Hodnocení letní festivalové sezóny 2013

Hodnocení letní festivalové sezóny 2013

Tisk

200nLetní festivalová sezóna je u konce. Než však víkendy začne redakce trávit jinde než na festivalech, ohlídneme se zpátky. Zrekapitulujeme si ty nejsilnější hudební momenty, zúčtujeme větší či menší chyby, připomeneme si, co díky které akci už hraje v našich přehrávačích a co by organizátoři měli do příštího ročníku vylepšit. Osobní dojmy rekapitulují jednotlivý redaktoři, kteří se festivalů zúčastnili.

 


Votvírák
14. – 15. června 2013 / Letiště Milovice /postřehy a hodnocení: Martina Černá
Festival s (prozatím) ryze českými a slovenskými hosty si nachází čím dál tím větší podporu a zájem návštěvníků. Letos dorazilo ‚votevřít‘ festivalovou sezónu neskutečný počet fanoušků. Ještě aby ne, protože mezi hosty byli například Kryštof, kteří si dávali dvouletou koncertní pauzu či Prago Union, kteří představili tou dobou čerstvě dodělanou desku.
Nejsilnější hudební moment: koncert Prago Union
Hudební objev: bohužel se nekonal
Hudební zklamání: atmosféra na koncertu Sunshine
Co vylepšit do příštího roku: navýšit počet TOI-TOI v areálu i stanovém městečku

n

United Islands
20. – 22. června / Praha park Ladronka / postřehy a hodnocení: Martina Černá
Multižánrový pražský festival se konal letos už po desáté té. Milovníci world music i alternativy mají tuto akci obzvlášť rádi, málokde vládne tak svobodný duch, jako zde. Akce se každoročně koná na pražských ostrovech (Střelecký Ostrov či Kampa), tento ročník se kvůli povodním uskutečnil v parku Ladronka.
Nejsilnější hudební moment: koncert Le Pneumatiq
Hudební objev: IAN
Hudební zklamání: nekonalo se
Co vylepšit do příštího roku: zůstat na Ladronce

Holešovská Regata
22. června /Zámek a zahrady Holešov/ postřehy a hodnocení: Jana Vlčková
Třetí ročník jednodenní akce s podtitulem ‚festival pro celou rodinu’ i letos pozval zvučná česká jména, připravil přehlídku netradičních plavidel a uspořádal soutěž v přejezdu vodní lávky. Festival, který se setkává s čím dál tím větší oblibou, už potvrdil čtvrtý ročník v příštím roce.
Nejsilnější hudební moment: Miro Žbirka
Hudební objev: Kamil Střihavka
Hudební zklamání: Zadáci, kteří přehlušovali ostatní program
Co vylepšit do příštího roku: vstup – pořádně rozlišit běžné návštěvníky, akreditované a VIP hosty

Rock for People
2. – 5. července 2013 / Letiště u Hradce Králové / postřehy a hodnocení: Martina Černá
Jeden z největších hudebních festivalů u nás oslaví příští rok 20. narozeniny. Svou organizací a nabídkou účinkujících i programu se řadí k tuzemské špičce. Letos pozvání přijali například Billy Talent, Parov Stelar band či The Klaxons. Hvězdnou záležitostí celé akce se pak stalo vystoupení mistra Karla Gotta, který sklidil neskutečný úspěch.
Nejsilnější hudební moment: celý koncert Parov Stelar Band
Hudební objev: Youth Kills
Hudební zklamání: koncert Bloc Party
Co vylepšit do příštího roku: lze ještě vůbec něco vylepšit?

Masters of Rock
11. – 14. července / Vizovice/ postřehy a hodnocení: Jana Vlčková
Letošní jedenáctý ročník největšího mezinárodního rockového open-air festivalu u nás přivezl jména jako Avantasia s Michael Kiske, Eric Martin nebo Accept. Tradiční akce pro fanoušky převážně metalové muziky se setkává každoročně s kladným hodnocením organizace.
Nejsilnější hudební moment: Leningrad Cowboys
Hudební objev: Leningrad Cowboys
Hudební zklamání: nekonalo se
Co vylepšit do příštího roku: rozmanitost vystupujících

Colours of Ostrava
18. – 21. července / Dolní Vítkovice/ postřehy a hodnocení: Jana Vyskotová
Druhý největší tuzemský festival každý rok přiveze úžasná jména, zajistí skvělý zážitek a nešetří omamující atmosférou. Letos se představili například Sigur Rós, The XX nebo The Knife. Festival už nyní spustil předprodej na příští ročník a to bez jediného jména. ‚Coloursy‘ mají zkrátka takové jméno, že tenhle krok si organizátoři mohou bez rozpaků dovolit.
Nejsilnější hudební moment: koncert Dhafera Youssefa a Botanica.
Hudební objev: kapela Poletíme a Acoustic Africa
Hudební zklamání: nebylo žádné, asi jsem si dobře vybrala
Co vylepšit do příštího roku: ještě více snížit prašnost v celém areálu (asi častěji kropit), jedná
se o průmyslovou zónu, tak to asi bude problém.

