Tomáš Kačo vydá v prosinci pět singlů jako připomínku neodehraných koncertů

Tomáš Kačo vydá v prosinci pět singlů jako připomínku neodehraných koncertů

Tisk

TomasKaco 200Původně měl Tomáš Kačo, talentovaný a originální klavírista a skladatel žijící v USA, vystoupit 5. prosince poprvé v Rudolfinu a následně na dvou dalších koncertech ve Zlíně a Novém Jičíně. Ze známých důvodů ke koncertům v prosinci nedojde, ale Tomáš Kačo, jako již vícekrát v životě, dokázal pohotově otočit nevýhodu v inspiraci.

 

 

Třiatřicetiletý absolvent prestižní Berklee College of Music, který v New Yorku pokořil Carnegie Hall, tak v čase plánovaných českých koncertů vydá pět singlů, v nichž specifickým způsobem uchopil různá témata. Vánoční inspirace odkazuje jak k rodnému kraji interpreta (Pásli ovce valaši), tak k české barokní tradici (Chtíc, aby spal Adama Michny z Otradovic). Stejně jako u Juwon’s Lullaby, ukolébavky pro novorozeného syna, jde o sólové nahrávky. Skladba For Ludwig, Yours Elise, která vtipně již v názvu naznačuje volnou inspiraci jednou z nejznámějších klavírních skladeb vůbec, pak vyjde dokonce ve dvou variantách. Vedle sólové klavírní verze se ve druhém provedení přidá jedno z nejstarších evropských koncertních těles, Karlovarský symfonický orchestr v čele se svým renomovaným šéfdirigentem Janem Kučerou. Ten je, stejně jako Tomáš Kačo otevřenou uměleckou osobností, kterou těší vstřebávat nejrůznější podněty a vlivy ze širokého hudebního spektra. Jednotlivé singly budou od 5. prosince zveřejňovány na Spotify, Apple Music a dalších platformách.

Hudbu Tomáše Kača označují kritici za žánr “sui generis”, natolik je jeho způsob propojení klasické, jazzové a tradiční romské hudby originální. Jeho cesta od bazarového rozladěného pianina v novojičínském bytě tradičně velké romské rodiny ke klaviatuře koncertního Steinwaye v plné newyorské Carnegie Hall má rysy amerického snu. Je za ní ale, kromě potřebné trochy štěstí, zejména píle, pracovitost, zvídavost a odvaha mimořádně nadaného umělce, který si zároveň s prestižním vzděláním a mezinárodními zkušenostmi udržel až nevinně dětsky přímou fascinaci krásou hudby, jíž se spontánně poddává a pracuje s ní zcela po svém.

Tomáš Kačo se nenarodil se zlatou lžičkou v ústech, ale hudba byla ve velké novojičínské romské rodině, která vždy držela a drží pospolu, zcela přirozenou součástí života. Tomáš začal v pěti letech hrát na klavír zcela intuitivně, noty, stupnice a základy techniky a hudební teorie přišly až na novojičínské ZUŠ ve 12 letech. Následovala studia na Janáčkově konzervatoři v Ostravě pod vedením renomovaného profesora Pavla Motlocha, muže, který Tomášův talent rozpoznal a připravil jej na úspěšné druhé přijímací zkoušky. Na pražské AMU patřil k zásadním pedagogům především profesor Ivo Kahánek. Výhra v soutěži mladých skladatelů pak “padla” na velkou americkou šanci – Tomáš Kačo ji použil na cestu na přijímací zkoušky na bostonskou Berklee College of Music, které proběhly v Paříži. Zde uspěl, renomovanou americkou školu pak dokončil už po dvou letech studia v roce 2017 a rozhodl se v USA zůstat. V roce 2018 po famózním úspěchu v newyorské Carnegie Hall vydal první CD My Home, které představilo jeho originální styl na pomezí jazzu, vážné hudby a četných vlivů lidové hudby z celého světa. Hostuje na ní několikanásobný držitel ceny Grammy John Patitucci, Ondřej Gregor Brzobohatý, Kühnův dětský sbor, ale i Kačova mladší sestra Veronika. Tomáš Kačo se v současnosti usadil v Los Angeles a mimo koncertní činnost se snaží prosadit také jako aranžér a skladatel filmové hudby.

TomasKaco


Více informací:
www.tomaskaco.com
www.facebook.com/TomasKacoFanPage
www.instagram.com/tomaskaco
www.youtube.com/user/MrTominik


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S Hamletem jsem prožil neskutečně krásné chvíle od prvního dne, říká herec Petr Kubes

kubes perexNa jevišti Moravského divadla v Olomouci patří Petr Kubes k nejvytíženějším hercům. V této sezóně se objevuje hned v několika titulech, vedle komedií a muzikálu Šakalí léta jsou to také dvě Shakespearovy hry - Hamlet, kde hraje titulní roli, a B...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Danielle Steel: Hra čísel aneb když vás po skoro dvaceti letech opustí manžel

Hra čísel

Romány Danielle Steel znají čtenářky celého světa a tyto knihy vždy dovedou potěšit. Nejinak je tomu i s novým románem Hra čísel, který vydalo nakladatelství Ikar. Velmi snadno se začtete do poutavého příběhu o jednom nepovedeném manželstv...

Divadlo

Slovácké divadlo uvádí soudní drama Teror přímo u Okresního soudu

teror200V pátek 29. dubna se příznivci Slováckého divadla dočkají dalšího výjimečného zážitku. Soudní drama Teror německého dramatika a právníka Ferdinanda von Schiracha Teror budou hrát divadelníci v jednací síni Okresního soudu v Uherském Hradišti a o vině či n...

Film

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...