Open air festival: Horečka čtvrteční noci

Open air festival: Horečka čtvrteční noci

Tisk

open air festivalVe čtvrtek 9. srpna začal třetí ročník Open Air festivalu na letišti u Panenského Týnce. Okolí Loun se promění na tři dny a tři noci v jeden velký hudební večírek se skutečně nabitým programem, na jehož vrcholu sídlí velká jména jako Fatboy Slim či Amy Macdonald. První startovací den je za námi. Jak to tedy ve čtvrtek v Týnci vypadalo?

 

 

Startovací den byl pro kohokoliv zdarma. Neobvyklý tah festivalových klání přilákal zajisté o mnoho stovek návštěvníků navíc. Často nevyřčené pravidlo, že je-li něco zadarmo, není moc o co stát, tady rozhodně neplatilo. Několik tanečních stage, punk-rockové výkony skvělých tuzemských kapel a bohatý doprovodný program partnerů OAFu se dá označit za víc než slušný rozjezd. Aneb Open Air je tady!

Horečka čtvrteční noci

Kryté šapitó MF Dnes byla jediná koncertní stage, která byla první den otevřená. Českými headlinery se stali Wohnout a Rybičky 48. Čeští Sum 41, parta kluků z Kutné Hory, už patří ke stálicím tuzemské pop-punkové scény. Proslavili snad všechny slečny nesoucí jméno Emily a jako ze života rádi připomínají, jak to někdy funguje v partnerských vztazích. Právě pocity jednoho zamilovaného a jedné nešťastné zazněly v rámci rozloučení, aby mohli nastoupit kluci z Wohnoutů. Šapitó se s jejich prvními tóny otřásalo v základech a po hodině to vypadalo, že rozhodně nikdo nedovolí kapele koncert na čas skončit. Přidávalo se tedy více hitů, i když publikum skandovalo „eště jednu“.

O co koncertní program prvního dne nebyl tak bohatý, o to se více tančilo na dj‘s stars. Nejvíce „pařmenů“ se sešlo na produkci Jirky Neumanna, který kraloval v O2 zóně. Pod jeho taktovkou ožívaly dvacet až třicet let staré hity. Video-projektor před šapitó umožňoval prožít si skutečnou letní párty (ačkoliv ohromné vedro v nočních hodinách bohužel nebylo), přece jen ale půlnoční „makaréna“ na letištní runwayi byla nezapomenutelným zážitkem.

V ostatních dance stanech dj‘s už povětšinou trochu přitvrdili v rytmu i beatech. Na každém místě se hrálo trochu jinak, a tak si skutečně našel každý to své.

open air festival


Vychytané detaily (?)

Netradičně rozdělené stanové městečko je velmi praktickým nápadem. Vedle klasického kempu pro party, dvojice a přátele je zóna pro rodiny s dětmi a modré O2 stany pro výherce soutěží. Díky tomuto členění a skutečnému hlídání security pracovníků si aktivní rodiče, kteří se nebojí vyrazit na festival s ratolestmi, mohou být jistí relativně klidnějším noclehem. Stejně tak i VIP kemp je hlídaný a dobře organizovaný.

Nedostatkem, a to nejen v kempech, je počet odpadkových košů. Většina, která je po areálu celého festivalu, je sice pro tříděný odpad, což je chvályhodné, ovšem jejich počet je značně žalostný. Po areálu ve čtvrtek chodily skupinky uklízečů, ale fyzické koše na odpadky ve větším množství by asi pro návštěvníky byly praktičtější. Drobně zoufalým pocitem je, když držíte kelímek od pití a tácek po jídle, opravdu to házet na zem nechcete, ale v dohlednu desítek a desítek metrů není místo, kam s tím.

Stejně hygienicky špatným „detailem“ je nedostatek toi toi, malý počet sprch a chybějící korýtka s vodou. Drobnou kompenzací je promo stánek Harmony, který nabízí za skutečně symbolické ceny hygienické pomůcky, včetně antibakteriálních ubrousků. Jenže, na tekoucí vodu bohužel nic nemá…

Páteční i sobotní program na OAFu už nese velká jména zahraničních umělců. Milovníci elektroničtější hudby se zajisté nemůžou dočkat Gorillaz Sound Systém či Fatboye Slima. Na romantické duše zase čeká „holka od vedle“ Amy Macdonald. Festival, atmosféra a několikadenní večírek se skutečně rozjel na výbornou. Jen tak dál!

open air festival

Zdroj foto: Open Air Festival


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Výprava po Irsku s příjemným bonusem

TriDnyDveZenyJednaOpice200Tři dny, dvě ženy, jedna opice a smysl života je název knihy od Karolien Notebaertové, která před několika dny vyšla v nakladatelství Kazda. Jejím podtitulem je Inspirativní cesta k našim myšlenkám, pocitům a zapomen...

Divadlo

Ústecké baletní úlety

LBperexSólista ústeckého baletního souboru Severočeského divadla opery a baletu Vladimír Gončarov má na svém kontě již pěknou řádku hlavních mužských rolí v nejrůznějších baletních kusech. Nedávno učinil odklon ze zaběhnutých ste...

Film

DONT STOP

altKontroverzní snímek DONT STOP, mající sotva čtrnáct dní po premiéře, rozdělil filmové kritiky i veřejnost na dva tábory. Jedni ho považují za kouzlem dobovosti ověnčené retro, druzí za hořkou plytkost. Neznámá jména, oblak poloamatérského díla...