Tereza Tobiášová: „Někdy se člověk prostě blbě vyspí nebo nemá svůj den, takže říká blbosti nebo mu to nemyslí.“

Tereza Tobiášová: „Někdy se člověk prostě blbě vyspí nebo nemá svůj den, takže říká blbosti nebo mu to nemyslí.“

Tisk

tobiasova tereza 200Terezu Tobiášovou už nějaký ten pátek můžeme vídat jako moderátorku na úspěšné televizní hudební stanici Óčko. Za svou kariéru měla možnost poznat nespočet kvalitních českých interpretů a dělat s nimi rozhovory. U nás na webu kultura21.cz teď budeme mít tu čest vidět, jak se jí bude dařit na druhé straně mikrofonu.

 

Ahoj Terezo! Moc rád tě poznávám. Děkuju, že jsi sem k nám přijala mé pozvání, a dáme se do toho. Moje první otázka, protože pracuješ pro hudební televizi, se bude týkat tvého dětství a prvních hudebních zážitků. Jak ses dostala poprvé k muzice? Pamatuješ si, kdo tě k tomu dostal? Třeba rodina? Nebo jsi například byla hudbou okouzlena na první poslech stejně jako já, když jsem poprvé uviděl, jako malej kluk, dnes už neexistující hitparádu Eso s Terezou Pergnerovou?

Muzika byla se mnou už odmalička. Maminka i babičky mi vždycky zpívaly ukolébavky a lidovky. Přišla ale jedna dost nemilá zkušenost, a to, když jsem byla jako tříletý, dost vykrmený batole na koncertě Petera Nagyho. Ten mě tam tehdy bohužel sjel pohledem a místo vlídného slova jenom konstatoval: „Taká malá a taká tlustá!“
Tím se trochu rozjela moje fobie z koncertů a muziky vůbec. Trvalo mi pár let, než přišel někdo, kdo mě z toho dostal. A byl to Dan Bárta. Tam, když zpíval Jidáše v Jesus Christ Superstar, jsem se zamilovala do muziky a už mě to nepustilo. Láska zůstala, muzikanti se mění.

Jaká byla tvá první oblíbená kapela, popřípadě interpret?

Vím určitě, že první kazety (to, co přišlo po deskách a před cd a mp3), co jsem dostala od rodičů a babičky, byly od Paľa Habery a Janka Ledeckého. Takže to bylo asi to první, co se mi líbilo a co jsem poslouchala pořád dokola. Ale opravdovou fanynkou nějakého interpreta se považuju až od Oasis. A určitě od Dana Bárty.

tobiasova tereza1

Přejděme teď k tvé kariéře. Jak ses k ní dostala? Jaké byly tvé první dojmy po, řekněme, měsíci práce pro Óčko? Bylo to, co sis představovala? Nebo dokonce třeba ještě barvitější a lepší, než jsi očekávala?

Já jsem se okolo televize a rádia točila už odmalička, protože jsem chodila do Dismanova Rozhlasového Dětského Souboru. Ten mě nejen naučil mluvit, ale taky jsem díky němu mohla stát před kamerou a za mikrofonem. Neříkám, že mě ten svět okouzlil nebo fascinoval. Spíš se mi tam jenom líbilo a bavilo mě to, proto jsem u toho chtěla zůstat. A tak jsem se v devatenácti dostala k Expresradiu a ve dvaceti k Óčku. Óčko pro mě znamenalo moc, protože jsem měla vždycky ráda MTV a tohle bylo přesně to, co jsem chtěla. Óčko tady totiž plní stoprocentně funkci hudební televize. Jako jediná televize v Česku.

Jaký je tvůj nejhorší a nejlepší zážitek z přímého vstupu a jaký nejhorší a nejlepší okamžik jsi měla možnost zažít v zákulisí? Byl někdo z muzikantů problémovým hostem, kterého byste do vaší televize už třeba nepozvali?

Zážitků je moc. Někdy se člověk prostě blbě vyspí nebo nemá svůj den, takže říká blbosti nebo mu to nemyslí. Ale na to se naštěstí zapomíná. Z těch hezkých momentů by se dal natočit film nebo klip, nebo napsat kniha. (smích) U některých hostů je téměř jasné, že to bude zábava při vysílání i mimo něj. Třeba když přijdou Koblížci, Mig 21, Tomáš Klus nebo Ewa Farna.

tobiasova tereza2

V nedávné době se svět doslova zbláznil se zábavným tanečním fenoménem Harlem Shake. Vás to taky neminulo. Kdo přišel na tento nápad? Byla to režie nebo nějaký tancem posedlý moderátor?

Na první live vysílání Harlem Shake přišel náš dramaturg Lexa Guha. A myslím, že to byl super nápad. Já měla v té době zápal plic, druhá antibiotika v řadě a stejně jsem do toho šla a přes ten stres a honičku okolo jsem si to hrozně užila. Poslední dobou se snažíme na Óčku podobné akce dělat častěji a ukazovat divákům, že to jde úplně v pohodě - být trendy a cool a fenomén, jako ve světě. Přitom to chce málo.

Jak vypadá tvůj běžný den v práci?

