Kája Saudek - Zlatá éra československého filmového plakátu XIX.

Kája Saudek - Zlatá éra československého filmového plakátu XIX.

Tisk

saudek plakat 200Ve foyer kina Světozor se od 23.května do 31. července koná výstava plakátů krále českého komiksu Káji Saudka, který se výrazně zapsal také do dějin české kinematografie.

 

 

Tato výstava poprvé mapuje celou Saudkovou tvorbu v tomto žánru, a to včetně mnoha návrhů, které nedošly realizace. Díky přímému srovnání realizovaných a nerealizovaných plakátů jsou často dobře patrné zásahy cenzury, která dusila Saudkovu tvorbu zejména po roce 1971.

Kája Saudek (1935) je nejvýznamnější český komiksový tvůrce, zakladatel typické „saudkovské“ komiksové školy a zároveň jediná osobnost v domácím komiksu, jejíž věhlas přesáhl hranice České republiky (respektive Československa). Podle svých vlastních slov je komiksem přímo odkojen. Již ve škole začal spolu s bratrem Janem kreslit první vlastní komiksy pro třídní časopis. V roce 1966 ho Miloš Macourek přizval ke spolupráci na filmu Kdo chce zabít Jessii? , čímž odstartoval průlom v jeho výtvarné práci.

Nezaměnitelný rukopis učinil z tvůrce výtvarného pojetí filmů Kdo chce zabít Jessii? (1966) a Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1971) jednoho z nejpopulárnějších autorů filmových plakátů.

Uspořádání výstavy je dílem filmové galanterie Terryho ponožky, která již dlouhodobě připomíná význam českého výtvarného plakátu. 19. pokračování cyklu, věnované Kájovi Saudkovi, doprovodí vydání kompletního 32 stránkového katalogu všech Saudkových návrhů v limitované edici 500 kusů, který bude, jistě i díky raritám, které obsahuje, bonbónkem pro početnou obec Saudkových fanoušků. Tento katalog připravily Terryho ponožky ve spolupráci s Galerií Mona Lisa.

saudek plakat1

O Terryho ponožkách

Obchod Terryho ponožky zahájil svou činnost v roce 2005, kdy ho slavnostně otevřel režisér Terry Gilliam. Od té doby se z této filmové galanterie stal největší prodejce filmových plakátů ČR s databází více než 6 tisíc autorských výtvarných plakátů. Mimo samotný prodej filmových plakátů se velmi intenzivně věnuje i pořádání výstav filmových plakátů, a to nejen v galeriích kin Aero a Světozor, ale i v ostatních kinech v ČR a na filmových festivalech doma v zahraničí. Samostatnou kapitolou je pak budování ARCHIVU filmových plakátů.

Název obchodu „Terryho ponožky“ se váže k opakovaným návštěvám slavného režiséra Terryho Gilliama, člena legendární britské skupiny Monty Python, v kině Aero. Při jedné z nich na podzim roku 1999, kdy Terry Gilliam besedoval s diváky kina, ho pravděpodobně jejich neodbytné dotazy donutily sundat si vysoké zimní boty. Již takto neobut a tedy v ponožkách dokončil diskusi s diváky. Legendární moment zachycuje dnes již stejně legendární fotografie Terryho v ponožkách.

Při přípravách otevření obchodu v roce 2005 a hledání jeho vhodného názvu v mysli zakladatelů vytanula tato dávná příhoda. Terrymu navrhli pojmenovat obchod po jeho ponožkách a on s nápadem pojmenovat obchod TERRYHO PONOŽKY laskavě souhlasil. Navíc si i odskočil z natáčení svého filmu Kletba bratří Grimmů, které probíhalo v České republice, a 10. 11. 2005 obchod slavnostně otevřel. Pod mírným nátlakem pak věnoval obchodu jednu svoji ponožku s „psíčkem“, která je od té doby, i s jeho věnováním, vystavena před obchodem. Tímto se stal Terry Gilliam kmotrem obchodu Terryho ponožky.

saudek plakat 2

Kája Saudek - Zlatá éra československého filmového plakátu XIX.
KDE: foyer kina Světozor
KDY: 23. května - 31. července 2013
Pořadatel: Terryho ponožky

Zdroj informací a foto: www.terryhoponozky.cz ,


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mít svůj „dream team“ je opravdu „dream“, říká zpěvačka Tereza Černochová

Cernochova perexŠiroké publikum ji prvně zaznamenalo, když se ještě vlnila v dívčím triu Black Milk. Později na sebe Tereza Černochová upozornila prvním sólovým albem Small Monstrosities, kde zpívala hlavně cover verze písniček z přelomu sedmdesátých a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

SLOVENSKÁ POCTA OSOBNOSTEM ČESKÉ KULTURY

zavacky perexV Českom spolku v Košiciach privítali na prelome starého a nového roka návštevníkov, ktorí fandia českému umeniu a tiež výtvarnému žánru kariportrétu. Pripravili pre nich netradičnú a zaujímavú medzinárodnú výst...


Literatura

Norman a duchové: Harry Potter to není ani náhodou, ale nám to vadit nebude!

kniha norman a duchoveKniha od Elizabeth Cody Kimmelové vznikla podle scénáře Chrise Butlera k celovečernímu animovanému filmu ´Norman a duchové´. Zapracovali na něm známí tvůrci Koralíny, Mrtv...

Divadlo

Biskupskému dvoru bude kralovat Eliška/Rejčka

EliskaRejcka 200Letní premiéra na Biskupském dvoře bývá již tradičně spojena s některou výraznou brněnskou osobností či událostí. Příběh o životě Elišky Rejčky se nabízel už několikrát a dramaturgie našeho divadla o něm často uvažovala. Vždyť tato dvojná...

Film

Křečovitá taškařice Život je život/ dvojrecenze

zivot je zivot perexJak moc se liší pohled našich dvou redaktorů na komedii Život je život? Jan Jaroš uvádí: Milan Cieslar - po diváckém úspěchu "nekorektní" komedie Láska je láska - zjevně již opustil někdejší u...