Bubeník Jörg Michael (Stratovarius) se stahuje do zákulisí

Bubeník Jörg Michael (Stratovarius) se stahuje do zákulisí

Tisk
ImageVe známé a v Česku oblíbené finské speed / powermetalové skupině Stratovarius dochází počátkem tohoto roku k další změně v sestavě. Kolikátá už je to změna? Pokusím se tu krátce zrekapitulovat historii skupiny.
 
 
 
Kapela vznikla v roce 1984. Z původní sestavy, kterou tvořili Tuomo Lassila, Staffan Stråhlman a John Vihervä, však nezůstal kámen na kameni už rok nato, kdy do Stratovarius přišel Timo Tolkki, skvělý kytarista i skladatel a na dlouhých dvacet let i hlava a mozek skupiny. Ve stále se měnící sestavě, ve které se vystřídalo 8 hudebníků, nahráli Stratovarius své první tři studiovky, na kterých Timo Tolkki nejen exceluje na kytaru, ale i zpívá.

Zásadní zlom přišel ale až se čtvrtým albem 4th Dimension, vydaným na jaře roku 1995. Tolkki se rozhodl soustředit na hraní a skládání a proto přibrali Stratovarius do sestavy zpěváka na plný úvazek - Tima Kotipelta. Čtvrté album se proto znatelně odlišuje od prvních tří, protože Tolkki už není vázán svým nevelkým hlasovým rozsahem a posílá Kotipelta ve svých skladbách do dosud nepoznaných pěveckých výšek. I jeho hra na kytaru je od tohoto alba o dost odvázanější.

Sestava „klasických“ Stratovarius pak vykrystalizovala koncem roku 1995, kdy došlo k zásadní změně na postech klávesisty a bubeníka. Jména Jens Johansson a Jörg Michael jsou v metalovém světě docela pojmy - zejména výčet kapel, v kterých působil bubeník Jörg Michael, by byl opravdu dlouhý. Jako příklad uvedu alespoň Rage, Axel Rudi Pell, Running Wild nebo Saxon.
 

Image


V této sestavě pak Stratovarius nahráli svá nejlepší a nejúspěšnější alba - Episode, Visions, Destiny, Infinite a po kratší pauze v roce 2003 dvoudílný cyklus Elements. V té době už ale v kapele nevládla příliš dobrá atmosféra. V roce 2003 došlo k prvnímu velkému zemětřesení, z kapely byl odejit jak zpěvák Timo Kotipelto, tak i bubeník Jörg Michael. Tolkki se dokonce nějaký čas zabýval myšlenkou zaplnit díry ve skupině ženami - ve hře byla zpěvačka Katriina Wiiala, která snad nějaký čas se skupinou i zkoušela, ale k živému vystoupení nikdy nedošlo. Horkou kandidátkou na místo u bicích byla zase Američanka Simona Bressi z losangeleské kapely Mistress Of Reality, která hrála covery Ballistik a Black Sabbath.

 

Image


V roce 2005 se předchozí sestava dala opět nakrátko dohromady, nahrála album nápaditě nazvané Stratovarius a odehrála pár živých vystoupení, ale dál to prostě nešlo. Tolkki, který už delší dobu bojoval s psychickou nemocí, skupinu koncem roku oficiálně rozpustil. S tím ale nesouhlasili ostatní členové - nebudu tady vypisovat všechny tahanice, útoky a naštvaná prohlášení v médiích i mimo ně, ale nakonec to dopadlo tak, že Tolkki přenechal skupině práva k užívání jména Stratovarius i kompletní diskografie a sám se vydal na cestu svých dalších pokusů a omylů (jedním z posledních byla skupina Symfonia, která měla vystoupit na zimním MOR 2011 ve Zlíně).

Sólovou kytaru u Stratovarius převzal mladý a talentovaný finský kytarista Matias Kupiainen a spolu s novým basákem Lauri Porrou začali skládat materiál na další album, svou troškou do mlýna přispěl i Jens. Album Polaris z roku 2009 je stále dost v duchu původních Stratovarius, ale jejich zatím poslední album Elysium z roku 2010 už dává jasně najevo, že Stratovarius v nové sestavě půjdou trošku jiným směrem - a bude to zajímavá cesta. Mimochodem - Elysium je po Destiny druhé album Stratovarius, které se ve Finsku dostalo na první místo žebříčku, a to hned v prvním týdnu po jeho vydání.

Teď ale definitivně odchází jeden ze základních kamenů Stratovarius - bubeník Jörg Michael. Nahrál s nimi devět alb a vystoupil na bezmála tisícovce živých koncertů, jeho precizní bicí se staly nedílnou součástí historie celé skupiny v časech dobrých i zlých. Tentokrát ale určitě nejde o rozchod ve zlém. Jörg vyhrál svůj boj s těžkou nemocí, která mu znemožnila absolvovat část turné k albu Elysium. Dočasně ho nahradil Alex Landenburg a u nás jsme je s ním mohli vidět spolu s Helloween v pražské Incheba aréně 19.12.2010, což byl mimochodem jeden z organizačně nejzpackanějších koncertů, na jakém jsem kdy byla.

 

Image


Jörg se zjara ke svému nádobíčku k velké radosti všech fanoušků zase na čas vrátil - ale koncem roku 2011 oficiálně oznámil, že končí aktivní hudební kariéru a nadále bude se Stratovarius spolupracovat jen přes svou agenturu Twisted Talent Concerts. Absolvoval rozlučkové turné po Finsku, posledních pár koncertů po světě, plavbu na 70.000 Tons of Metal a posledního ledna 2012, po patnácti letech v kapele, naposled rozhodil své paličky do publika na koncertu v Guatemale... a jak pravil havran - nikdy více...

Je to smutné, na Jörga nikdy nezapomeneme - ale život jde dál a Stratovarius také pokračují.


Teď je stěžejní otázkou, kdo se posadí za bicí. Bude to Alex Landenburg, který už prošel zkouškou ohněm a dokázal zaskočit Jörga na turné k Elysiu - a jedna z jeho skupin, Symfonia, už nebude pokračovat? Proslýchá se, že Matias Kupiainen má talentovaného mladšího bratra bubeníka - to by byla také zajímavá sestava. Nebo to bude někdo úplně jiný? Co myslíte? Určitě se to brzy dozvíme...

Stratovarius nám přivezou představit do Česka nového bubeníka i své zatím poslední album Elysium na festival Masters Of Rock ve Vizovicích.

Zdroj foto: internet, stratovarius.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová nerada štípá dříví a luxuje

Yvona-Zertova 200Dne 20. 11. 2012 vyšla kniha Cibulka v pyžamu. S Alešem Cibulkou ji napsala Yvona Žertová, režisérka legendárního rozhlasového pořadu Tobogan. Je spoluautorkou již ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Divadlo

Slovácké divadlo uvede v premiéře Deník Anne Frankové

denik perexSlovácké divadlo je od předminulého týdne, kdy byly vyhlášeny Ceny divadelní kritiky, v první desítce nejlepších českých divadel. Do elitní sestavy se ale neprobojovalo jen uváděním ztřeštěných komedií a výpravný...

Film

Velice účelná procházka Alexandra Hackenschmieda

Hackenschmied 200Alexander Hackenschmied nepatří k našim nejznámějším dokumentaristům - a není se čemu divit. Vždyť tu působil jen v době před druhou světovou válkou a poté se (s mírně pozměněným příjmením - jako Hammid) prosazoval ve Spojených státech. Jeho samost...