Můj pracovní den není vlastně nikdy běžný. (smích) Nemám pevný režim, takže někdy pracuju doma, někdy na Óčku a někdy jedu moderovat nějakou akci. Všechny dny i všechny jednotlivé akce jsou různé a unikátní. Ale co se přípravy týká, ta vypadá podobně. Internet, šatník (na tomhle bodu si obzvlášť ulítávám) a maskérna. Mám vlastně strašnou výhodu, že činnosti, které žena dělá normálně, mám já jako součást práce. Je to taky poměrně dobré alibi, když mi doma říkají, že mi to dlouho trvá.
No a samotná práce, ta je nevyzpytatelná a akční. Musím být pořád ve střehu, pořád přemýšlet a zvažovat varianty, co bude ve vysílání dál. Nejde usnout ani zlenivět. Je to super trénink pro komunikaci s lidmi. Pak vás už totiž nic nepřekvapí ani nevytočí. (smích)

Pomalu se blíží letní festivaly. Jaké navštěvuješ nejraději? Máš nějaké favority, které si každý rok nenecháš ujít?

Festivaly jsou absolutně neoddělitelnou součástí léta. Ať už pracovně nebo co se mého osobního života týká. Srdcovkou byla vždycky Benátská noc, Sázavafest a Okoř. Strašně ráda tam jezdím. A tím "tam" myslím kamkoliv. Každý festival má svoje kouzlo. Mám hrozně ráda to, když člověk čeká na koncert svého oblíbence a přitom mu mravenčí v podbřišku tím, jak moc se těší. A na festivalech je to pořád dokola. Další a další koncerty, další super kapely. Považuju taky za obrovskou výhodu to, že můžu na festivalech moderovat nebo točit. Tím se dostávám do toho všeho ještě víc a užívám si to maximálně. Vlastně si léto bez festivalů nedokážu představit. Panuje tam obrovská pohoda a všichni si to užívají. Letos se zase těším na Okoř, kterou budu moderovat. A rozhodně si nenechám ujít Colours of Ostrava, protože tam hrajou dva absolutně neodolatelní interpreti, které jsem tu už jednou propásla a podruhé to nedopustím - Jamie Cullum a Damien Rice.

tobiasova tereza3

Dovedla by sis představit dělat něco jiného, nějakou jinou práci, než moderování?

Dovedla. (smích) Jednou to přijít může. Navíc mám vystudovanou scenáristiku, takže se aktivně věnuju i něčemu jinému než moderování. Teď je pro mě ale to nejdůležitější, že mě moderování baví nejvíc ze všeho. A to bych chtěla do budoucna dál dělat. Dělat práci, co mě bude bavit, ať už to bude cokoli.

Cestuješ ráda? Pokud ano, jaké destinace máš nejraději a kam bys třeba už nikdy znovu nevkročila? Existuje nějaké takové místo?

Cestování ke mně patří odmalička, stejně jako muzika. Naši mě brali s sebou na všechna různá místa a památky a ve mně to zůstalo tak silně, že v tom prostě musím pokračovat.
Jako malá jsem s nimi projela celou Evropu, všechna důležitá historická místa, takže sama už musím dál. Letos jsem třeba byla v Indii a v Peru. Bylo to splnění snů. Viděla jsem místa, o kterých jsem si myslela, že je budu znát jenom z obrázků. Ale jde to celkem snadno a určitě v tom budu pokračovat. Byla jsem na Kubě, na Maledivách, v Egyptě - mám spoustu krásných zážitků a hodně rozšířené obzory. Určitě ještě potřebuju vidět Mexiko a ještě minimálně jednou Indii.

Chtěla bys něco vzkázat na závěr svým fanouškům a přívržencům stanice Óčka?

Aby si Óčko a muziku užívali. A aby podporovali umělce. Kupovali desky a chodili na koncerty. A aby koukali na Óčko, protože to je jejich hlavní spojení nejen s českou muzikou.

Moc ti děkuju za rozhovor, přeji mnoho úspěchů a budu se těšit, až se znovu někdy potkáme. Měj se moc fajn. Ahoj.

Zdroj foto: archiv Terezy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Bittnerová: „Je důležité vyvolávat hlubší emoce!“

Bittnerova 200Viktor Dyk, Karel Hynek Mácha, Stanislav Kostka Neumann, Jiří Karásek ze Lvovic a další velikáni jsou v příbězích Martiny Bittnerové zajímavým způsobem „polidšťováni“. Spisovatelka a badatelka v jedné osobě nabízí nový pohl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„Jsem v podstatě od přírody neuvěřitelně líný tvor a jen okolnosti mě neustále nutí vyvíjet další a další aktivity,“ tvrdí dabér a moderátor Michal Jagelka

jagelka michal 200Michal Jagelka – herec, moderátor a princ českého dabingu. Jeho hlas známe všichni, díky němu k nám česky hovoří takové hvězdy, jako jsou Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Orlando Bloom… Denně slýcháme j...


Literatura

Shannarův meč se dočkal nového obalu

shannaruv mec 200Nakladatelství Omega znovu vydalo první díl série o Shannarově meči od amerického spisovatele Terryho Brookse. Připravte se na pořádnou jízdu s lidmi, elfy, trpaslíky či gnómy.

 

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Miláček: mdlá ilustrace slavné knihy

altFilmová adaptace románu francouzského spisovatele Guy de Maupassanta Miláček, pod níž je podepsána dvojice režisérů Declan Donnellan a Nick Ormerod, ukázkově demonstruje, co znamená pojem „vypráz...