Folkové prázdniny
20. – 27. července/ Náměšť nad Oslavou/ postřehy a hodnocení: Marek Kamínek
Neobyčejný hudební festival, trvající celých osm dní, dává značný prostor i výtvarnému či tanečnímu vyžití. Hudební program má každý den své téma s mnoha zahraničními. Letos si zahráli například Eliza Carthy, Lorin Sklamberg či Tim Eriksen. Akce se v létě uskutečnila po 28., což je úctyhodný ‚věk‘.
Nejsilnější hudební moment: Nu te fermare (kapela: Canzoniere Grecanico Salentino)
Hudební objev: Sam Lee and Friends
Hudební zklamání: žádné
Co vylepšit do příštího roku: Chybí přehledná mapa, na které by byly vyznačeny místa s probíhajícími workshopy, přednáškami i koncerty, doplňující hlavní scénu v zámeckém areálu. Nového návštěvníka může tolik míst a aktivit snadno zmást a to vede ke špatné orientaci v programu.


Benátská noc
25. – 28. července / Vesec u Liberce / postřehy a hodnocení: Martina Černá
21. ročník spíše rockově zaměřené akce každý rok přivítá úctyhodný počet návštěvníků a zajímavé hosty. Letos jimi hlavně byli Nightwish a Sabaton. Akce se před dvěma lety přestěhovala z Malé Skály do lyžařského areálu Vesec a v novém domově se rozhodně dobře zabydlela.
Nejsilnější hudební moment: BSP – Země vzdálená
Hudební objev: britská oldschoolová skupina James
Hudební zklamání: neuskutečněné koncerty
Co vylepšit do příštího roku: komunikaci s návštěvníky

Holanský pulec
26. – 27. července / Holany u České Lípy/ postřehy a hodnocení: Radka Mothejzíková
4. ročník folkového a country festivalu sice patří k regionálním akcím, ale nachází si velkou oblibu. Letošní hlavní hvězdou dvoudenního ‚kytarového brnkání‘ byla legenda českého folku Wabi Daněk.
Nejsilnější hudební moment: Miloš Dvořáček vystupující s Wabi Daňkem - úžasné sólo na kytaru
Hudební objev: skupina Marod
Hudební zklamání: naštěstí žádné
Co vylepšit do příštího roku: ozvučení a moderování

Beseda u bigbítu
2. – 3. srpna/ Tasov/ postřehy a hodnocení: Pavlína Jiráková
Festival s podtitulem „..kultura z jiného světa“ vyniká pestrou dramaturgií a zajímavým programem. Vystupují zde čeští účinkující i zahraniční hosté například z Polska, Maďarska či Slovenska. Akce se koná ve slováckém Tasově a letos proběh už jednadvacátý ročník.
Nejsilnější hudební moment: koncert Midi Lidi
Hudební objev: The Maggie’s Marshmallows
Hudební zklamání: nekonalo se
Co vylepšit do příštího roku: více cisteren s pitnou vodou

Open air festival
8. – 10. srpna / Letiště Panenský Týnec/ postřehy a hodnocení: Martina Černá
Poměrně mladý, žánrově nevyhraněný festival letos vsadil na méně mainstreamové obsazení. Headliners byli Skunk Anansie a britské elektronické duo UNDERWORLD. Nečekaným ‚návštěvníkem‘ bylo i značně nepříznivé počasí a tak se OAF řadí letos k akcím, kterým nebe nepřálo.
Nejsilnější hudební moment: show UNDERWORLD
Hudební objev: žádný
Hudební zklamání: prapodivné nazvučení Vypsané Fixy
Co vylepšit do příštího roku: objednat lepší počasí:)

Zdroj foto: Klára Mothejzíková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je cukr zdraví škodlivý? Aneb když se dva pustí po stopě mýtu - rozhovor s MUDr. Jonášem

jonas perexU nás je toto téma skoro tabu. Konspirační teoretici se nebojí bílý cukr označit za legální drogu s devastujícími účinky na lidský organismus. MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař se rozhodli, že na toto téma napíší knihu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dům pod náměstím vypráví příběhy

dumPodNamestim (2)Dostala se mi do rukou pozoruhodná kniha, která je zajímavá tím, že její hlavní postavou je dům. A tato neživá stavba, která je vlastně ve skutečnosti až příliš živá, vypráví svůj vlastní příběh, a to od svého samotného zrození. Au...

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

Pátá Mission: Impossible skvěle funguje jako příjemná oldschoolová podívaná

mission200Nedávno skončený rok 2015 byl ve filmovém světě především ve znamení několika špionských filmů a sérií. Vedle svérázné bondovské pocty Kingsman: Tajná služba, parodie Špionka nebo thrilleru Krycí jméno U.N.C.L.E se vrátily i dvě největší žánrové zna...