Jesličky: Staré nové písničky – duchovní písně, které rozšíří vaše kulturní obzory

Jesličky: Staré nové písničky – duchovní písně, které rozšíří vaše kulturní obzory

Tisk

Jeslicky 200Jesličky (staré nové písničky) je velmi obsáhlé dílo autora Fridricha Bridelia, které vydal Host – vydavatelství, s.r.o., Brno v roce 2012. Úkolem této edice je pohled na rozdílná zpracování duchovních písní z několika úhlů. Najdete tady ucelené názory a postoje znalců a odborníků v této oblasti. Kniha je na svých čtyřistaosmdesáti stranách podrobným průvodcem v rozdílnosti jednotlivých interpretací. Kromě názorů v textu najdete i mnoho poznámek „pod čarou“, které dovysvětlují případné nesrozumitelné nebo méně pochopitelné formulace.

Duchovní písně byly od svého prapůvodu určeny ke zpěvu, ať jednotlivce nebo společnému a jednoznačně byly určeny ke sluchovému vnímání. Názorným doplněním textového zpracování této edice je nahrávka kompletního repertoáru písní Jesliček, která je přiložena ke knize a je vlepena na vnitřní straně zadních desek knihy. Nahrávka o délce 80 minut je koncipována jako hudební průvodce celou edicí a snaží se zprostředkovat úplnější a dokonalejší představu o zvukové podobě každé písně. Nádherně jsou tu vidět, lépe řečeno slyšet, rozdíly v povaze jednotlivých písní, pestrost a různorodost jejich využití. Najdete tu i upozornění na rozlišnost mezi původními a předělanými verzemi.

Písně byly a jsou zapojovány do modliteb podle charakteru – ať už soukromé, či společné. Je tu dobře vysvětleno, které písně se používaly například při rozjímání a které byly vhodnější třeba pro hromadnou produkci. Vycházíme – li z toho, že se v rámci edice pohybujeme v 17. století, je třeba si uvědomit, že tehdy společnost nebyla zvyklá na koncerty v takové podobě, jak je známe dnes. Vystupující a obecenstvo byli odděleni pouze tehdy, kdy měly písně plnit funkci divadelní, doprovodné, anebo obřadní.

Na straně 227 začíná podrobné rozdělení zpěvů – kostelní, literátský, žákovský a další zpěvy při různých příležitostech, například kolední a obchůzkové, domácí, zpěv při jesličkových pobožnostech a mnoho jiných zpěvů, kterých skutečně nebylo málo. Každá příležitost si žádala jiné provedení. Se zpěvy souvisely i doprovody, které se svou podstatou a provedením samozřejmě také lišily. Mohly být (byly a v současnosti i jsou) nejčastěji varhanní, často byly zpěvy upravené jako improvizované dvojhlasé nebo vícehlasé úpravy, sólové zpěvy měly svoje nezastupitelné místo.

Jeslicky

Kancionál Jesličky obsahuje české kancionálové písně, které vznikly původně v 16. století, některé ale ještě mnohem dříve. Všechny jsou však přehlídkou, na tehdejší dobu, standardní spisovné češtiny. Setkáme se v nich ale také s dlouhou řadou výrazů, které jsou dnes méně známé nebo zcela neznámé a málo používané. Pro účel jejich objasnění je na straně 391 Diferenční slovník, který odhaluje význam slov, která nám mohou znít cize a nesrozumitelně. Jesličky jsou rozčleněné podle určité logiky. Z Obsahu je patrné, co tu najdete. V první řadě Předmluvu, aneb co všechno tato edice nabízí. Podle jednotlivých kapitol se snadno zorientujete – KRÁLI Jeruzalémskému, PORATE aneb Písně adventní, Rozjímání o nebi v noci na jitřní Božího narození, Písně vánoční o narození Syna Božího a mnoho dalších přínosných kapitol. Z obsahu ještě namátkou: Ediční poznámka, Transkripční poznámka, Textově kritický aparát, již zmiňovaný Diferenční slovník, Prameny a literatura, Abecední seznam, Jmenný rejstřík, Obrazové přílohy nebo Údaje o nahrávce. Najdete tady toho opravdu mnoho.   

Na zpracování jedinečného sborníku se podílela celá řada lidí, ať už znalců z této oblasti nebo studentů. Jim všem patří Poděkování v samém úvodu této knihy. Budiž vám tato edice pomůckou v tom duchu, ve kterém vznikla.

Název: Jesličky (staré nové písničky)
Autor: Fridrich Bridelius
Žánr: Naučná/ kancionál
Lektoři: prof. Dr. Marie-Elizabeth Ducreux a doc. Mgr. Jan Malura, Ph.D.
Edičně připravili: Pavel Kosek, Tomáš Slavický a Marie Škarpová
Obálka a typografická spolupráce: Boris Mysliveček
Redaktorka: Alena Němcová
Sazba písmem Times New Roman a litografie obálky: Robert Šváb
Notosazba: Tomáš Slavický
Vydal: Host – vydavatelství, s.r.o., Brno
Rok vydání: 2012, 918. publikace, vydání první, vázaná
Počet stran:  480    
ISBN: 978-80-7294-918-2

www.nakladatelstvi.hostbrno.cz               


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejchytřejší Čech Jiří Šafka: „Svoji paměť netrénuji a jsem si jist, že moje přítelkyně by vám řekla, jak špatnou ji mám.“

nejchytrejsi cech200Nejchytřejší Čech, student Jiří Šafka z Hradce Králové, si 29. května odnesl z České mincovny svou zaslouženou výhru. Stal se totiž vítězem zábavné show České televize Nejchytřejší Čech. Pět čty...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Záhada hlavolamu láká i po letech

zahada-hlavolamu 2

Nakladatelství Albatros vydalo další z památných děl Jaroslava Foglara. Tentokrát se jedná o jedno z nejslavnějších, první díl Stínadelské trilogie s názvem Záhada hlavolamu.

...

Literatura

V čem spočívalo tajemství vztahu Hitlera s Evou Braunovou?
ImageCo vlastně Evu Braunovou s Hitlerem spojovalo? Co mělo společného mladé, na začátku vztahu ještě dosti naivní děvče, děvče, které milovalo módu, film a hudbu, rádo sportovalo a o politické d...

Divadlo

Petr a Lucie: Štěstí je tu a všechno ostatní je tam

petr a lucie 200Městské divadlo Zlín převedlo na velkou scénu novelu Romaina Rollanda, a to v muzikálové podobě. Za jejím vznikem stojí zajímavý příběh, protože toto dílo vzniklo díky náhodně objevené nahrávce slovenského muzikanta Deža Ursinyho a na je...

Film

Seriálová sezona: Orphan Black

orphan black 200Seriálová sezóna v letošním roce přinesla spoustu novinek, několikero obnovených seriálů i pár utnutých příběhů. Kabelové stanice se ale zaměřily především na nové projekty, ze kterých už teď vycházejí naděje na další seriálové ikony. P...