Znovuoživená beatlemánie?

Znovuoživená beatlemánie?

Tisk

beatles 200The Beatles – je na světě někdo, kdo o nich nikdy neslyšel? Představuji si, že i kmeny, které žijí stále mimo svět technologií a moderních výdobytků o The Beatles slyšely. Kapela, která musela zrušit živé koncertování, protože přes křik fanoušků nebyla slyšet hudba. Kapela, jejíž písně se zpívají a hrají, i když je to už skoro padesát let, co se rozpadla.

 


Když jsem chodila na první stupeň základní školy a objevila jsem The Beatles, byla jsem nadšená. Jaké bylo překvapení, když jsem zjistila, že kapela už nefunguje a že můj neoblíbenější člen John Lennon už není mezi námi. Ale hudba je a je jí mnoho a je stále co objevovat. Nyní máme možnost prohlížet si fotografie The Beatles, které ještě nebyly nikdy publikovány a nahlédnout tak do každodenního života Brouků.
Kniha nabízí přes 300 fotografií, které jsou poprvé veřejně publikovány. Ve své době vytištěné fotografie kapely procházely různými retušemi, v publikaci najdete fotky přesně tak, jak byly tenkrát pořízené. Mnoho z nich vznikalo pro fanouškovský měsíčník The Beatles Book, ale samozřejmě se tam nevešly všechny a tak i dnes, dlouho po tom, co kapela přestala společně hrát, máme možnost najít něco nového.
Fotografie pocházejí z koncertních sálů, ale členové skupiny byli zachyceni i u nahrávání, v šatnách před vystoupením nebo v hotelích při odpočinku, několik fotek je věnováno i natáčení filmů. Zařazeny jsou momentky, ale i fotografie naaranžované. Zvlášť pak ty, kdy se členové nechali vyfotit ve svých domovech.
K fotografiím jsou připojeny i krátké komentáře, ale nejedná se o souvislý text, takže není nutné číst postupně. Pokud bude pro velký zájem znovu vydaná, měla by se udělat nová korektura – chyby jsou v češtině, ale především v anglických názvech písní.
Jako bonus v úhledných deskách najdete kromě knihy i přesnou kopii kalendáře skupiny z roku 1964. A tak můžete sledovat, jak se oblíbení hudebníci měnili, jak se měnila jejich image a když se zaposloucháte do hudby, vrátíte se o pár desítek let zpátky, a buď si tu dobu připomenete, nebo si ji budete jen představovat. Každopádně máte program na dlouhé podzimní večery.

beatles 1

Beatles skrz naskrz - unikátní fotografie z archívu The Beatles Book
Autor: Tom Adams
Žánr: kniha fotografií
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2016
Počet stran: 208
Hodnocení: 90 %            
Zdroj foto: www.knihyomega.cz
http://www.knihyomega.cz/eshop-looking-through-you-z-archivu-magazinu-the-beatles-book.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Cocotte Minute: Baví mě, jaký mají Pio texty, a jak pracují s češtinou

cocotte-pio-700x420Cocotte Minute zanedlouho vyjedou na své další turné. Tentokrát sebou na něj vezmou hiphopery Pio Squad a slovenské BijouTerrier. O turné, dětech i kariéře jsme si povídali s Martinem Zellerem a Czendou....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pokloňte se Hnojaně

kouzelnikuv unik perexOd severských kriminálních luhů k fantazijním kouzelným hájům, respektive lesům! Brněnský Host pro své čtenáře přichystal pohádku pro dospělé, plnou jinotvorů a pratvorů, ale nechybí ani to zásadní – poučení.

Divadlo

Richard III. vládne Hradci

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i k...

Film

Vysvlečená zpověď Johany Rubínové

altŽila, byla jednou jedna Johana Rubínová, která se rozhodla, že si bude psát deník. Psala o sobě, přátelích, problémech, průšvizích, trapasech, šlápnutích vedle, pokusech, omylech a tak vůbec o bouřlivém životě náctiletých. Psala, psala a co osud nec...