Kniha filozofie stojí za to

Kniha filozofie stojí za to

Tisk

kniha filozofie 200Nakladatelství Universum již podruhé vydala nádherně zpracovanou Knihu filozofie, která nám přináší všeobecný přehled dějin filozofie a nastiňuje myšlenkové pochody na pozadí dějin.

 

 

Pokud byste rádi měli přehled filozofických směrů, nejvýznamnějších filozofů a stěžejních myšlenek nejrůznějších hnutí, je tato přehledná publikace tím pravým právě pro vás. Ani nejde jít do hloubky u jednolitých směrů nebo snažit se osvětlit zásadní myšlenky jednotlivých myslitelů, ale jako přehled dějin filozofie v kontextu dějin to opravdu stojí za to!

Kniha má úžasné grafické zpracování a i její dělení je velmi přehledně a prakticky uspořádáno. Najdeme zde Obsah, Úvod a poté rozdělení dle historie Starověký svět, Středověký svět, Renesance a věk rozumu, Věk revoluce, Moderní svět, Současná filozofie + závěrečné kapitolky Další filozofové, Výkladový slovník, Rejstřík, Poděkování.

Zpracování je opravdu promyšlené. Oceňuji jak ke každé větší kapitole úvod s časovou linií, na které jsou zakresleny ty nejzásadnější okamžiky dějin jak filozofie, tak lidstva a úvod do daného období. Při čtení o filozofech samotných velmi kladně hodnotím fakt, že zde autoři dali odstavec „V kontextu“, kde píší, v jaké oblasti se nacházíme, o jaký přístup jde a z jakých myšlenek filozof vycházel a kde se třeba objevily poté. Dále zde většinou máme zkrácený životopis a hlavní díla a pak rozbor myšlenek – to je často zobrazeno výroky a laikovi to hodně pomůže při uchopení daných idejí.

Odborníci budou jistě namítat, že zde chybí celá řada filozofů nebo že hlavní díla jsou jen nastíněna a že je škoda, že se tomu či onomu kniha nevěnuje do hloubky, ale tito lidé by si měli uvědomit, že to ani nejde, respektive že na to existují jiné knihy. Pokud chcete všeobecný přehled v kontextu dějin, lepší knihu pro laickou veřejnost dle mého názoru nenajdete.

kniha filozofie

Název: Kniha filozofie
Autor: kolektiv
Název originálu: The Philosophy Book (2011)
Žánr: encyklopedie, naučná literatura
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 352
Hodnocení: 95 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/kniha-filozofie/kniha/12552/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Urban: „Hrajeme třicet let! To je ta nejlepší věc, která se nám mohla přihodit!“

arakain jiri urban 200Přinášíme vám rozhovor s kytaristou skupiny Arakain Jirkou Urbanem, který zde ukázal jeho úžasný vztah k Arakainu a poodtjajnil plány do budoucnosti.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mějte filmový trhák Bohemian Rhapsody i ve své knihovničce

Bohemian Rhapsody 200V nakladatelství Jota vyšla pár dní po vyhlášení Oscarů oficiální kniha k filmu Bohemian Rhapsody o skupině Queen od společnosti Twentieth Century Fox. Nahlédnete s ní do zákulisí a pokocháte se krásnými fotografiemi.

...

Literatura

Lucas Page se vrací ještě vtipnější než dříve

pod tlakem200Po loňském Městě plném oken vychází další kniha Roberta Pobiho tentokrát s názvem Pod tlakem.

 

...

Divadlo

Půjdeš mi za svědka? To je nová komedie o mnohdy neuvěřitelných vztazích mezi lidmi

Pujdes mi za svedka200Mam pozve na svoji svatbu s Lili, se kterou již 12 let chodí, za svědka svého nejlepšího přítele Toma, kterého několik let neviděl, protože mu Lili zakázala se s ním stýkat, a to proto, že kdysi opustil jejich kamarádku. Tom p...

Film

Desátý ročník Severského filmového podzimu odstartuje litevské drama

sasa200Na jubilejním desátém ročníku Severského filmového podzimu budou moci diváci zhlédnout nejen filmy evropského severu, ale i zástupce litevské kinematografie. Festivalové filmy podzimního výběru se představí ve 22 městech České republiky. Během pražské...