Malířka Zuzana Linder vystavuje celý březen v Domě kultury v Kroměříži

Malířka Zuzana Linder vystavuje celý březen v Domě kultury v Kroměříži

Tisk

zuzana200Odrazy duše se jmenuje výstava malířky Zuzany Linder. Umělecká prezentace renomované malířky je k vidění v rozsáhlíém foyer Domu kultury v Kroměříži. Výstava byla zahájena slavnostní vernisáží ve čtvrtek 2. března vernisáží a potrvá do 30. března 2023.

 

Malířka prezentuje svá díla z posledního období let 2020 až 2023. Větší část obrazů je zapůjčena od soukromých majitelů. Kurátorem výstavy je kroměřížský podnikatel Michal Kučera.

„Odrazy duše – sám název této výstavy je zkrácenou odpovědí. Obrazy se mi zjevují ve snech, v myšlenkách, v něčem, čemu říkám „hovory k sobě“. Jistě jsou vzpomínkami na dětství, životní zážitky, světlo a temno. Je to řeč duše, kterou není možné vyjádřit slovy. Na co myslím, čeho se bojím, to, co mě fascinuje. Jednoduše, kdybych to vše mohla vyslovit, nebylo by pro mě tak naléhavé malovat,“ říká malířka.

zuzana foto 1

Zuzana Linder je kroměřížskou rodačkou. Pracovala v Muzeu Kroměřížska jako konzervátorka, v bývalém Pal Magnetonu byla redaktorkou podnikových novin, později pracovala v redakci Městského úřadu Kroměříž jako šéfredaktorka čtrnáctideníku Hanácké Athény, který založila. V roce 1993 otevřela Penzion lilie ve Ztracené ulici v Kroměříži, který je dnes známý jako Modrý dům.

Na otázku, co ji obvykle inspiruje k její tvorbě, umělkyně říká: „Inspiruje mě to, čím žije má duše. Hudba určitě, bez muziky, v tichu nemůžu malovat. Někdy Mozart, Prokofjev, jindy Pink Floyd, Rammstein. Možná také literatura, nepřímo. Maluji to, čím jsem, co cítím, ne to, co vidím. Je to jako vstupovat do jiného světa, do krajiny za zrcadlem. Vlastně ten celý obraz není nikdy dokončen, skládá se z malých kousků jako mozaika, jako život. Jsou to obrazy „čtecí“, vždycky můžete najít něco, co jste ještě včera neviděl.“

zuzana foto2

Zuzana Linder nyní žije a tvoří v Brně. Malířskou tvorbou se intenzivně zabývala stále, s krátkými přestávkami. Vystavovala mnohokrát nejen v Kroměříži, ale také v Praze, Olomouci, Prostějově a také v zahraničí – Francie, Švýcarsko. Její obrazy jsou v soukromých sbírkách v Německu, Anglii ve Švýcarsku, ale také v Kroměříži a Brně. V červnu tohoto roku zahajuje další výstavu v galerii Café Alternatif v Praze.

zuzana foto 3

Zdroj foto: Robert Rohál


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Socha: „Takzvaný Největší Evropan všech dob nebyl žádný král, filozof ani prezident, zato ale vážil přes padesát tun“

Socha 200Vladimír Socha je publicista, bývalý pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie a přírodních věd. Je autorem patnácti knižních titulů pro děti a dospělé a jeho poslední novinkou je kniha Pravěcí vládci Evropy, která vyšla...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

V Plzni je kombinovaná výstava kreseb a oděvů

zabranska helekalovaDo 19. října potrvá v galerii svaté Anny v Plzni výstava kreseb a ilustrací akademických malířek Marie Zábranské a oděvů Evy Helekalové.  Na vernisáži o jejich tvorbě promluvila předsedkyně U...


Literatura

Příběh skutečného hrdiny

samal200Nakladatelství Epocha vydalo v nedávné době již druhou knihu o legendě pražské mordparty Jiřím Markovičovi. Jejím autorem je Petr Šámal a nese jméno Kriminalista   .

...

Divadlo

Lidé, vraťte se do divadel, vzkazují ochotníci veřejnosti a zvou na podzimní Divadelní přehlídku ochotnických souborů

holesov divadelni prehlidka 200Po tříleté covidem vynucené pauze se do Holešova vrací tradiční Divadelní přehlídka. Od 21. do 23. října vystoupí v kině Svět ochotnické soubory z regionu. Přehlídka je tentokrát nesoutěžní, podle členů holešo...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...