Kamarádi, folk a Janáček. Brněnský Makak akustikus vydává desku s názvem Přátelství

Kamarádi, folk a Janáček. Brněnský Makak akustikus vydává desku s názvem Přátelství

Tisk

Makak akustikus 200Na labelu Divnosti vychází deska Přátelství folkové kapely Makak akustikus. První dlouhohrající album přichází po letech koncertování a skládání a pojednává o přátelství s druhými, přírodou i sebou samými.

 

 

Kapela Makak akustikus vzešla ze sólového projektu zpěvačky, textařky a violoncellistky Kateřiny Koutné. Ta její vznik přibližuje následovně: „Naše skupina vznikla přirozeně jako uskupení lidí, kteří spolu rádi hrají, a vyvíjela se pomalu, organicky a autenticky. To samé se dá říct i o naší desce. Během let se postupně tvořily skladby, až jich jednoho dne bylo dost na to, aby spolu fungovaly a dokázaly stvořit desku”. A výsledek zní příjemně soudobě, brněnsky a hravě, přesto však neurazí ani skalní folkaře.

Album Přátelství obsahuje deset skladeb ve složení violoncello, housle, mandolína, kytary a bicí. Křehká nálada desky připomíná dobrodružné toulky za městem. Místy intimní, jinde expresivní, vždycky však upřímnou atmosféru citlivě podtrhává dokonalá souhra čtyř dřevěných nástrojů a lidských hlasů. Na albu se kromě autorských textů a hudby objevuje také zhudebněná báseň od Jana Skácela nebo Janáčkova balada Milenec vrah.

 

KapelMakak akustikus-Pratelstvia Makak akustikus jsou:

  • Kateřina Koutná: zpěv, violoncello
  • Albert Novák: housle, sbory
  • Jan Kopecký: kytary, mandolína, sbory
  • Martin Švarc: kytary, sbory
  • Eulál: bicí, sbory

Dohromady chodí na pivo, vedou řeči, jezdí na výlety a hrají. Všichni umí rozdělat oheň roztodivnými způsoby a vázat uzly.

Makak akustikus2

Album bylo nahráno v létě 2020. Kromě digitální podoby vychází i v podobě coveru velikosti vinylu s ilustrací od brněnské malířky Veroniky Vlkové. Přátelství je možné digitálně a nebo jako cover s akvarelem zakoupit na Bandcampu.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj luxusní koníček

r„Kdyby mi někdo před pár lety vylíčil, kam všude se s fotoaparátem podívám, že budu kvůli focení vstávat před svítáním a dobrovolně vláčet batoh plný objektivů, vysměju se mu. Proč podstupovat takové nepohodlí, když je tolik jiných, kteří mi krásy světa zpros...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Konec vosí sezóny Denise Miny

200lit1

"Mina je mimořádně citlivá na duševní rozpoložení svých postav, čímž je zobrazuje s přesností, která stírá hranice mezi hrdinstvím a darebá...

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Louis de Funes servíruje Zelňačku

zelnacka louis de funesZelňačka (1981) je jedním z těch velmi povedených filmů, ve kterých hraje stařičký Louis de Funes. Ve své knižní předloze je příběh hlavně o kontrastu zarezlých starousedlíků a nového, svěžího mládí. Fil...