Banksymu kniha sluší

Banksymu kniha sluší

Tisk

banksy 200V nakladatelství Universum vyšla velkoformátová kniha s krysou na přebalu a jménem Banksy. Pojďte do ní nahlédnout!

Banksy a já

Na díla Banksyho jsem narazila už někdy v pubertě – slavný obraz holčičky s balónkem jsem měla uložený v obrázcích a o dalších dílech jsem měla povědomí. Poté se ke mně vrátil v předmětu Umění a média, kde jsme hledali i to, co v Banksyho dílech nebylo. Naštěstí jsem dokázala poznat symboly míru a předmět i studia dokončila bez nějaké pachuti spojené s tímto umělcem. A co mě na něj fascinuje nejvíce je, že stále tají svou identitu. Moc jsem se těšila na tuto publikaci, až se o Banksym dozvím více.

Co v knize najdete?

Kniha začíná předmluvou Johna Bradlera, který je také autorem popisků. Následují kapitoly: Být, či nebýt Banksy?, Banksy, portrét umělce, Krysy, opice a další neobyčejný stvoření, Politická a společenská angažovanost, poslání na celý život, Láska a mír, naděje a sny, andělé a démoni, Umění a improvizace, Obezděný hotel, naděje na lepší budoucnost a Epilog. V úplném závěru jsou životopisné údaje autorů a informace o autorech fotografií.

Kdo je Banksy?

Tato otázka se jeví jako velmi složitá a také autoři knihy se s ní potýkají po svém. Podle Johna Brandlera by otázka měla znít spíše, kým je Banksy a v předmluvě o něm píše toto: „Když jsem přednedávnem dostal dotaz na Banksyho osobnost, vylíčil jsem ho jako mistra šéfkuchaře. Vzal zavedenou techniku šablon – jako dítě je vyráběl každý -, přidal rychlost Bleka Ie Rat, přihodil svůj osobitý styl humoru i politického komentáře a nezákonné poškozování cizí věci povýšil na vrcholnou uměleckou formu. Bravo!"

Mě velmi zaujal popis od Alessandry Mattanza na dvacáté straně: „Co na tom sejde, kým Banksy je? Banksy není tvář, Banksy je sdělení. Banksy jsou slova, malby, nápady, obrazy rezonující v srdci, které vedou k reflexi, ke kladení otázek; které zneklidňují společnost; které kritizují a odsuzují státy s jejich chorobnými sledovacími systémy, válkami a zabíjením, s násilím, zneužíváním moci a nespravedlnostmi; které povyšují na hrdiny ty, na než se často zapomíná, ty, kteří zesměšňují konzervativního ducha, jenž se výhružně vznáší ve vzduchu a soudí a kritizuje ty, co se odlišují.“

Skvělý příběh

Alessandra Mattanza vysvětluje, že kniha nemá být výčtem Banksyho děl připomínající výstavní katalog ani nechce jeho tvorbu hodnotit; jednoduše si klade za cíl vylíčit jeho cestu a vizi a jejich prostřednictvím odvyprávět příběh. Podle mě je to příběh opravdu skvělý a zvu vás na něj! Místy budete kroutit hlavou, jindy se smát, někdy žasnout nad genialitou díla nebo jeho aktuálností, případně silou sdělení. Ve mně se střídala spoustu emocí, nechávala jsem na sebe působit díla a s velkým zájmem si o nich přečetla více.

O autorech

John Brandler je význačným a uznávaným odborníkem na street art. O Banksyho se začal zajímat roku 2003 a od té doby si vybudoval rozsáhlou sbírku děl a načerpal o tomto umělci množství vědomostí. Často vystupuje i v televizi a diskutuje o Banksyho tvorbě. V Anglii vede galerii Brandler.

Alessandra Mattanza je spisovatelka, scenáristka a umělecká fotografka. V současnosti přispívá snímky i testy do řady publikací a časopisů a podílí se na tvorbě rozhovorů a krátkých dokumentárních filmů pro televizní studio Universal a další stanice. Je také autorkou románů, scénářů, ilustrovaných cestopisů a turistických průvodců. Napsala knihy: Wonders of New York, Australia: The New Frontier, My New York: Celebrities Talk about the City, My Paris: Celebrities Talk about the Ville Lumiére, Street Art: Famous Artists Talk about Their Vision a C215: #christianguemy – Stencil Art.

banksy

Banksy
Autor: Alessandra Mattanza
Překlad: Milan Lžička
Žánr: populárně naučná, umění, kultura
Nakladatelství: Universum (Euromedia Group)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 239
Hodnocení: 90 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/515774-banksy.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Brichta: „Nechtěl bych skončit jako typický popový prostitut.“

Aleš Brichta, ikona naší rockové scény, právě dojel vzpomínkové turné, ale stále má před sebou spoustu koncertů. V rozhovoru si můžete například přečíst, jak to vypadá s novou deskou či co si myslí o turné Arakain. Tak směle do ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Santini – peklem duše k světlu světa

satini200Dramatický životní příběh geniálního umělce Jana Blažeje Santiniho-Aichla dává čtenářům nahlédnout do mysli nejoriginálnějšího architekta vrcholného baroka. Emotivní román provede Santiniho osamělým dětstvím poznamenaným tělesnou vadou, i dospělost...


Literatura

Yonmi Parková: Abych přežila: Můj útěk ze Severní Koreje

abych200Je těžké o této knize říct něco víc, než pouze to, že je silná a dojemná. Možná je to jedna z mála zpovědí, která doopravdy říká, jak to chodí v Severní Koreji, pohlíží na to očima malého děvčátka, že kterého se díky okolnostem stala předčasně dospělá že...

Divadlo

Sen noci svatojánské promění jeviště v magickou džungli

sen noci svatojanskeV malírně zlínského divadla vzniká jeden z největších bubnů v republice! Pro nesmrtelnou Shakespearovu komedii o zběsilé touze po lásce a milování Sen noci svatojánské, která bude mít pre...

Film

Saulův syn navrací noční můru minulosti

sauluv syn paraSaulův syn je maďarské drama, které nám jako svůj debutní film přináší režisér a scénárista László Nemes. V českých kinech ho můžeme vidět od 18. 2. 2016. Snímek nově ohodnocený soškou Oscara za neanglicky m...