Prague Photo Festival pokračuje

Prague Photo Festival pokračuje

Tisk

praguephoto 200Prague Photo 2013 již sice skončilo, zato jeho dceřiný projekt Prague Photo Festival nyní úspěšně běží v několika pražských galeriích. Oproti dubnovému Prague Photu, jehož cílem bylo seznámit laickou i odbornou veřejnost s aktuální tvorbou studentů foto-oborů napříč Českou republikou, zaměřením jednotlivých studií, ale i s prací obor podporujících institucí, se Prague Photo Festival zaměřil zejména na známější jména české fotografie.

 

Nejrozsáhlejším kurátorským počinem je bezpochyby výstava Vnitřní okruh v současné české fotografii konaná v budově Městské knihovny, pod záštitou Galerie hlavního města Prahy. Titulním námětem, tedy oním vnitřním okruhem, je myšlena intimní zóna umělce - to, co je mu nejbližší, to, co ho bezprostředně obklopuje. Fotografie více jak čtyř desítek tvůrců (např. Ivana Pinkavy, Jiřího Davida, Dity Pepe nebo Veroniky Bromové) reflektují nejbližší okolí fotografů-umělců, osoby, věci a témata, na kterých jim záleží. Krom výše jmenovaných můžete na nevšední expozici pod kurátorskou taktovkou Vladimíra Birguse objevovat také styl a tendence čerstvých absolventů či studentů uměleckých škol.

Jedinečnou a původní výstavu Moje barvy, zachycující barevnou produkci významného „československého“ fotografa Tono Stana, pro změnu hostí sympatická Leica Gallery Prague. Tono Stano, proslulý především černobílými akty, tak tentokrát v autorsky komponovaném pojetí představuje další, tentokrát barvu zachycující aspekt své tvorby.

prague photo tono stanoGalerie Václava Špály propůjčila své prostory společnému projektu dua Štěpánka Stein a Salim Issa s názvem Šampioni. Aktuální pohled na společnost, jeho měřítka, hodnoty a pomíjivost - to vše v manifestačním duchu žánru sociální fotografie zachycuje výstava, která podle slov kurátorky Martiny Pachmanové může být nahlížena jako další významná součást tvorby Štěpánky Stein a Salima Issy odhalující „panoptikum lidských typů.“ A stojí za to dodat, že nejen těch lidských.

prague photo stein 1

Mezi dalším zmiňme také to, že Artinbox Gallery uvádí výstavu fotografií Dany Kyndrové a Líby Taylor nazvanou Matky. Obě dvě fotografky zachycují téma ženy-matky napříč světovými kulturami a jejich zvyklostmi, od momentu porodu přes péči o dítě a jeho výchovu. Zajímavostí projektu je krom jiného i návaznost, či souvislost s cyklem výstav Umění porodit, jenž probíhá u příležitosti Dne matek pravidelně již od roku 2006.

prague photo matky

Oproti tomu Barbora Bálková vystavuje v galerii Fotografic svoje Babičky. Nejedná se však ani o sbírku knih Boženy Němcové, ani o jen tak nějaké portrétní zachycení nedoceňovaných rodinných příslušnic. Fotografický cyklus Babičky je především konceptuální fotoreflexí individuálních, a částečně pozapomenutých rodinných příběhů.

prague photo babicky

Pokud tedy nevíte, jak přečkat pošmourné jarní dny, račte se uchýlit (nejen) právě do jedné z výše uvedených pražských galerií a vyměnit tak všední pohledy z oken za pohledy přeci jen o něco méně všední.

Vnitřní okruh v současné české fotografii
15. 5. – 18. 8. 2013
Městská knihovna, 2. patro, Mariánské náměstí 1, Praha 1
otevřeno: út-ne 10.00-18.00
vstupné: 120,- / 60,- Kč
reprízy: Mesiac fotografie, Dom umenia, Bratislava, 5. 11. – 1. 12. 2013; Muzeum umění Olomouc, 15. 5. – 14. 9. 2014
další informace: http://www.kuklikova.cz/kuklikova/vnitrni-okruh.html
http://www.ghmp.cz/cs/web/guest/vystavy/-/vystavy/vystava/100068

TONO STANO: Moje barvy
19. 4. 2013 - 16. 6. 2013
LEICA GALLERY PRAGUE, Školská 28, 110 00 Praha 1
otevřeno: pondělí – pátek: 9–21 hodin; sobota – neděle – st.svátky: 14–20 hodin
vstupné: 70,- / 40,- Kč
další informace: http://www.lgp.cz/cz/udalost/vystava/tono-stano.html

Štěpánka Stein a Salim Issa: Šampioni
2. 5. 2013 – 23. 6. 2013
Galerie Václava Špály, Národní 30, Praha 1, 110 00
otevřeno: denně 11.00 – 19.00 hod
vstupné: 40 / 20 Kč
další informace: http://www.spalovka.cz/

Dana Kyndrová, Líba Taylor: MATKY / MOTHERS
15. 5. – 14. 6. 2013
Artinbox galerie, Perlová 3, Dům v Kisně, Praha 1
otevírací doba: úterý, čtvrtek: 14 – 16 h. (nebo na vyžádání)
další informace: http://www.artinbox.cz/?p=2517

Barbora Bálková: Babičky
30.4.2013 – 9.6.2013
GALERIE FOTOGRAFIC, Stříbrná 2, Praha 1
otevřeno: denně 13-19h
další informace: http://www.fotografic.cz/BABICKY%20ABOUT%20THE%20EXHIBITION.htm

Zdroj foto: praguephoto.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to crazy a mělo to být crazy, říká Vlady Gryc o svém novém klipu Tchýně

vlady perexJe to pár dnů, co představil zpěvák a textař Vlady Gryc svůj první videoklip s písničkou Tchýně. Zatímco hudba je dílem Hellmuta Sickela, postavu příšerné tchýně si ve zmíněném klipu střihla šansoniérka a muzikálová herečka Renata Drössler. I...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Konkubina-Li

altZnám stínové loutky Indické, trošku i ty na Jávě, Barmě, ale vůbec jsem neznala čínské, přišly za námi až do Prahy. Otvírala se výstava se jménem OPEN VISION a doprovodně SHADOWS ON STAGE. Pojmenovala bych to stíny na jevišti....


Literatura

Anders de la Motte uzavřel svou sérii ročních období

jarni obet 200Jarní oběť je závěrečným dílem z volné série oblíbeného švédského spisovatele Anderse de la Motta. Po Zimním ohni přichází jaro a s ním i oběť.

...

Divadlo

Na Letních scénách Divadla Bolka Polívky se letos bude hrát od 11. června do 14. srpna. Předprodej vstupenek zahájen

letni scena 200Tři atraktivní lokality a desítky pozoruhodných titulů pod hvězdnou oblohou… Sedmý ročník Letních scén Divadla Bolka Polívky nabídne divákům mimořádně intenzivní divadelní zážitky. Od 11. června do 14. srpna se bude hrát v amfiteátru na Kr...

Film

Pečlivě dávkovaná smrt
ImageVálečné drama ze současného divokého východu vypráví přímočarý akční příběh o tom, jak speciální francouzské komando zachraňuje odvážnou novinářku Elsu ze spárů teroristických únosců. Překvapivě snadná záchrana z vězení s...