Pipes and Pints vám dovolí upustit páru

Pipes and Pints vám dovolí upustit páru

Tisk

pipes and pints200Zimní verze jarního majálesu v Brně přinesla překvapivě dobrá vystoupení a slavnostní odhalení Line – upu VUT Majálesu pro rok 2013. Menší ochutnávka v dlouhých zimních večerech znamenala pozvolný rozjezd zúčastněných, který vyvrcholil vystoupením nefalšované punkové kapely Pipes and Pintes, která ukázala, co je to pravé řádění jak na pódiu, tak hlavně pod ním.

 

Na Flédě jsem dlouho nebyl, šli tam dva moji známí, přišlo mi to jako spojení příjemného s ještě příjemnějším. Co ovšem bylo trošičku šokující, bylo zjištění, že nás překvapily dvě kamarádky, protože se o akci dozvěděly na sociální síti, když to jeden z kolegů prásknul. Čistě chlapská akce se rázem změnila v příjemnou společnost dvou krasavic, což nemůže být nikdy na škodu. Zástupkyně něžného pohlaví se těšily na rakouského hudebníka, který si říká Rocky Leon, protože slyšely ukázku jeho tvorby na internetu. Já jsem vůbec nevěděl, o koho jde, přišel jsem kvůli hlavnímu programu, ale když šli všichni, byla by blbost sedět sám někde v koutě u stolu. A nelitoval jsem. Tento veselý dredatý chlápek s ukulelem v ruce začal pěkně od podlahy.

Když jsem byl na základní škole, tak mi bylo vysvětleno, že smích a zpěv nejdou dohromady, jenže tento chlapík si z toho žádnou hlavu nedělal a nejen že se při zpěvu neustále smál, ale on ten úsměv dokonale přenášel do publika, které bylo ještě poněkud prořídlé, ale v prvních řadách bylo pár nadšenců, kteří tančili, zpívali a nadšeně se pohybovali do rytmu.

Fajn, na nažhavení lidí ideální typ člověka. Jenže to zdaleka nebylo všechno, co se Rocky Leon ten večer chystal vytáhnout. Najednou si vzal elektrickou kytaru a hrál nekonečné smyčky, které efektně kombinoval. Beatboxově nahrál basy, na klávesy dodal rytmickou linku a do toho všeho zpíval, hrál na tu kytaru a neustále přepínal pedály a kombinoval nejrůznější nahrávky dokola. Nevěřil bych, co všechno zvládne obsluhovat jeden člověk a ještě se u toho tvářit, jako by neexistovalo na světě cokoliv, co by ho dokázalo byť jen trošičku rozhodit. I když druhá půlka jeho vystoupení nebyla tak dobrá jako první, pořád to byl skvělý nářez.

Následoval menší odpočinek v chillout zóně, kde k naší nelibosti hrál zrovna ne moc šikovný DJ. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale míchat Loď John B dohromady se Smells Like Teen Spirit a ještě se u toho tvářit, jak to kdovíjak nezní, je brnkání na nervy snad všech, kdo mají alespoň trochu hudební sluch. Když pouštěl asi pátou podobnou slátaninu, tak jsem to nevydržel a šel jsem se ho zeptat, jak dlouho nás chce ještě trápit. Zeptal se mě, co teda má hrát, a já mu řekl cokoliv, jen když to nebudou dvě písničky dohromady. Přestal hrát úplně. Ale po vystoupení hlavní skupiny se vrátil, vzal má slova v potaz a to už bylo jiné kafe.

Následovaly skupiny Zoči Voči a UDG, ale ty jsem vynechal a plně se soustředil v klidné chillout zóně na zlatý hřeb večera, Pipes and Pints.

O půlnoci nastalo slavnostní odtajnění Line-upu VUT Majálesu 2013 a následovali tolik očekávaní Pipes and Pints, kluci, kteří to doopravdy umí rozjet. Pro mě jako nijak zvlášť velkého nadšence punkové muziky se prvních pár kousků jevilo jako celkem melodický a hodně nakopávající materiál. Jen se mi trochu zdálo, že krotitel čerta hrající na dudy asi trochu přebral nebo byl nějak mimo, ale to se u punkáčů dá celkem snadno pochopit.

Každopádně hlavní pozornost byla upřena na potetovaného frontmana kapely, který dělal z brněnské Flédy jeden dav nespoutaných lidí. Každý určitě ví, jak vypadá punkerský kotel, kde jeden vráží do druhého a všichni navzájem, otrlejší vepředu se kymácejí jak obilí ve větru a nechybí nějaký ten kopanec, škrábanec a o strkancích ani nemluvě. Někdo to nechápe, ale já vám řeknu jedno. Běžte tam, nechte se chvíli unášet davem a poznáte tu čistou pudovou energii, která všechny spojuje. Já osobně jsem si tam párkrát taky vletěl, ale nejsem už nejmladší, takže jsem nemohl ignorovat protesty svého organismu a musel jsem si dávat delší odpočinkové pauzy.

pipes and pints

Celkově akce vydařená a pro ty z vás, kteří si chtějí vybít negativní energii řáděním v kotli pod pódiem, jsou Pipes and Pints výbornou možností, jak upustit páru. Na jaře pojedou na turné, tak máte nespočet možností, kde si je poslechnout.

S organizátorského hlediska zvládnuto na výbornou, nikde žádné fronty, problémy, prostě pohodička ze začátku, přes lehčí rozjezd v opravdové peklo a to je přesně to, co od takového koncertu každý očekává.

{youtube}Ht6aAGCN164{/youtube}

Zdroj foto: Facebook


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O výstavách v Asii i exotickém jídle s Tomášem Řízkem

rizek deti perexVýtvarník Tomáš Řízek se vloni na podzim téměř odstěhoval do Asie. Vystavoval tam své obrazy a ilustrace, podnikl několik výtvarných dílen a přenášek. Tak jsme se ho zeptali, jak jeho asijské putování dopadlo. 

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Špička válečného komiksu - Fury: Mírotvůrce

fury mirotvurceScénář Gartha Ennise nám přibližuje začátky osudů Nicka Furyho. Marvelovský hrdina se ocitá na vzdálených tuniských pahorkatinách, kde má bojovat proti zákeřným Němčourům. Ocitáme se v období druhé světové války, a pro...

Divadlo

Mnoho nápadů láme Pitínskému dudákovi vaz

dudak perexNic nesluší historické budově Národního divadla tolik, jako inscenování českých klasických dramat a oper. Z tohoto důvodu připravila činohra Národního divadla ve své 131. divadelní sezoně pro svou první scénu návrat Tylova Strakonického dudáka a ...

Film

Festival francouzských filmů představí i koprodukční díla

FFFOd středy 21. listopadu do středy 28. listopadu 2018 se v Praze (a rovněž Brně) představí v pořadí již 21. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Nabídne široký výběr uváděných titulů, od těch, které se v českých kinech už uvádějí (či teprve uvádět budou), až k těm ně...