Haně a Petrovi Ulrychovým vychází u Supraphonu nový výběr zásadních písní

Haně a Petrovi Ulrychovým vychází u Supraphonu nový výběr zásadních písní

Tisk

ulrychovi200Nové supraphonské album Hany a Petra Ulrychových vychází hned z několika důvodů. Jednak oba protagonisté slaví letos významná jubilea, jednak album nazvané Odkud a kam/To nejlepší 1969 – 2022 je výběrem zásadních písniček ze všech dekád této legendární dvojice. Dvojice s krásnými hlasy, což je v tomto případě zvonivý skvost Hanin a mužná vřelost Petrova.

Sourozenci Ulrychovi letos slaví v součtu 155 let hudbou vrchovatě naplněných životů. Za tu dobu nabídli spoustu muziky, od bigbítových šedesátek přes tematické sedmdesátky a dlouhé období s Javory až po aktuální průnik elektrického návratu s folklorními přáteli. Tentokrát se Petr rozhodl ve formátu LP (12 písní, některé na vinylu poprvé) a CD (15 písní) vybrat to jimi samotnými považované za nejcennější z bohaté diskografie.

OdkudKam LP

Kompilace tak klene oblouk od hitových nahrávek s Atlantisem, připomíná Odysseu či Nikolu Šuhaje, potvrzuje skvělost příklonu k lidové a z ní vzniklé originální muzice až po radost z nyní častého spojení Ulrychovců, Javory beatu a Hradišťanu. Spolupráce skladatele, textaře a zpěváka Petra s jeho stále úchvatným hlasem obdařenou sestrou Hanou patří mezi to nejlepší, co naše hudba řečená populární za posledních šest dekád přinesla.

ulrychovi foto 1

Hudební publicista Čestmír Klos kdysi napsal, že se „Ulrychovci nenarodili ve Velké nad Veličkou, ale v Hradci Králové (Petr) a v Liberci (Hana), jejich otec nebyl horňácký primář, ale operní tenor, víceméně vyvolaná folkloristická éra, doznívajících v muzikantských začátcích v první polovině šedesátých let, je zanechala zcela lhostejnými a jejich zájmy se od skládání (Petr) a interpretace (Hana) divadelních písniček (soubor Dibetra) čím dál víc posouvaly k rocku (skupiny Vulkán a Atlantis) či alespoň rockem ovlivněnému střednímu proudu (album 13 HP). Jejich vztah k folklóru tedy nebyl motivován běžnými vlivy rodiny (vyjma nikdy nezapomenutelného zpěvu koled s maminkou), okolí či pracovního prostředí, nevyprovokovala je ani žádná módní hudební vlna. Cesta Ulrychových od rocku k folklóru byla diktována tvůrčí potřebou, snahou vyjadřovat se domácím hudebním slovníkem, respektive – a to zejména v počátečním období jejich folklórního okouzlení – oba hudební směry nápaditě propojit…“

ulrychovi foto 2

I ti, kteří nesledují tvorbu Ulrychových soustavně, musí být osloveni sympaticky přirozenou povědomostí písniček. Odkud? Z kompoziční původnosti, rozjasněné nádherným zpíváním a poctivým hledáním hudebních kořenů. A kam? K nezapomnění pro sílu brněnských bigbítových začátků, ale především pro pocit vděčné sounáležitosti s moravskou lidovou muzikou i v ostatních končinách naší republiky.

I když jsou Ulrychovci neodmyslitelně spjatí s lidovou písničkou, přesto se za folkloristy nepovažovali už od samého začátku. Na otázku, v čem se od nich snažili odlišit, Petr Ulrych jednou řekl: „My se nechceme odlišovat, ale na druhé straně se něčemu přizpůsobovat. Snažíme se ty písničky zpívat tak, jako doposud každou jinou. Úplně obyčejně a opravdově, takže vlastně moderně. Nic nám není vzdálenější než všelijaké kudrlinky a folkloristické manýry, které vycházejí z povrchního vztahu k lidovým písničkám a jež do jejich soudobé podoby zanášejí některé přežité vnějškové jevy.“

ulrychovi foto 3

Tisková zpráva s použitím textu Čestmíra Klose, úprava Robert Rohál

Zdroj foto: archiv autora

www.supraphonline.cz/album/783542-odkud-a-kam-to-nejlepsi-1969-2022/cd

www.javory.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dvě tvořilky, díky nimž se v jihočeské Soběslavi kreativně vyřádí děti i dospělí

kreativ sobeslav rozhovor200První březnové dny přinesou jistě nejen závan jara, ale i pořádný průvan kreativity, který mají na svědomí Michaela Oubramová Radová a Martina Šimonová. A odkud vane vítr, to vám t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

„Dort musí být zážitkem“

sexy dorty 200Kuchařky Josefa Maršálka se těší velké oblibě a není proto divu, že v nakladatelství XYZ vyšla loni jeho další kniha zaměřená na Sexy dorty.

...

Divadlo

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z...

Film

Podívejte se Na Jižní pól s princem Harrym

jizni pol-200Vydejte se s členem britské královské rodiny princem Harrym na Jižní pól. Jeho královská Výsost princ Henry Charles Albert David z Walesu syn princezny Diany vás osobně provede nástrahami Antarktidy. Dvoudílný film kráčí ve stopách prince ...