Historická detektivka z Francie? - Skleněná past

Historická detektivka z Francie? - Skleněná past

Tisk

sklenena past 200Nakladatelství Jota vydalo v listopadu poutavý příběh Skleněná past od francouzského autora Érica Fouassiera, ve kterém se mísí dějiny, tajemno a hlavně napětí. Historická detektivka z počátku 16. století jako vyšitá!



Éric Fouassier (* 1963) má doktorát z práv a z farmacie a je členem Národní lékárnické komory a Řádu lékárníků. Zabývá se dějinami farmacie, které více než dvacet let vyučuje na univerzitě. Je autorem několika novel a románů.

Královna Anna Bretaňská pověří krásnou mladou lékárnici Héloise Sanglarovou, aby spolu s drsným baronem de Comballec vyšetřila podivnou smrt tří alchymistů. Než se tato nesourodá dvojice rozkouká, musí řešit složitou záhadu na základě tajemného zakódovaného pergamenu. Ten je zavede na mnoho míst a donutí je luštit rozličné hlavolamy. Jejich vyšetřování na pozadí renesanční Francie je mnohokrát uvrhne v nebezpečí, přesto se ale nevzdávají a snaží se ochránit královský majestát.

Fouassier v Poznámkách autora píše: „Jestliže románová struktura této knihy vychází z čisté představivosti, historický kontext a zeměpisný rámec jsou skutečné.“ A to jistě patří k největším devizám tohoto příběhu – reálná místa, skutečné historické osobnosti a k tomu zamotaný příběh. Nedovedu si totiž představit, že by se do knihy začetl člověk, který není historickým nadšencem. Protože čtenáře čekají mnohá poučení, například: Na podzim roku 1503 vládl Francii Ludvík XII. Tento panovník prožil rozmarné a nezřízené mládí. O šestnáct let dříve se dokonce zúčastnil otevřené vzpoury proti moci, když zpochybnil regentství Anny z Beajeu, starší dcery zesnulého krále Ludvíka XI. Nicméně od svého nástupu na trůn po svém bratranci Karlovi, jenž zemřel bez mužských dědiců, prokázal pozoruhodnou schopnost vládnout. (str. 22)

Skleněná past mě od prvních stránek nadchla jak provázaností historických událostí a osobností spolu s ukázkou každodenního života v té době a možností nahlédnout pod pokličku farmacie a bylinkářství té doby v zemi galského kohouta. Jakmile se k tomu přidala záhada pergamenu, napětí stoupalo a sázky se zvyšovaly. Tak to fungovalo alespoň z počátku. Poté jsem začala mít neodbytný pocit, že autor už neví, kam dál a vymýšlí zbytečné komplikace.

Závěr příběhu mě také zklamal. Jednak záporák byl jasný už dlouho dopředu, ale jeho odhalení mi přišlo odfláknuté a nedomyšlené. Úplný závěr knihy přináší možnost druhého dílu, ale ukončení bylo tak šablonovité, až je to smutné.

Přes všechno musím knihu pochválit a doporučit a to hlavně díky atmosféře Francie počátku 16. století, svébytné protagonistce a žánru, který nabývá na oblíbenosti – historické detektivce. Pokud holdujete historii a máte rádi záhady, Skleněná past je pro vás jako dělaná!

sklenena past

Název: Skleněná past
Autor: Éric Fouassier
Žánr: historický román
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2017, pevná vazba
Počet stran: 335
Hodnocení: 75 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a objednat si ji můžete zde: https://www.knihcentrum.cz/sklenena-past

logo knihcentrum bilypodklad


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura odlišuje jednu zemi od druhé a zároveň je dokáže sjednotit

kocouriRedaktorka Lenka Kališová miluje knihy. Nutno uznat, že je to naše nejpilnější recenzentka! Její recenze doprovázejí fotografie nádherných zrzavých kocourů, kteří se vždycky tváří podle toho, o čem daná publikace je. Co Lenka ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sebepéče pro pečující

sebepece 200Sebepéče (a sebepochopení) je pro osobu, která je vystavena zátěži péče o potřebného, velmi důležitá.  Zásadně. Bez těchto nabitých baterek nelze darovat druhému to, co potřebuje. Pozornost, péči a hlavně laskavost. Kniha velmi citlivě vysvětluje,...


Literatura

Ultimate Spider-Man a spol. Vol. 9

200spCrew s.r.o. pokračuje v sérii příběhů o pavoučím muži a mutantech se speciálními schopnostmi už devátým číslem.

...

Divadlo

ZLOMVAZ 2012
ImageLetošní festival DAMU - ZLOMVAZ se uskuteční od 8. do 12. května. 19. ročník tradičního divadelního festivalu je pořádaný pro studenty a pedagogy uměleckých škol z České republiky, Slovenské republiky a Polska. Jedná se o ...

Film

Rafani: 31 konců/ 31 začátků

altDne 25.6.2012 vešel do distribuce osobitý dokument - debut umělecké skupiny Rafani 31 konců/ 31 začátků, lze ho tak zdarma zhlédnout na serveru Doc Alliance Films (http:/...