Festival Věčná naděje a Terne Čhave uvedou hudbu tzv. zapomenutého holocaustu

Festival Věčná naděje a Terne Čhave uvedou hudbu tzv. zapomenutého holocaustu

Tisk

terne chave 200Nejen tvorba židovských autorů bývala v koncentračních táborech uváděna a hrána. Festival Věčná naděje v letošním roce upozorňuje také na tzv. “zapomenutý holocaust”, tedy pronásledování a likvidaci Romů. Přímo pro Věčnou naději vzniklo ve spolupráci se skupinou Terne Čhave pásmo písní, které v koncentračních táborech vznikly nebo s romským holocaustem souvisejí. Výjimečný koncert proběhne 21. března v pražském Vzletu.

 

 

Romský holocaust je označován termínem porajmos, doslovně “zničení”. Jen na českém území existovalo několik sběrných, pracovních a koncentračních táborů pro Romy, ať už nejznámější Lety, nebo tábor v Hodoníně u Kunštátu, na Liberecku, další v Praze - Ruzyni, Brně, Pardubicích, Olšovci. Ačkoliv romská hudba nepochybně v táborech zněla, nebyla zaznamenána jinak než ve vzpomínkách pamětníků, píseň nahrazovala psanou historii. Jsou dokumentovány vzpomínky na písně s houslemi, romské táborové kapely či nucené zapojení do kabaretních výstupů.

“Dlouho nám trvalo, než jsme téma uchopili a doslova vydýchali. Ty písně jsou neskutečně živé a silné, emoce pracovaly a pracují na každé zkoušce. Některé skladby jsme kompletně ztvárnili z dochovaných materiálů, jindy jsme doplnili vlastní melodii nebo text,“ říká frontman Terne Čhave Gejza Bendig.

Terne Čhave posílí přímo pro tento projekt skvělí královéhradečtí hudebníci Soňa a Ondrej Horváthovi. Uvedeny budou během večera i písně z kapelního repertoáru.

Terne Čhave představují na české i evropské hudební scéně jedinečný fenomén. Jsou jednou z nejdéle fungujících a nejúspěšnějších českých romských kapel. Kromě vystupování na tuzemských - i těch největších - festivalových pódiích, projeli také velkou část Evropy, od Polska, Slovenska a Maďarska přes Itálii, Španělsko, Francii, Benelux, Německo až po Anglii a Skotsko. Již od svých počátků, které sahají do 80. let, se drží svých romských kořenů, nespokojují se však s nekonečnými variacemi na klasický romský folklór, ale vydávají se na svébytnou cestu do různých hudebních oblastí. Jejich vývoj tak směřoval od folku přes world music až po funk a rock. Jejich repertoár tvoří především autorská tvorba, za kterou získali prestižní hudební Cenu Anděl. Energie jejich hry je pověstná, jejich romství se projevuje v osobitých melodiích a zejména v romských textech, ve kterých zpívají o místě dnešních Romů v neustále se měnícím světě.

terne chave plakat

Vstupenky a více informací:

https://goout.net/cs/terne-chave-romska-hudba-v-dobe-nesvobody/szxowsu/

https://www.facebook.com/events/916459989483806

vecnanadeje.org
ternechave.com
facebook.com/vecnanadeje
instagram.com/festival_vecna_nadeje


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniela Choděrová: Divadlo a kreativní práce jsou mojí bytostnou součástí

Daniela Choderova perexJe dvojnásobnou mistryní ČR v pole dance, což je tanec na tyči. Na scéně vystupuje ve vtipné komedii Cavewoman a je to podle ní jedna z nejlepších hereckých zkušeností. Vyzkoušela si také psaní scénářů a kromě divadla milu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Opravdu existuje Dvojí život?

dvoji zivot200V listopadu vyšla u nakladatelství Jota druhá kniha Američanky Flynn Berryové Dvojí život. Psychologický román s prvky thrilleru vás vtáhne a na necelých tři sta stranách vás bude šponovat, jak to asi dopadne…

Divadlo

Na podzim do divadla: A voda stoupá

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co se v podzimních měsícíchzejdete podívat. V listopadu si můžete vyrazit do Divadla Rokoko na komedii A voda stoupá.

...

Film

Co nás přitahuje na Zemi vycházejícího slunce

nakladatelstvi crewV předvánočním období loňského roku se ke čtenářům dostala kniha Planeta Nippon, vydaná nakladatelstvím Crew, které se jinak soustředí především na vydávání comicsů. Trojice autorů – Anna Křivánková, spjatá s ...