PRAGUE SPRING FESTIVAL - VOL.2 BLUE EDITION přináší nahrávky všech šesti děl, která zazněla ve světové premiéře

PRAGUE SPRING FESTIVAL - VOL.2 BLUE EDITION přináší nahrávky všech šesti děl, která zazněla ve světové premiéře

Tisk

Pražské jaro200Festival Pražské jaro nabídl v roce 2022 svým posluchačům v Centru současného umění DOX+ nový formát, který se věnuje pouze současné hudbě – Prague Offspring 2022. První ročník se uskutečnil během víkendu 27. a 28. května. Představil nejen české, ale i zahraniční soudobé skladatele a jako svou rezidentku vybral rakouskou skladatelku Olgu Neuwirth, která je v posledních desetiletích hojně vyhledávanou umělkyní. O světové premiéry děl, které na CD uslyšíte, se postaral orchestr specializovaný na současnou hudbu, Klangforum Wien, který bude s Pražským jarem prohlubovat spolupráci i v nadcházejících ročnících.

 

Toto CD přináší nahrávky všech šesti děl, která zazněla ve světové premiéře, a ukázku z tvorby rezidenční skladatelky prvního ročníku Prague Offspring Olgy Neuwirth.

Rakouský soubor Klangforum Wien založil skladatel a dirigent Beat Furrer v roce 1985. Soubor od té doby zásadním způsobem ovlivňuje podobu současné hudby. Úzce spolupracuje s těmi nejlepšími skladateli z celého světa a formou objednávek podporuje vznik nových děl. Soubor Klangforum Wien během své více než pětatřicetileté existence získal pozici jednoho z nejrespektovanějších světových ansámblů specializovaných na soudobou hudbu a rozrostl se ve významnou instituci s celou řadou aktivit od vlastních velkorysých projektů přes spolupráce na často celovečerních multimediálních dílech až po různé edukativní projekty. Diskografie souboru zahrnuje více než sedmdesát CD, ansámbl premiéroval přes pět stovek nových skladeb včetně řady dnes již ikonických děl, jako je in vain Georga Friedricha Haase nebo opery Lost Highway Olgy Neuwirth. Soubor Klangforum Wien je pravidelně zván nejvýznamnějšími světovými festivaly a koncertními domy v Evropě, Spojených státech a Japonsku, získal četná ocenění, pracuje s vynikajícími dirigenty.

Dnes Klangforum Wien tvoří dvacet čtyři hudebníků z deseti různých zemí. Mezi nejvýznamnější projekty současné sezony patří vystoupení na festivalech Wiener Festwochen, Acht Brücken a ManiFeste v Paříži. Na Pražském jaru se soubor poprvé představil v roce 2018, kdy provedl díla Enna Poppeho, Bernharda Langa a ve světové premiéře novou skladbu Luboše Mrkvičky na objednávku festivalu.

Dirigent Bas Wiegers svou kariéru začal jako houslista, ale od roku 2009, kdy získal dirigentské stipendium nadace Kersjes Foundation, se začal naplno věnovat dirigování. Stal se asistentem Marisse Jansonse a Susanny Mälkki u Královského orchestru Concertgebouw Amsterdam. V Nizozemí spolupracuje s orchestry, jakými jsou Residentie Orkest, Nizozemská filharmonie nebo Rotterdamská filharmonie. V letech 2018–2022 byl hlavním hostujícím dirigentem souboru Klangforum Wien.

Na výrobu CD přispělo Ministerstvo kultury České republiky.

JIŽ VYŠLO:
PRAGUE SPRING FESTIVAL - VOL.I BLUE EDITION

Čtyři skladby současných českých skladatelů, které festival Pražské jaro objednal a premiéroval v letech 2018-2020.

PRAGUE SPRING FESTIVAL - VOL.I GOLD EDITION

Výběr koncertů České filharmonie pod taktovkou vynikajících světových dirigentů v počátečním desetiletí festivalu Pražské jaro. Každá z nahrávek je jedinečná svým historickým významem.

PRAGUE SPRING FESTIVAL - VOL.II GOLD EDITION

Také v druhém výběru vynikajících nahrávek z koncertů Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro setrváme v počátečních desetiletích jeho historie. Z té doby existuje řada záznamů z koncertů význačných světových umělců, jejichž úroveň neztratila ani po letech svou aktuálnost. Oba snímky, jež každé z obou CD otevírají, zachycují události pro festival a celý tehdejší český hudební život zcela mimořádné.

PRAGUE SPRING FESTIVAL - VOL.III GOLD EDITION
Exklusivní výběr nahrávek jedinečných symfonických koncertů z festivalu Pražské jaro za účasti vynikajících hostujících dirigentů a sólistů. Třetí 2CD Gold Edition je zaměřeno na období mezi lety 1968 až 1980.

Pražské jaro

PRAGUE SPRING FESTIVAL - VOL.2 BLUE EDITION

Obsah:
1/ Jakub Rataj — Fade No More
2/ Lucie Vítková — Dream of Others / Sen ostatních
3/ Konstantin Heuer — peripety – dissolution
4/ Ian Mikyska — Dissolving; Settling
5/ Adrián Demoč — Chord and Trembling /Súzvuk a chvenie
6/ Olga Neuwirth — Spleen III
Martin Smolka — Angel Steps /Andělské schody
7/ I. Part / část
8/ II. Part / část
9/ III. Part / část
10/ IV. Part / část
11/ V. Part / část
Celkový čas 69:46

Více informací: www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Kniha o Nesmrtících zbraních potěší hlavně odborníky

nesmrtici zbrane 200V nakladatelství Universum vyšla kniha Nesmrtící zbraně a další technické prostředky. Pojďte do ní nahlédnout.

 

...

Divadlo

Nemusí to znamenat nic, ale mohlo by!
ImageKlidné vody vyšetřovací stanice rozčeří krátký telefonát oznamující záhadnou vraždu u Betlémáku. Parta z kriminálky Aneňák jde do akce! Divadlo Na zábradlí uvedlo poblázněnou krimi-komedii autora Egona Tobiáše...

Film

Vymazlené DVD Super 8
ImageSuper 8, film režiséra J. J. Abramse, který se proslavil seriálem Ztraceni a natočil například Mission: Impossible III a Star Trek, byl dychtivě očekávaným blockbusterem, který vsadil na strategii přitáhnout do...