hudebními projekty čítajícími přes 300 uměl-ců, kteří na nich vystoupí. V žánrově bohatém hudebním programu plném zvučných jmen světové i tuzemské provenience si každý návštěvník bez rozdí-lu věku najde to své.

Již pošesté se bude Metronome Prague konat v areálu Výstaviště Praha, tedy přímo v centru hlavního města. A to je u akce takové velikosti opravdu výji-mečné. Exkluzivní program není zdaleka vším, co nabízí – nebývalý komfort, dostatek míst k sezení, chill-out zóny nebo bohatá gastronomie umocňují cel-kový zážitek a přispívají k maximální spokojenosti návštěvníků.

Prodej vstupenek na nadcházející ročník již byl spuštěn na webu metronome.cz – k dispozici jsou nyní třídenní vstupenky, prodej dalších kategorií a vstupenek na Metronome Warm Up bude zahájen později.

Více informací: www.metronome.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Petra Neomillnerová rozvádí příběhy zaklínačky Loty

zakl 200Nakladatelství Motto vydává reedici tajemného světa královny české fantastiky, Petry Neomillnerové, povídkové knihy Zaklínačka Lota.  Co vše se skrývá v tajemném vybájeném světě, kde najdete nejen z...

Divadlo

Návod na přežití v Divadle MANA: o lásce, naději a síle přátelství

Navod na preziti 200Návod na přežití - to je dubnová novinka, kterou připravuje divadlo MANA v pražských Vršovicích. Návod na přežití, je dojemná tragikomedie o stáří a nemoci, ale hlavně o životním nadhledu a nezdolném optimismu se skvělými herečkami...

Film

The Help „Odvaha přeskočila jednu generaci.“

help PEREXA je tu opět jeden ze srdcervoucích příběhů, tentokrát o tahání figurek po černých polích těmi bílými, jak se jim to na šachovnici hodí. Příběh klasicky postavený na motivu nejlepšího přátelství, které pomalu, ale jistě nakonec zpřetrhají odlišné mo...